Mydła toaletowe

Zaczęty przez Martinesku, 12 Sierpień 2026, 08:59:24

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Martinesku

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Wizamet Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

Milas

Martinesku

Cytat: loppek w 12 Sierpień 2026, 22:12:34SV też używam i też polecam. Argania moim ulubionych zapachem jest.
A goleniowa Argania też? Co jest fajnego w tym zapachu?
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Wizamet Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

loppek

A goleniowej nie znam i nie wypowiem się. Lubię natomiast do kąpieli i mycia ryja o poranku ten siunks  :hello2:

Scalony post: 19 Sierpień 2026, 23:43:48
I Opuntia jeszcze mi pasi.
  •  

Martinesku

@loppek wg Gamechanger's Shave Club to Argania jest jego nr 2 po Felce Aromatica. Biorę to mydło w ciemno, z 5 SV-ek które wąchałem nie było żadnej kiepskiej, więc mało ryzykuję.
Opuntia fajna, jeśli miałbym się czepnąć to ma takie leciutko gorzkawe (wytrawne) zakończenie (malutki minusik) ale ogólnie to świetny zapach. Natomiast Desert Vetiver mnie rozwalił tak samo jak kiedyś Fougere MdC  :)     

Scalony post: 20 Sierpień 2026, 09:23:18

Scalony post: 20 Sierpień 2026, 21:08:21
Pytanie do znawców mydeł:
Te mydła kąpielowe są ogromne, chciałbym je jakoś podzielić na mniejsze kawałki. Sztuczniak podpowiedział, że trzeba mydło podgrzać w piekarniku na 50 stopni 20 minut a potem kroić ostrym nożem bez ząbków. Ponoć łatwo się kroi wtedy i się nie kruszy. Nie uszkodzę mydła? Prawdę gada czy halucynuje?
  •  

AdrianP

Teoretycznie spoko bo temperatura zmiękczy zawarte w mydle tłuszcze, ale jest ryzyko że zapach może być słabszy po takim zabiegu. Lepiej użyj jakiegoś drutu/cienkiego ostrza które wcześniej rozgrzej np w kąpieli wodnej i takim narzędziem podziel mydło wg uznania 

Mokasyn86

Nie podgrzewać całości, bo zapach ucieknie w powietrze...
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

T800

Zwykłym brzeszczotem bym pociął Tnę tak drewno egzotyczne na okładki do brzytew to co kostki mydła nie da rady  O0
  •  

Martinesku

Udało się zwykłym nożem szefa. Powiem tak, na zimno nie dałem rady. Podgrzałem w piekarniku 4 min. w 50 stopniach, już lepiej, ale ciężko, nawet do połowy nie doszedłem.
Więc podgrzałem 10 min. w 50 stopniach. No i wreszcie całe udało się przeciąć na pół. Powstały 2 owalne mydła, ostre krawędzie po cięciu zaokrągliłem obieraczką do kartofli,
wiórki zaleję wodą i będzie na preshave   :)

Kwestia "ucieknięcia zapachu".

Nic takiego się nie stało. Piekarnik dmucha do kuchni i nie było czuć że zapach "uchodzi". Właśnie myłem ręce tym mydłem i pachnie tak samo.
50 stopni to nie jest temperatura, która może spowodować takie zjawisko.   :hello:
  •  

Mokasyn86

Cytat: Martinesku w 22 Sierpień 2026, 06:33:3250 stopni to nie jest temperatura, która może spowodować takie zjawisko.   :hello:
Dla cytrusowych nut do ucieczki wystarcza temperatura pokojowa :D Oczywiście trochę żartuję.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Martinesku

Soap cutterem pewnie byłoby łatwiej, chyba sobie kupię...

Scalony post: 22 Sierpień 2026, 12:58:50

•  

Mokasyn86

•  

Martinesku

@Mokasyn86 no tak ale do piły przydałaby się skrzynia uciskowa do równego cięcia i jak podliczysz z przesyłką to wyjdzie tyle co gotowy cutter z przesyłką i cłem (75 zł)
  •  

przemyslavklimek

•  

japurek

Luksja Aroma Senses MIND BALANCING Kawa mydło w kostce 90g
"... wiecznie żyć nie będę... " - Wilkinson Sensitive :D :D
  •