Polskie łupki od RobertS1968

Zaczęty przez Mokasyn86, 05 Maj 2026, 10:19:43

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T800

Może dać się temu łupkowi trochę zatkać Naostrzyć nóż kuchenny  z minimalną ilością wody Albo jakieś czary z kredą Można też spróbować z olejem ostrzyć  :)
  •  

Abes

Brzytwami się nie gole raczej. Robie podchody pod kamisori jedynie. Z ostrzeniem nie mam wogole wprawy. Zawsze chcialem miec jedynie taki zestaw do podostrzenia koncowego min nozy. Ten zestaw spelnia moje nawet marzenia zeby miec jakis zestaw  naturalnych kamieni. Podoba mi sie ta zajawka tworzenia zawiesiny itp. Tak ostrego opinelka nigdy nie mialem. Mega sie ciesze. Tu na foto lekko juz podeschlo ale uzupelnialem woda zeby miec blotko  na kamieniu i jazda. Dzieki Robert  :beer3:

Mokasyn86

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

To co prawda nie jest łupek napewno, raczej jakiś kwarcyt ale od @RobertS1968 dostałem wraz z łupkami i rozwalił system totalnie. Wiecie że mam sporo kamieni, dawno żaden nie zrobił na mnie tak dobrego wrażenia jak ten po pierwszych testach. Miałem się jutro rano golić, ale zrobię to popołudniu czy wieczorem jak lepszą brzytwę na nim wykończę. Kamień twardy jak jasna cholera, spokojnie kilka godzin równałem od 60 sic kończąc na papierze 800. No i gold dolara testowego przeszurałem...
Kamień bardzo bardzo wysoko wykańcza a przy tym bardzo szybko. Sami zobaczcie...

Start to krawędź po syntetyku o niskiej gradacji, 2k/3k, nie pamiętam, wiem że po 4k świeci się bardziej łysinka więc musiało być poniżej

Te same ustawienia mikroskopu, 100 przejazdów na kamieniu (minuta, półtorej...)

Te same ustawienia mikroskopu, kolejne 100 przejazdów (razem 200)

Zmieniłem kąt aby jak najbardziej widzieć rysy (dalej razem 200 przejazdów)

Kolejne 100 przejazdów z ustawieniem mikro jak poprzednio (razem 300 przejazdów ~ 5 min)

Włosy strzelają, kamień ewidentnie jest finiszerem i to nie z pierwszej łapanki. Napewno jeszcze lepsze efekty da jak zastosuje go na golącej brzytwie, albo wstępnie wykończonej syntetycznie wyżej. Po prostu na sam koniec progresji albo na podciągnięcie. Jutro przeszuram na nim napewno jakąś fajną brzytewkę i pobiegnę się golić.

Dzięki Robert! Można spokojnie się takiej jakości kamieniem chwalić na świecie.

RobertS1968

@Chmura, cieszę się, że Ci przypadł do gustu, mimo tego, że trzeba najpierw trochę nam nim popracować. Zdjęcia świetnie oddają sytuację.
Wielkie dzięki!
Pozdrawiam
Robert

Mariusz888

No ciekawy ten kamyczek - kolorystycznie również :)
  •  

Chmura

Krawędź po kamieniu agresywna, będę próbował może wykończyć powierzchnię kamienia wyżej i zobaczę jak będzie się sprawować.

•  
    Za ten post podziękował: Normad

Mokasyn86

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Mokasyn86

Cytat: Chmura w 28 Maj 2026, 14:29:25Krzywdy mi nie zrobiła
A jak nie robi krzywdy to mi niedobrze :-[
  •  

Piotr2142

Witam dostałem łupek od @RobertS1968 wielkie podziękowania  :hello: wyrównałem taidea diamentową potem padem buf, pierwsze 2 zdjęcia są po naniwa 12 k, balsa z luxor 0.1 i pas parciany z luxor 0.1 i 3 golenia zrobione, kolejne 2 ok 40 x na wodzie na łupku, 2 kolejne 60x na płynie do mycia naczyń, i 2 ostatnie 20x pas parciany z luxor 0.1 wecowanie i wapka goli całkiem przyjemnie 😁 jedynie w jednym miejscu na gębie poczułem lekką agresywność ale parę razy na pasie parcianym z luxorem załatwi temat.
Tak, że jestem pod wrażeniem tego kamienia specjalnie pominąłem balse a brzytwa goli cacy. Świetny wykończeniowiec 😁 jestem jeszcze ciekawy jak pójdzie na nim ostrzenie jak brzytwa będzie po kamieniu 5k z użyciem zawiesiny

Revisor, Wapienica, Gold dolar, Parker vargr/variant, Parker srx
Muhle rytmo m 226