Kamienie na początek, co wybrać, jak zacząć?

Zaczęty przez Progres, 28 Wrzesień 2019, 07:50:05

Przeczytano 6 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzsmi11

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Być może zrobię tak jak radzi kolega @Chmura z tym, że ograniczę się do max kilku popularnych kamieni, ewentualnie zdam się na jakieś polecenia i wyślę do kogoś kto się tym profesjonalnie zajmuje. Mam natomiast świadomość tego ile tych kamieni na rynku jest i naprawdę nie chce "gonić króliczka". Interesuje mnie skuteczne i łagodne golenie. Tylko tyle i aż tyle :)
  •  

Janusz_Senior

@krzsmi11
Moim zdaniem trzeba kupić jeden kamień syntetyczny (np. Naniwa lub Shapton) o gradacji 12k lub naturalny o podobnej gradacji. Na początek syntetyczny będzie może łatwiejszy w "obsłudze". Do tego pas do wecowania, bardzo dobre robi @DawidEs. Tym zestawem dasz radę naostrzyć każdą brzytwę. Jak złapiesz bakcyla  to dalej masz mnóstwo innych możliwości. Temat agresywna mniej agresywna, wypolerowana mniej lub więcej, taśmy, różne pasty, tlenki na to mam wrażenie masz jeszcze czas. Sposobów jest mnóstwo, pewnie znajdziesz swój na ostrzenie brzytwy tylko musisz się uzbroić w trochę cierpliwości :beer:  :thank_you:
Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"
  •  
    Za ten post podziękował: krzsmi11

Darek2626

Dużo w tym co piszecie prawdy natomiast kiedy samemu naostrzy się brzytwę to chce się więcej inaczej lepiej.
Jest to mega wciągające ale i daje wiele satysfakcji oraz możliwości.
Krzysiek jeżeli chcesz to wyślę tobie jakiś kamień na testy i sam zobaczysz czy to twoje brzytwe masz nową to przede wszystkim pas do wecowania :)

Mokasyn86

Cytat: Chmura w 21 Kwiecień 2026, 13:48:54@T800 i @DawidEs przyjmują brzytwy do ostrzenia i kamieni mają sporo,
Ja też ostrzę zawsze chętnie :hello2:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

loppek

Airacobra

T800

Ostrzyć każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co Komu wychodzi Czasami człowiek musi inaczej się udusi :D  Bez kamienia pod poduszką i bez mikroskopu obok łóżka mam silny niepokój i totalną bezsenność Pracują nad tym przypadkiem dobrzy psychiatrzy i psycholodzy Ja się nie chce z tego wyleczyć mimo że tam gdzie teraz chodzę ostrza uznawane są za bardzo niebezpieczne Ja powiedziałem Pani psycholog że to umysł jest niebezpieczny nie przedmioty Przecież jakbym chciał to nie muszę mieć brzytwy czy noża po prostu zatłukł bym Panią tym dosyć ciężkim wazonikiem co stoi na parapecie  :coffee2:
  •  

dekanian

Cytat: krzsmi11 w 21 Kwiecień 2026, 14:29:43Interesuje mnie skuteczne i łagodne golenie. Tylko tyle i aż tyle :)

Mst muller nie podrażnia mnie wogóle, skóra w idealnej kondycji.

Po 2 przejściach gładkość PERFEKT, co ważne zarost rośnie wolniej jak po goleniu żaluzjami z pepko.

Widze tylko jeden minus:

Odczucie w goleniu są średnie, wiem to stąd, że jak kupiłem swojego TI który był naostrzony w manufakturze Francuskiej to golenie było w odczuciu lekkie i przyjemne. Ostrze szło jak szarańcza nie ważne czy zarost 2 czy 5-cio dniowy.

Żeby nie było kolorowo to nie pamiętam golenia kiedy przy takiej ostrości bym nie krwawił czego nie można napisać o mst muller który wybacza błędy złej techniki golenia brzytwą.
  •  

T800

Bo ta brzytewka była ostrzona maszynowo na kamieniu raczej syntetycznym co się obraca jak płyta w gramofonie Po syntetykach jest bardzo ostro ale agresywnie  :shaving:
  •