DENIM - woda po goleniu

Zaczęty przez ifoo, 11 Sierpień 2019, 12:59:48

Przeczytano 6 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ifoo

DENIM to znana i popularna marka produktów kosmetycznych dla mężczyzn obecna na rynku konsumenckim od 1976 r. Oprócz bogatego asortymentu wód po goleniu, w ofercie marki DENIM znajdują się linie spójnych zapachowo wód toaletowych, kremów do golenia, dezodorantów i żeli pod prysznic.

Historia marki DENIM

- 1976 - FABERGÉ tworzy markę DENIM

- 1978 - UNILEVER wypuszcza wodę po goleniu DENIM ORIGINAL

- 1980 - DENIM zostaje sponsorem w Formule 1

- 1981 - DENIM wypuszcza legendarną w latach 80-tych reklamę telewizyjną

1982 - Nowy zapach DENIM MUSK woda kolońska i po goleniu

1983 - Denim sponsorem zespołu Williams, który zdobywa mistrzostwo świata F1

1984 - Kampania telewizyjna wody po goleniu DENIM MUSK

1986 - Rozpoczęcie tworzenia nowych linii zapachowych

1990-1994 - DENIM rozszerza gamę produktów w tym żeli pod prysznic

1995 - Telewizyjna kampania reklamowa nowego zapachu DENIM CULT

1996 - Wypuszczenie na rynek balsamów po goleniu DENIM

1998 - Debiut nowego zapachu DENIM SILVER

2000 - Komletny restylig (https://sjp.pwn.pl/sjp/restyling;2574106.html) całego pakietu produktów DENIM

2004 - CODAA i CONTER nabywa markę DENIM i kontynuują produkcję we Włoszech.

2005 - Nowa wersja słynnego spotu wody po goleniu DENIM ORIGINAL

2006 - Debiut nowego zapachu DENIM BLACK

2008 - Nowy zapach DENIM WHITE

2009 - Nowa linia serii zapachowej DENIM YOUNG

2012 -  Nowa linia zapachowa DENIM GOLD

2014 -  Nowa linia zapachowa DENIM WILD

2017 - Nowa linia zapachowa DENIM TRIBE

Obecnie wody po goleniu DENIM można znaleźć w budżetowych cenach na allegro i małych drogeryjkach. Z jakiegoś dziwnego powodu część linii jest produkowana we Włoszech przez dwa równoległe źródła: Conter (w pudełkach z wyciętym otworem z widocznym medalionem butelki) oraz szwajcarską Codaa.

->  Denim 1976 (Codaa) https://www.denimworld.com/1976
nuta głowy: bergamotka, nuty zielone, aldehydy
nuta serca: lawenda, jaśmin
nuta bazy: mech dębowy, skóra, paczula

-> Denim Aqua (Codaa) https://www.denimworld.com/aqua
nuta głowy: cytrusy, mięta, rozmaryn
nuta serca: wetyweria
nuta bazy: bursztyn, drzewo sandałowe

-> Denim Azure (Codaa) https://www.denimworld.com/azure
nuta głowy: sosna, eukaliptus, rozmaryn, bergamotka
nuta serca: tymianek, jodła, geranium, goździk
nuta bazy: cedr, białe piżmo, tonka, skóra

-> Denim Black (Codaa | Conter) https://www.denimworld.com/black
nuta głowy: geranium, jaśmin, róża
nuta serca: paczula, cedr, drzewo sandałowe
nuta bazy: bursztyn, labdanum, mech dębowy

-> Denim Chill
nuta głowy: bergamotka, cytryna, estragon, petitgrain
nuta serca: przyprawy
nuta bazy: geranium, jaśmin, róża

-> Denim Fire (Codaa)
nuta głowy: lawenda, limonka
nuta serca: bursztyn, tytoń
nuta bazy: kawa, kakao, wanilia

-> Denim Gold (Conter) https://www.denimforman.com/copia-di-prodotti
nuta głowy: bergamotka, lawenda, zielone nuty owocowe
nuta serca: paczula, nuty kwiatowe, wodne nuty morskie
nuta bazy: cedr, piżmo, wanilia

-> Denim Heat
nuta głowy: bergamotka, paczula
nuta serca: lawenda, wanilia
nuta bazy: mech dębowy, cedr

-> Denim Illusion (Codaa)
nuta głowy: dzięgiel, bazylia, tymianek
nuta serca: drzewo sandałowe, skóra
nuta bazy: białe piżmo, ambra, benzoes

-> Denim Musk (Codaa | Conter) https://www.denimworld.com/musk
nuta głowy: cytrusy
nuta serca: lawenda, mirt
nuta bazy: paczula, mech dębowy, drzewo orientalne

-> Denim Original (Codaa | Conter ) https://www.denimworld.com/original
nuta głowy: bergamotka, petitgrain, szałwia muszkatołowa
nuta serca: olibanum
nuta bazy: bursztyn, wetyweria, cedr

-> Denim Raw Passion (Codaa) https://www.denimworld.com/raw-passion
nuta głowy: bergamotka, mięta, lawenda
nuta serca: cedr, cynamon, mech dębowy
nuta bazy: wanilia, drzewo sandałowe

-> Denim River (Codaa) https://www.denimworld.com/river
nuta głowy: bergamotka, cytryna, werbena
nuta serca: lawenda, szałwia, gałka muszkatołowa
nuta bazy: wetyweria, cedr

-> Denim Sync
nuta głowy: cytrusy
nuta serca: jaśmin, kwiat pomarańczy, wanilia
nuta bazy: bursztyn, drzewo sandałowe, wetyweria, paczula

-> Denim Temptation (Codaa)
nuta głowy: tymianek, mięta, cytrusy
nuta serca: lawenda, cedr
nuta bazy: białe piżmo, tonka

-> Denim Tribe (Conter)  https://www.denimforman.com/copia-di-prodotti
nuta głowy: bergamotka, limonka, lawenda
nuta serca: geranium, kardamon
nuta bazy: drzewo sandałowe, tonka, wetywer

-> Denim Tornado
- zielono-drzewno-aromatyczny

-> Denim White  (Conter) https://www.denimforman.com/copia-di-prodotti
nuta głowy: bergamotka, grejpfrut, ananas, melon
nuta serca: białe kwiaty, gałka muszkatołowa, czarna porzeczka, fiołek
nuta bazy: cedr, nuty piżmowe, nuty morskie, paczula

-> Denim Wild  (Conter) https://www.denimforman.com/copia-di-prodotti
nuta głowy: liście fiołka, zielone jabłko, bergamotka
nuta serca: lawenda, geranium, gardenia
nuta bazy: gałka muszkatołowa, drewno kaszmirowe, drzewo sandałowe

-> Denim Vibe
nuta głowy: cytryna, ananas, kwiat pomarańczy
nuta serca: szałwia muszkatołowa, rozmaryn, konwalia
nuta bazy: cedr, mech dębowy, bursztyn

-> Denim Sex Appeal
nuta głowy: cytrusy, nuty zielone
nuta serca: nuty przyprawowe
nuta bazy: skóra, tonka

-> Denim Young Look Up
-> Denim Young Get Up
-> Denim Young Speed Up
  •  

Monocero

@ifoo  świetny artykuł, wrzuciłem go na stronę główną
(D.D)
  •  

Marcin Es

@ifoo

Fajnie przygotowany materiał. Nie wiedziałem, że jest aż tyle tych Denimów :) Moje gratulacje  ;)
  •  

Monocero

No i w końcu się skusiłem na wodę po goleniu Denim. Zawsze mnie kuła w oczy w każdym sklepie gdzie byłem ale nigdy się nie mogłem zdecydować. Postanowiłem w końcu kupić i przeprowadzić tygodniowy test. O wynikach poinformuję po zakończeniu.
(D.D)
  •  

Monocero

DENIM - woda po goleniu

Denim to woda po goleniu tak powszechna, że już praktycznie niezauważalna. Tak dokładnie, ta woda jest prawie w każdym markecie, czy jakimkolwiek sklepie kosmetycznym, a mało kto z nas zwraca na nią uwagę. Denim stało się pierwszą ofiarą swojego sukcesu.

Jeśli interesuje was recenzja tej wody i czy jej pełne półki marketowe świadczą o dobrej sprzedaży, czy wprost przeciwnie stoją tam i się kurzą, to zapraszam do zapoznania się z tekstem.

1. WPROWADZENIE

Rok 1976 we Włoszech to czas wyborów i szansa dla Zachodu. To data wielkiego kompromisu w celu ratowania gospodarki państwa. Dla dobra ojczyzny nastąpiła zgoda pomiędzy członkami Chrześcijańskiej Demokracji, a komunistami, oraz między dwiema ideologiami, które do tamtego momentu wydawały się nie do pogodzenia.

W lutym 1976 roku powstaje rząd Mora, który poddaje się do dymisji w kwietniu tego samego roku. W lipcu Andreotti realizuje kompromis i tworzy rząd ze wsparciem ze strony komunistów. Otrzymał zgodę Watykanu, obietnicę od Berlinguera, sekretarza partii komunistycznej, że również ta partia przyłączy się do Paktu Atlantyckiego, natomiast odłączy się od Układu Warszawskiego, przyznał całą serię podwyżek urzędnikom państwowym, przede wszystkim tym zatrudnionym w rzymskich ministerstwach, aby zapewnić sobie przyszłe głosy.

Rozpoczął emisję obligacji skarbu państwa, które natychmiast będą skupywane przede wszystkim przez banki i przez same partie za pieniądze pochodzące z łapówek i ze skandalu związanego z ropą naftową, który intensywnie rozwija się od roku 1976 do 1979, przynosząc fiskusowi straty rzędu 2 000 miliardów w postaci podatków niezapłaconych państwu.

Z kolei partie przyznają sobie ogromne finansowanie publiczne, dzięki któremu skupią za pośrednictwem figurantów dużo nieruchomości i przywłaszczą sobie przedsiębiorstwa, odbierając korzyści prywatnym przedsiębiorcom, co prowadzi do paradoksalnej aktualnej sytuacji, w której wielu prawdziwych przedsiębiorców nie jest już w stanie otworzyć firmy, jeśli nie należy do żadnej z partii. Wielu, zbyt wielu, z nich musiało szukać protekcji i dawać łapówki, aby otrzymywać urzędowe zezwolenia, przetargi, zlecenia...

W takich warunkach geopolitycznych i ekonomicznych w 1976 r. we Włoszech została założona marka DENIM.

Produkty Denim pochodzą z dwóch linii: 1. Włoskiej Conter s.r.l.

Conter s.r.l jest podmiotem zależnym należącym do grupy Sodalis Group, która o sobie podaje takie informacje - Swoją siłę zbudowaliśmy na szerokim portfolio marek na rynku kosmetyków i higieny, które stały się częścią życia milionów konsumentów. Niektóre są markami historycznymi, które mają ponad 50 lat i mogły ewoluować poprzez interpretację nowych trendów rynkowych, inne są nowszymi historiami sukcesu. Niektóre są silnymi międzynarodowymi markami w ciągłym rozwoju, inne są kultowymi markami w całym kraju. Każda z nich ma unikalną tożsamość i wyróżniającą się pozycję na rynku docelowym.

Idąc dalej w tych konotacjach biznesowych, należy napisać, że Sodalis Group jest częścią zależną firmy Argos Spa - Mówiąc dokładniej, należy zauważyć, że ARGOS S.P.A. jest powiernikiem Fabio Marii Matteo Granata i Paolo Bergamaschi. ARGOS S.P.A. jest w całości właścicielem SODALIS SRL, który z kolei jest właścicielem CONTER SRL. :amen:

2. Szwajcarskiej Codaa Switzerland AG. Marka po raz pierwszy wprowadziła na rynek swoją wodę po goleniu w trzech wariantach - Original, Black i Musk.

Z portfolio Codaa Saitzerland AG wynika, że jak piszą na swojej stronie, celem firmy jest dostarczanie wysokiej jakości produktów w przystępnej cenie dla konsumentów na całym świecie, którzy chcą lepszej jakości życia. Są wiodącą firmą specjalizującą się w marketingu marki, badaniach i rozwoju, z pełnym profesjonalnym międzynarodowym łańcuchem dostaw. Wszystkie ich zasoby zostały skierowane w jednym kierunku - Pomagają ludziom osiągnąć i utrzymać zdrowe ciało oraz poprawić ich jakość życia.

Szybko rozszerzają zasięg swoich marek do ponad 60 krajów na całym świecie. Starają się budować swoją obecność jako wiodąca międzynarodowa firma zajmująca się marketingiem i dystrybucją kosmetyków, artykułów toaletowych, żywności i produktów związanych ze stylem życia. Dążą do tego, aby stać się firmą ,,First in Mind" dla globalnie pakowanych towarów konsumpcyjnych. Gdy zmieniają się rynki i klienci, starają się być proaktywni i nie tylko spełniać, ale przekraczać oczekiwania.

Promowane marki to: Asepso; Brut; Nesti Dante; Denim.

Denim stale się rozwija. Dzisiaj Denim oferuje kompletną linię produktów do higieny osobistej, od zapachów po produkty do golenia, zaprojektowanych ponadczasowo i we włoskim stylu.

2. ZAKUP

Produkty Denim można zakupić w Polsce w praktycznie każdym sklepie z kosmetykami w marketach i kioskach. Sieć ich dystrybucji jest ogromna. Jeśli chcemy dostawę do domu, to mamy pełną ofertę w sieci. Ceny wód po goleniu wahają się od 12 zł do 40 zł za 100 ml w zależności od zapachu.

Ja posiadam i używam Denim Gold, za którą zapłaciłem 28 zł. Obserwując sklepowe półki, można zauważyć, że najbardziej schodzi Denim Orginal.

Dystrybutorem Denim w Polsce jest firma Sarantis Polska S.A. ul. Puławska 42c 05-500 Piaseczno

3. OPAKOWANIE

Woda jest pakowana w charakterystyczne dla marki pudełko z otworem na flakonowy Stamps. Opakowanie ma charakterystykę graficzną dla marki Denim. Czy jest oryginalne? Hmm, biorąc pod uwagę, że forma opakowania tego produktu jest niezmienna od 1976 roku, to stwierdzenie oryginalne - przestarzałe jest dość bliskie sobie. Na pewno to opakowanie mogło robić wrażenie w czasach PRL.

Opakowanie jest bardzo dobrze opisane. Konsument posiada wszelkie informacje dotyczące zakupionego produktu.

Flakon szklany, również w charakterystycznej formie dla marki Denim, jest mimo swojej kanciastości, bardzo wygodny i praktyczny. Jego forma pozwala na pewny chwyt nawet wilgotną dłonią.

Wskazany stamps z przodu flakonu ma lustrzane odbicie, z tyłu gdzie w tym miejscu producent zamieszcza niezbędne informacje.

Nakrętka koloru czarnego komponuje się z całością i co ważne posiada moletowanie eliminujące możliwość ślizgania się mokrych palców. Moletowanie jest ordynarnie kanciaste i korek jest bardzo duży, co w wielu recenzjach tego produktu traktowane było jako wada.

Ogólnie całość robi na mnie bardzo dobre eleganckie wrażenie.

Flakon jest zaopatrzony w kryzę, która pozwala na rozsądne i wygodne aplikowanie wody na dłonie.

4. ZAPACH

Zapach to jest to, co w tej wodzie mnie uderzyło najbardziej. Jest to zapach bardzo mocny i intensywny we flakonie, który po nałożeniu na twarz w bardzo naturalny sposób się minimalizuje. Jednak ta minimalizacja i tak jest na bardzo wysokim poziomie, powodując, że zapach jest wyraźnie odczuwalny.

Zapach, który ja posiadam, tj. Denim Gold jest zaskakująco trwały!!! Na twarzy ten zapach utrzymuje się do 8 godzin, a na dłoniach, którymi nanoszę wodę po goleniu ten zapach utrzymuje się do 5 godzin i to pomimo mycia rąk mydłem. Zdecydowanie jest to coś konkretnego dla mężczyzn.

Woń jest to kwestia bardzo indywidualna uzależniona od osobistych preferencji. Denim jednak wyszła naprzeciw konsumentowi i zaoferowała bardzo szerokie spektrum. :thinking:

1. Denim Gold

Nuty głowy - bergamotka, lawenda, zielone jabłko
Nuty serca -  białe kwiaty
Nuty bazy - cedr, piżmo, wanilia

2. Denim Orginal

Nuty głowy - bergamotka, petitgrain, szałwia muszkatołowa
Nuty serca - olibanum
Nuty bazy - bursztyn, wetyweria, cedr

3. Denim Musk

Nuty głowy - cytrusy, mięta
Nuty serca - lawenda, mirt
Nuty bazy - paczula, mech dębowy, nuty drzewne

4. Denim Black

Nuty głowy - geranium, jaśmin, róża
Nuty serca - paczula, cedr, drzewo sandałowe
Nuty bazy - bursztyn, labdanum, mech dębowy

5. Denim Wild

Nuty głowy - fiołek, jabłko, bergamotka
Nuty serca - lawenda, geranium, gardenia
Nuty bazy - gałka muszkatołowa, drewno kaszmirowe, drzewo sandałowe

6. Denim Tribe

Nuty głowy - bergamotka, limonka, lawenda
Nuty serca - geranium, kardamon
Nuty bazy - drzewo sandałowe, tonka, wetywer

7. Denim Illusion

Nuty głowy - dzięgiel, bazylia, tymianek
Nuty serca - drzewo sandałowe, skóra
Nuty bazy - białe piżmo, ambra, benzoes

8. Denim Aqua

Nuty głowy - cytrusy, mięta, rozmaryn
Nuty serca - wetyweria
Nuty bazy - bursztyn, drzewo sandałowe

8. Denim Azure

Nuty głowy - sosna, eukaliptus, rozmaryn, bergamotka
Nuty serca - tymianek, jodła, geranium, goździk
Nuty bazy - cedr, białe piżmo, tonka, skóra

9. Denim Chill

Nuty głowy - bergamotka, cytryna, estragon, petitgrain
Nuty serca - przyprawy
Nuty bazy - geranium, jaśmin, róża

10. Denim River

Nuty głowy - bergamotka, cytryna, werbena
Nuty serca - lawenda, szałwia, gałka muszkatołowa
Nuty bazy - wetyweria, cedr

Przedstawiłem 10 wybranych zapachów z gamy ok. 30!!!

5. SKŁAD

Woda powstała na bazie alkoholu, dzięki czemu doskonale odkaża skórę po goleniu. Nawilżenie i utrzymanie skóry w należytej kondycji ma zapewnić gliceryna.

Alcohol Denat., Aqua, Parfum, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzylmethane, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Benzyl Salicylate, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 15985, CI 16035, CI 19140

6. WŁAŚCIWOŚCI

Woda ma dobre właściwości nawilżające, bardzo dobre ochronne i niezłe pielęgnacyjne. Szybko się wchłania. Nie pozostawia żadnego tłustego filtra i nie wysusza skóry. Skóra po zastosowaniu Denim Gold pozostawała u mnie elastyczna i rozciągliwa, co świadczy o niezłych właściwościach pielęgnacyjnych.

7. PODSUMOWANIE

Finalnie całkowicie rozumiem moim zdaniem sukces marki Denim. Za nie duże pieniądze dostajemy sprawdzony produkt o dobrych właściwościach wraz z bardzo szeroką paletą zapachową. Włoski marketing uczynił z tej wody produkt budżetowy i chyba dobrze. Pełne półki świadczą w tym przypadku w mojej opinii o popycie na te produkty. Najbardziej mnie zaskoczyła trwałość zapachu i to AS-a, a nie wody toaletowej. Widać, że w produkcie budżetowym można to zapewnić nabywcy. Dla mężczyzny, który nie ma czasu się kilka razy dziennie polewać wodą i nie nosi wody w teczce, trwały zapach jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Na opakowaniu producent podaje jako gwarancje przydatności okres 36 miesięcy po otwarciu.

Z całą odpowiedzialnością wody po goleniu Denim POLECAM.
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Robur

Piciu

:hello: Super! Na taką recenzję czekałem, bardzo dużo wartościowych informacji o których już jakiś czas czytałem ale obraz tych produktów był mocno "rozmyty" bo wszędzie znajdywałem tzw. "skrajnośći"  :goodandbad: co spowodowało u mnie zakup "naszego" Bonda w wersji "Space Quest" nie ukrywam że od dłuższego czasu chodzę wokół wersji Original lub Gold ale teraz już wiem że można kupić jedną z wersji a najlepiej dwie! :pirate:
:coffee:
  •  

ifoo

:hurrah: W końcu ;)

Dodam tylko, że debiut Denim Gold to 2012 rok, jak komuś podchodzi Gold to w podobnej świeższej kompozycji jest najmłodszy zapach Tribe (2017).
Z najnowszej serii Denim Performance pojawiły się balsamy po goleniu (Fresh/Sensitive). Poszczególne serie kosmetyków są spójne zapachowo, z tym, że procentowy udział nut dolnych/środkowych/górnych w zależności od rodzaju produktu jest różny.

Co do popularności to u naszych południowych sąsiadów (bazując na danych heureka.cz) najbardziej popularny jest Denim Black (2 miejsce), potem Original (4) i Musk (24).

Co do sklepu to dosyć sympatyczne ceny ma (ale nie ma wszystkich zapachów i tylko Conter) https://sklep.hspdomet.pl/kosmetyki-meskie-c-284.html/producent=49
  •  

Kałduniarz

Z tej całej gamy jakie wersje będą pasowały na jesień/zimę a jakie na wiosnę/lato? W zimę lubię ciężkie zapachy, a lato jakieś cytrusy, kwiaty, morskie itp.
  •  

kamil90

Pozwolę sobie odkopać temat.

Znów naszła mnie ochota na wody po goleniu i zacząłem się zastanawiać nad Denim Musk, mam ochotę na świeży after shave, tak jest opisywany właśnie Musk, ale spotkałem się z opiniami że jest ciężki i ziemisty, stąd moje pytanie, czy pachnie zielono i świeżo tak jak wygląda czy też duszno i ciężko oraz czy nadaje się na taki totalnie codzienny after shave do siedzenia za biurkiem oraz jazdy na rowerze itp.
  •  

Skanderbeg

@kamil90
Denim Musk - diabelnie duszny i diabelnie ciężki.
U mnie sprawdza się zimą, latem ledwo mogę po nim oddech złapać. :)
  •  

kamil90

NO to mnie zmartwiłeś, trochę się rozochociłem, że taki trawiasto świeży i w ogóle ale w sumie jest paczula tam.
  •  

spartis

Powąchaj Denim Oryginal - na zimę w sam raz zapachowo, a i właściwości niczego sobie. Na plus także skład. IMO warto mieć.
  •  

kamil90

Wąchałem kiedyś Oryginal, ale nigdy nie odważyłem się go kupić i  użyć, nie wiem jak zareagowałaby żona i współpracownicy, ale chyba się skuszę bo w ogóle ta marka zaczęła za mną chodzić, chociaż najbardziej nakręciłem się na Musk i Aqua ale tej nigdzie nie ma w sklepach.
  •  

spartis

To jak już będziesz przed półką spróbuj Adidas Anthem Edition Champions Leauge. Bardziej nowoczesny zapach + właściwości 1 klasa.
  •  

Robcyk

@ifoo wracaj😥 bo Cię brakuje w tym wątku. Mam nadzieję że wszystko z Tobą ok.. nie czas na urazy. Wracaj byku. Proszę. ..
  •