Maszynka dobrze trzymająca ostrze. Łagodna.

Zaczęty przez KrzysiekP, 25 Sierpień 2026, 11:27:56

Przeczytano 639 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KrzysiekP

Witajcie.
Po latach golenia się R89, 41, Parkerem Variantem, ostatnimi testami KCG czyli podobnymi głowicami o róznej skuteczności i agresji zestawiłem je w porównaniu do kopii konstrukcji Gillette Tech wykonanej przez chińskiego producenta maszynek Baili.
Ta ostatnia daje mi lepszą pewność w trzymaniu żyletki niz poprzednie, pozwala na lepszą kontrolę podczas golenia pod włos i brak zacięć kiedy żyletka drgnie lub lepiej mówiąc nie drga na szczecinie.
Co przeszkadza mi w tej maszynce to gęste ząbki które jakby ją hamują i dają dziwne uczucie na twarzy kiedy nie wiem czy to ostrze tak drapie czy te ząbki. Do weryfikacji pozostaje ekspozycja ostrza. Wszak w standardzie jest ono tutaj wyczuwalne i dziś posłużyłem się podkładka między dekiel a żyletkę aby jeszcze złagodzić maszynkę. Golenie całkiem przyjene aczkolwiek nie super dokładne, mimo wszystko stosunek łagodności do efektu końcowego jest bardzo dobry.
Szperając trochę znalazłem kilka pozycji przystepnych maszynek. Muramasy, Lambdy czy Norda raczej w ciemno nie kupię.
Czy jest coś godnego uwagi łagodnego ale dającego dobry efekt dogolenia oprócz wymienionych przezemnie pozycji?
Jak uplasowalibyście te maszynki. Był na forum kolega który widziałem że zamówił już nawet BBSa ale nie widzę czy podzielił się swoją opinią a profil został zarchiwizowany.

Razorock BBS
Goodfellas Smile Syntesi (choć wizualnie jest tu całkiem spory dystans od mocowania ostrza)
DSCosmetics t7
Yaqi ghost
Fatip, tutaj nikt nie podał nazwy modelu
Parker Stella (nie wymieniana nigdzie)
RR Lupo

Drugą rzeczą jest kąt. Czy uważacie że ma znaczenie czy więcej tu marketingu? N.P BBS podaje że maszynka pozwala/wymusza golenie na 35* gdy inne zazwyczaj na 45.

•  

tomek

@KrzysiekP U mnie BBS zdecydowanie wymusza ciaśniejszy kąt, szczególnie przy przejściu pod włos. Trochę mnie z tego tytułu irytuje,  natomiast goli mega delikatnie i zaskakująco dokładnie.

jarrrro

Żadnej z wymienionych nie polecam, jeśli zależy ci na łagodności i żyletce dobrze trzymanej, kup Hensona łagodnego i będziesz szczęśliwy.
Tylko nie czytaj kolejnych porad, tej całej gównoburzy, która się tu zaraz rozpęta i każdy będzie ci radził od serca, jak najlepiej potrafi, a ty będziesz miał mętlik w głowie i podejmiesz złą decyzję. Jeśli jesteś bogaty, to kup wszystkie, zabawa na dwa lata albo trzy gwarantowana, ale i tak z żadnej nie będziesz zadowolony, bo nie chodzi o to, by mieć króliczka, tylko o pogoń za nim. Kogo udało mi się obrazić?

loppek

Cytat: jarrrro w 25 Sierpień 2026, 19:35:23kup wszystkie, zabawa na dwa lata albo trzy gwarantowana, ale i tak z żadnej nie będziesz zadowolony, bo nie chodzi o to, by mieć króliczka, tylko o pogoń za nim
brawo, w punkt
  •  

Adi

@KrzysiekP jeśli nie przeszkadza Ci materiał , z którego wykonana jest maszynka  (aluminium) , oraz wynikająca z tego mniejsza masa maszynki (około 50g) , to zaproponuję Ci maszynkę Hone 15a , lub jej klon Yaqi Sputnik . W obydwu rozwiązaniach , żyletka spoczywa na płytce grzebienia , o kształcie wycinka walca . Czapka solidnie mocuje ostrze . Pomimo sporego GAP - 1,2 mm żyletka jest odczuwalna delikatnie . Maszynka w mojej ocenie bardzo skuteczna .

Akatovskyyy

Potwierdzam - Hone jak i klon Sputnik robią cudowną robotę. Nic im nie jest straszne.

Z tych wymienionych mogę polecić Yaqi Ghost 90SB. Dobrze wykonana, stalowa, łagodna. Dogolenie na wysokim poziomie.

KrzysiekP

Czyli kogel mogel zrobiony. Popatrzę coś na temat tego Hensona. Jak to jest z tym anodowanym aluminium. Trzeba się z tym pieścić czy opłukać, odmuchać i na półkę?
Nie ukrywam że nie mam zamiaru tańczyć nad maszynką do golenia więc wszelkie utlenianie czy patynowanie nie będzie mi na rękę. Opinie na temat Hensona również podzielone, póki co.
Sputnik w tej cenie to trochę abstrakcja patrząc na cenę oryginału Hone`a.
Tylko czy jesteście pewni że ta konstrukcja na pewno trzyma sztywno żyletkę?

Cytat: tomek w 25 Sierpień 2026, 18:48:51@KrzysiekP U mnie BBS zdecydowanie wymusza ciaśniejszy kąt, szczególnie przy przejściu pod włos. Trochę mnie z tego tytułu irytuje,  natomiast goli mega delikatnie i zaskakująco dokładnie.
Czyli chodzi o to że rączką trzeba sunąc za blisko twarzy i jest to denerwujące, pewnie najbardziej na szyi przy żuchwie?
  •  

tomek

@KrzysiekP Odwrotnie, rączka dalej od twarzy. Wymagana jazda na czapce.
Z Hensonem, przy normalnym użytkowaniu nie powinno się nic złego dziać. Zadne naloty czy utraty koloru.
Standardowe zasady czyszczenia i  higieny i tyle.
Mi najlepiej pasowała wersja ++
  •  

Milas

@KrzysiekP
Zawsze jest jeszcze wariant "B", czyli maszynki SE na ostrza typu FAC.
Tutaj sztywne, niedrgające ostrze "dostajesz" niejako  w standardzie...
  •  

KrzysiekP

Przemknęły mi one przez myśl ale i szybko umknęły. Na razie kombinuję z ekspozycją ostrza czy inaczej mówiąc podkładkami oraz tym jakie efekty przynosi to w dobrze trzymającej maszynce więc będzie czas żeby ochłonąć.
Z jednej strony Henson wydaje się oczywisty z drugiej mam obawy jak ta czapa podchodzi pod nosem. Mam już Varianta który pod tym względem nie powala ale dodatkowo chodzi chyba w nim o wygięcie żyletki na niskich ustawieniach które odsuwa ostrze od czapki.
Różnica wysokości czapki w Variancie a Baili to zaledwie 1,2mm więc wątpię aby to decydowało o używalności.
  •  

jarrrro

Opinie na temat WSZYSTKIEGO są podzielone, bo każdy ma inne doświadczenia i inaczej myśli.
Kupiłem używanego Henson czarnego, właściwie to najgorszy kolor, ale o dziwo maszynka to nie auto i nic nie widać na niej. Jeden czyści codziennie, inny raz na rok, inny wcale. Żadna maszynka nie trzyma tak twardo żyletki jak ta, oczywiście jak nie umiesz się golić, to nią także sobie zrobisz krzywdę, jednak naprawdę będziesz musiał się postarać. Najlepiej gdybyś kupił używaną. Kąt jest jasno określony, nie trzeba dociskać, kilka razy jeździć po tym samym miejscu twarzy. Mam cerę bardzo wrażliwą, właściwie to chyba nie powinienem golić się żyletką i Henson kupiłem właśnie dlatego. Co prawda teraz używam innej, bardziej agresywnej, daje to więcej przyjemności. Jest tu wielu ludzi, co posiada różne wersje Henson, więc ten tego...
  •  

T800

Maszynka Fatip piccolo sztywno trzyma zyletką Nie jest to jakiś wybitny agresor Wg mnie jest dość wybredna na żyletki z zyletkami z rodziny Lord fajnie goliła mi banię (Wiem trzeba czasem ręcznie ustawić żyletkę to zabiera jakieś 5 sekund z życia przy goleniu  ;D)
  •  

KrzysiekP

Poszukiwania zawężam raczej do dwóch modeli Henson + lub ++ oraz Yaqi ghost i tutaj również waham się między 70 a 90.
Henson++ ma ekspozycje ciutkę ponad 0,05mm podobnie do 90.
Za hensonem przemawia również kąt ostrze-skóra 30* gdzie użytkownicy Yaqiego mówią że bliżej mu do 40 a nawet 50.
Przeciwko Hensonowi waga i brzydka rączka. Obie trzymają żyletkę mocno i recenzenci obu sa zgodni że różnica w obu wariantach łagodności to w zasadzie ilośc poprawek aby osiŋnąć ten sam poziom dogolenia.
  •