Najbardziej poszukiwane brzytwy..wspolczesne i historyczne..

Zaczęty przez Yarek, 16 Czerwiec 2026, 22:03:05

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yarek

Zakup brzytwy to nielatwa sprawa..mozna kupic nowa,mozna kupic uzywana,a nawet historyczna..
Chcialem zapytac znawcow,jakiej brzytwy szukac?niby proste pytanie..wiadomo,ze ma byc w dobrym stanie,moze nawet NOS..bez uszczerbien..bez rdzy chociazby..ma sie dobrze"skladac"..
Ale jakie sa najcenniejsze?te juz nieprodukowane..droga Puma..Friodur..Filarmonica..szwedzkie..angielskie..amerykanskie..rosyjskie moze?
Ze wzpolczesnych Koraat..Wacker..co jeszcze?
I co wplywa na wartosc brzytwy?poza"wielkoscia"..7/8 sa drozsze niz 5/8 wiadomo..material okladek..rodzaj stali..ksztalt noska..no nie wiem;)
Pli bona estas saĝa malamiko, ol malsaĝa amiko
  •  

Chmura

Jeśli masz możliwość sprawdź różne wielkości, rodzaje szlifu, geometrie uśmiechu, stale. Jak będziesz wiedział dokładnie co Tobie pasuje to albo zamówisz nową idealnie skrojoną pod Ciebie albo zostaniesz przy jakieś starowince. Najcenniejsza będzie zawsze ta następna której jeszcze nie mamy a byśmy chcieli :P

Yarek

Cytat: Chmura w 16 Czerwiec 2026, 22:13:00Jeśli masz możliwość sprawdź różne wielkości, rodzaje szlifu, geometrie uśmiechu, stale. Jak będziesz wiedział dokładnie co Tobie pasuje to albo zamówisz nową idealnie skrojoną pod Ciebie albo zostaniesz przy jakieś starowince. Najcenniejsza będzie zawsze ta następna której jeszcze nie mamy a byśmy chcieli :P

Oczywiscie..jasna sprawa..chodzilo mi o to,czy lepiej kupic nowa brzytwe czy lepiej jednak uzywana nad ktora trzeba popracowac..lepiej kupic Golddachsa z Flaconi czy Filarmonice Doble Temple w pierwszej wersji?moze to glupie pytanie..oczywiscie najlepiej miec obie;)..jedna na codzien,druga"od swieta"..poza wartoscia uzytkowa chodzi mi rowniez o wartosc kolekcjonerska..uzytkowa obie po dopracowaniu moga miec taka sama..powiedzmy..jednak chyba taki wezmy na to Friodur jest"fajniejszy"niz jakies Dovo..czy Thiers Issard Le Dandy..ja jako poczatkujacy po prostu sie"gubie"..bardzo cenie Revisora za przystepne ceny i jakosc..jesli chodzi o wspolczesna produkcje..ale nie wiem,czego szukac wsrod brzytw juz nieprodukowanych..:(
  •  

Milas

Cytat: Yarek w 16 Czerwiec 2026, 22:55:18...ale nie wiem,czego szukac wsrod brzytw juz nieprodukowanych..:(

Yukio Kamijo, szukaj Yukio Kamijo ;)
  •  

Turtle

Nie, nie szukaj. Zostaw Nam  :))  :))  :))
Popularne Szwedki golą znakomicie.

Yarek

Cytat: Milas w 17 Czerwiec 2026, 00:15:12Yukio Kamijo, szukaj Yukio Kamijo ;)

Dzieki..i to jest konkretna marka wreszcie;)..tylko pewnie za milon $$$..czyli taki zart :D bo recznie kuta znajac a w zasadzie nie znajac tych japonskich..bo o Japonii zapomnialem..ze tam nie tylko kamisori..
  •  

Mokasyn86

Najbardziej TOP to jak z motoryzacją i innymi kategoriami - wszystko co drogie i rzadkie/bardzo rzadkie.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

zennhorst

Czy szukasz wartości kolekcjonerskiej czy użytkowej?
Od tego trzeba zacząć ...

Wystarczy, że okładki będą z kości słoniowej i już masz fajną cenę.

Trochę doświadczenia w tych artefaktach vintage mam (może nie akurat brzytwy ale schemat jest identyczny).
Stan NOS w oryginalnym nigdy nie otwieranym opakowaniu już zrobi Ci burzę w portfelu.

"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

T800

Kilka lat polowałem na (Zwykłą)ZISPO Wartość w pieniądzach mała a ciężko kupić taką w dobrym stanie z zakładu mienia Stalina Teraz chciałbym Stolicznaja tak żeby mieć Podoba mi się Ruski napis ;D
  •  

Yarek

Cytat: zennhorst w 17 Czerwiec 2026, 12:53:08Czy szukasz wartości kolekcjonerskiej czy użytkowej?
Od tego trzeba zacząć ...

Wystarczy, że okładki będą z kości słoniowej i już masz fajną cenę.

Trochę doświadczenia w tych artefaktach vintage mam (może nie akurat brzytwy ale schemat jest identyczny).
Stan NOS w oryginalnym nigdy nie otwieranym opakowaniu już zrobi Ci burzę w portfelu.

Szukam obu tych wartosci..sa po prostu marki,ktore sa poszukiwane i drogie..np.Puma..jako zoltodziob nie wiem,dlaczego..czy dlatego,ze ta firma istniala krotko i malo tego zrobili,czy byly to jakies super jakosci brzytwy..albo Friodur..bo sa ladne,w bialych okladzinach?albo Filarmonica..bo sa hiszpanskie i raczej takie jakby duze?;)uwazam,ze na tym forum w ogole malo jest"mowione" o brzytwach;)duzo jest o maszynkach,ale to wspolczesne produkty..a za brzytwami stoi po prostu historia.. @Mokasyn86 moglby nawet siegnac do prehistorii jesli chodzi o kamisori..;)no to po prostu fajne polaczyc uzytkowosc z historia..ale tu trzeba wiedzy..dlatego nieudolnie;) pozwolilem sobie zalozyc ten watek..
Podam konkretny przyklad..jednak"obrazowy"..od bardzo dlugiego czasu nie spotkalem na tutejszym bazarku zadnej oferty sprzedazy brzytwy..a sam zaczalem przygode z tym forum od poszukiwania takiej oferty..
  •  

gawrosz

Cytat: T800 w 17 Czerwiec 2026, 15:09:46Kilka lat polowałem na (Zwykłą)ZISPO Wartość w pieniądzach mała a ciężko kupić taką w dobrym stanie z zakładu mienia Stalina Teraz chciałbym Stolicznaja tak żeby mieć Podoba mi się Ruski napis ;D
@T800 no ale Zispo już masz ;D
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  
    Za ten post podziękował: T800

T800

No tak Dzięki Tobie mam  :thank_you: i jest jedną z najtwardszych jaką ostrzyłem ZISPO jest kultowa  :shaving:
  •  
    Za ten post podziękował: gawrosz

Yarek

Cytat: T800 w 17 Czerwiec 2026, 22:32:54No tak Dzięki Tobie mam  :thank_you: i jest jedną z najtwardszych jaką ostrzyłem ZISPO jest kultowa  :shaving:

A co to jest to "ZISPO"???
  •  

T800

Polska brzytwa z zakładów Cegielski Nie tylko wapienice produkowano w Polsce  :)
  •  

Yarek

Cytat: T800 w 17 Czerwiec 2026, 22:47:15Polska brzytwa z zakładów Cegielski Nie tylko wapienice produkowano w Polsce  :)

Rzeczywiscie..teraz znalazlem watek o nich..w zyciu takiej nie spotkalem..na szczescie nie tylko wapienice..wapienice mozna znalezc bez problemu..ale to ZISPO to kurcze bialy kruk..
  •