Polskie łupki od RobertS1968

Zaczęty przez Mokasyn86, 05 Maj 2026, 10:19:43

Przeczytano 563 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mokasyn86

Zakładam wątek o polskich łupkach, które dostaliśmy od Roberta za darmo. Każdy kto je dostał będzie mógł tutaj coś napisać o swoich odczuciach. By to było w jednym miejscu, moim zdaniem tak będzie najlepiej. Kamyki są zbyt dobre, by informacje o nich utonęły w otchłani.

Kamyk testowałem kilka dni temu, ale mam ostatnio za dużo na głowie, i nie miałem jak napisać. Wiem, lenistwo nie boli..

(Wiem też, że nikogo to nie obchodzi, ale) Osobiście bardzo bym chciał by istniały polskie kamienie nadające się do ostrzenia brzytew. I by były znane nie tylko u nas w kraju, lecz w Europie, a może nawet na całym świecie.

Co się rzuca na pierwszy rzut oka ? Kamienie strukturą i kolorem przypominają bardzo skały niemieckie. Jak powszechnie wiemy, Niemcy mają bardzo dużo odcieni, i z pewnością byśmy tutaj do któregoś dopasowali, i jest nie do rozróżnienia. Kamyk dostajemy z okruchem własnym.

Co się rzuca na drugi rzut oka to z pewnością robota przy szlifowaniu surowej skały. Domyślam się, by z nieforemnego głazu zrobić płaską figurę geometryczną, nie jest to łatwa i szybka sprawa.

Na kamień szedł stary Solingen, moja brzytwa do testowania kamieni. Jej krawędź była na poziomie japońca niskiej gradacji lv3.5

Szurałem na samej wodzie. Bez zawiesiny, bez równania kamienia, tak od razu.
To co się rzuca w oczy, to jest szybkość kamienia. Woda zaczęła być podcinana bardzo szybko, nawet jak na moje przyzwyczajenie do kamieni znanych w środowisku TG.
To co się rzuca w uszy to dźwięk. Stali nie słychać jakbyśmy jechali po piaskowcu z ziarnami wielkości grochu.
Krawędź po tym kamieniu jest bardzo hmmm ciekawa...

Wczoraj byłem przekazać @T800 jego egzemplarz. Też nie miałem wcześniej czasu by mu go przywieźć, mieszkamy od siebie jakieś 50 kilometrów w jedną stronę. (i nie dużo, i nie mało)

Poszuraliśmy, popatrzyliśmy przez mikroskop z mocnym zoomem, który kiedyś używany był zapewne do celów biologicznych. Doszliśmy do bliskich sobie wniosków.
Nie lubię oceniać piłkarza po jednym meczu, ale.. Kamień bym porównał do Belgiana Blue. Na samej wodzie. Jest to uważam bardzo bliska sobie gradacja. Lechu uważał, że może być nawet wyżej.

Nie jest to moim zdaniem typowy finiszer tak jak zresztą wspomniany Belgian Blue. I zapewne nie takie będzie miał przeznaczenie. Ja bym go wsadził (tak wstępnie myśląc) po osełce 3000grit i przygotowanie do finiszera jak np Arkansas. I w ten sposób mamy pełną progresję. Myślę, że można polski łupek lokować w okolicach 6000grit spokojnie.

Dalsze wnioski po następnych testach. To tylko moje pierwsze wrażenia. Wątek założony tak jak pisałem na następne odczucia.
Oczywiście są jeszcze do testowania proszki do zawiesiny, okruch własny, okruch ilasty, plus beżowy okruch - zapewne większość takie dostała. To też się pojawi.

Po pierwszym teście wjeżdżałbym tam już koparkami, wydobywał, i szlifował. Niech świat się dowie, że z Polski jest nie tylko dobra kiełbasa i wódka !

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

Wielblad

Ja po pierwszych testach moge potwierdzic ze idzie bez problemu po tym kamieniu sie ogolic...
Koncepcja pre finish jak najbardziej słuszna... gold dollar teoche byl zmęczony... planuje jakas "lepsza" bezytwe na nim położyć i ponowić testy... Golda leciałem 1k potem od gęstej zawiesiny do wody z mydlem na polaku...
...a minister golenia ostrzegał ???

T800

Powierzchnia lysinek po tym polskim łupku jest podobna do tej po Mst Muller Nie jest to z pewnością łupek brydlicowy co zostawia głębokie rysy z tego powodu że ma w sobie pojedyncze grubsze ziarna jak rodzynki w cieście Polski łupek jest bardziej jednorodny Muszę naostrzyć Gold monkey 777 i tylko po tym kamieniu wejść na pas Poczuję jak pójdzie golenie Na oko wygląda to dobrze  :)

Darek2626

Ja dzisiaj pewnie wyrównam kamień,a w weekend również przetestuję

RobertS1968

Panowie! Dziękuję za uwagi.
Od siebie dodam, że w kręgu moich zainteresowań są głównie finiszery. Niestety są bardzo twarde, więc to jest walka ale wyślę w 2 miejsca do testów. Na razie mój sprzęt pozwala jedynie na cięcie grubości do 3cm. Przydałby się kolega kamieniarz!
  •  

Mokasyn86

Działał ktoś coś jeszcze ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Wielblad

Ja po niedzieli wywlekam kamloty... mam juz zachodnia brzytwe wybrana na Polaka  ;D

Scalony post: 08 Maj 2026, 15:52:58
Ps... jeszcze mam takiego hardcorowego twardziela rozciętego tez pochodzacego od roberta... bedzie łogień  >:D  :beer:
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

Mokasyn86

Ostatnio skupiłem się tylko na finiszu, i golenie wyszło bardzo dobre. Jestem zadowolony ^-^

RobertS1968

•  

Mokasyn86

Cytat: RobertS1968 w 13 Maj 2026, 15:36:07@Mokasyn86, czy to było na samej wodzie? :hello:
Potarłem sztyftem Arko po mokrym kamieniu. Bez zastrzeżeń ostrość.

Turtle

A może ktoś jeszcze coś dopisze..?
Trochę tych próbek na testy poszło...
  •  

Piotros2

Ja wprawdzie tylko noże ostrzyłem na nich , bo brzytew nie używam, ale mogę śmiało powiedzieć, że to najlepszy kamień jaki miałem dotychczas, zdecydowanie przewyższa ceramiczny japoński kamień - według mnie oczywiście, świetnie wygładza ostrza po ceramicznym 3K, bardzo fajnie tworzy zawiesinę na samej wodzie i noże "wchodzą" w pomidor jak w masło. Przepraszam , że profanuję taki kamień na nożach, ale ja się cieszę ,że je otrzymałem :)
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
https://pfro.substack.com/

Chmura

Po testach łupka cienkiego. Wziałem golącą dobrze mi znaną brzytwę Friodur ze stali nierdzewnej. Chciałem mieć mało zmiennych więc najpierw poszła na chwilę na naniwe 8000 aby wygładzić krawędź, sprawdziłem i elegancko goliła. Później 5 min na łupku na samej wodzie i 2 min na wodzie z mydłem. Cięła włosy na nodze zauważalnie gorzej niż po naniwie 8k. Poszedłem się ogolić, przejście z włosem nieprzyjemne, na brodzie bardzo bardzo ciężkie i zrezygnowałem w tym momencie nie chcąc się pociąć, wymieniłem brzytwę i dokończyłem golenie inną.

Będę próbował jeszcze z węglówką.

Darek2626

Cześć, brzytwa ostrzona przez moment na zawiesinie a potem sama woda, włosy ścina z lekkością, ale o tym czy goli również delikatnie przekonam się w sobotę i dam znać.
Pod mikroskopem wygląda całkiem dobrze :hello:
  •  

Darek2626

Cześć,kamień jest szybki, a na samej wodzie jest zauważalne że powstaje delikatna zawieśina. Dziś się ogoliłem,bez żadnej kolizji, chociaż mogło być lepiej.
Czy to kamień końcowy? dziś będę próbował wycisnąć więcej.
Dobrej niedzieli Koledzy