Żyletkowe rekordy golenia

Zaczęty przez Monocero, 01 Wrzesień 2019, 17:21:35

Przeczytano 5 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rafalJG

Zachęcony przez bardziej doświadczonych kolegów próbowałem golić się więcej razy. Maksymalnie doszedłem chyba do piątego razu, ale w większości przypadków żyletka przy czwartym użyciu jest mniej komfortowa. Dlatego używam każdej maksymalnie trzy razy. Oczywiście, czasem zdarzają się wybitne egzemplarze, które przy trzecim goleniu suną jak nowe, ale bezpieczniej wywalić jeszcze dobrą żyletkę niż podrażnić twarz zużytą.
  •  

przemo666

Tutaj przydają się maszynki adjustable, aktualnie często używam mocno łagodnej maszynki henson, powyżej 5 goleń ciężko mi się nią dogolić ale żyletka po przekładce do agresywniejszej maszynki (gillette tech anglik, schick krona) zyskuje kolejną serię udanych goleń. Osobiście w okolicach 10 żyletkę popędzam do dyspensera na zużyte, 15 goleń w życiu nie udało mi się wycisnąć, z kolei trzy użycia to marnotrawstwo serio z każdej nawet derby czy voskhoda wyciągałem więcej
  •  

rafalJG

Mój ojciec tępił żyletkę pierwszym goleniem. Taka karma.
  •  

Troip

Ja mam taką teorię, (może błędną, a może nie) że najszybciej odczuwają stępienie się żyletki ci, co golą się powoli.
Ja np golę się dość szybkimi ruchami, które nadają impet żyletce i przez to nie czuję tak bardzo na twarzy stępienia ostrza.
  •  

sel

@Troip Moja teoria jest taka: co morda to inaczej
  •  

Erebus

Maksymalnie doszedłem bodajże do 8 goleń.
Następnie, w drodze testów, zjechałem z początkowych 6 goleń, do 5, a finalnie do 4. Te 4 golenia dla mojej twarzy to idealny kompromis. Przy większej liczbie goleń żyletka ewidentnie zwalnia i gubi ostrość, co powoduje konieczność większej liczby przejazdów. Za to te poprawne 4 golenia, co prawda z lepszą lub gorszą jakością goleń, ale jednak wytrzymuje każda z nich, nie mam też wtedy poczucia wyrzucenia żyletki przedwcześnie.
  •  

marcin19883

Kiedy miałem r89, to Astra zielona dawała radę po 6-8 goleń  ;D
  •  

T800

Dawno dawno temu jeszcze na brzytwie zylowalem żyletkę Dorco Titan i dała radę 9 razy a inne żyletki to jakieś 5 goleń wyjątek to Czeski Tiger z biedą 3 golenia i już nie chciał brać Potem poszedłem w brzytwy  :shaving: a żyletki i maszynki to do golenia głowy tylko  O:-)
  •  

przemo666

Od mojego poprzedniego posta w tym wątku minęło trochę czasu, i rekord został pobity  :))

Na dzisiaj to 24 zabiegi jedną, duża w tym zasługa samej żyletki - Personna P74
  •  

Skanderbeg

Cytat: przemo666 w 01 Marzec 2024, 14:23:16Od mojego poprzedniego posta w tym wątku minęło trochę czasu, i rekord został pobity  :))

Na dzisiaj to 24 zabiegi jedną, duża w tym zasługa samej żyletki - Personna P74

???  ???  ???
Czyli każdy po swojemu...
Mam te żyletki dzięki uprzejmości @zennhorst i muszę powiedzieć, że dla mnie gorzej od nich sprawują się tylko KAI i BIC. :D
Przy czym drugie golenie to już dramat.
  •  

Piotros2

Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Tatara Muramasa.
https://pfro.substack.com/
  •  

przemo666

Podejżewam że Twój sposób na golenie Władco (R41 oraz jednorazowe używanie blaszki) nie jest kompatybilny z filozofią klubu excalibur  :hello2:
  •  

Piotros2

Cytat: przemo666 w 01 Marzec 2024, 14:37:14Podejżewam że Twój sposób na golenie Władco (R41 oraz jednorazowe używanie blaszki) nie jest kompatybilny z filozofią klubu excalibur  :hello2:
On nie jest kompatybilny z wieloma filozofiami , ale najważniejsze , że jest kompatybilny z Albańsko-Królewską !!  :D
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Tatara Muramasa.
https://pfro.substack.com/
  •  

przemo666

Cytat: Piotros2 w 01 Marzec 2024, 14:49:12On nie jest kompatybilny z wieloma filozofiami , ale najważniejsze , że jest kompatybilny z Albańsko-Królewską !!  :D

dla tego nie będę wchodził w szczegóły i darł bez sensu koty tylko pochwalę Jego Nobliwość oraz liczne i częste dary dla forumowiczów  :beer2:
  •  

gawrosz

Slim Adjustable żyletka Triton 3 - zestaw dał radę 14 razy ogolić  :)
W ogóle Tritony teraz testuję w R41 i sprawdzają się w niej super
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •