Ewolucja poglądów w dziedzinie TG

Zaczęty przez Martinesku, 20 Kwiecień 2026, 10:30:51

Przeczytano 675 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrian4514

Ja zaczynałem od agresywnej maszynki i jak kupiłem pierwszego gładzika to długo mi się schodziło golenie nim bo robiłem dużo poprawek.
Z czasem jak nabrałem wprawy to gładikami golę się równie szybko co agresorami a skóra jest w dużo lepszej kondycji.
  •  
    Za ten post podziękował: Adi

Mariusz888

@Normad - ja to po cichu myślę, że każdy miał tak jak to opisałeś. U mnie pierwsze 2-3 golenia też nie były jakieś epickie bo o ile dogolony byłem, to czerwonych punktów też było trochę. Ale właśnie jak człowiek zwolnił, trochę się przyłożył to i efekty były lepsze, podrażnień mnie, a i przy okazji coś jeszcze zaskoczyło. Od tego czasu golenie + kawka to idealny start dnia. No jeszcze sobie jakiś trening czasem zrobię wcześniej, ale to też zależy co to za dzień i ile mam do ogarnięcia. Niemniej po goleniu i dobrej kawusi to się czuję jakbym miał minimum 10 lat mniej. Z mniej typowych akcji to tylko nauczyłem się żeby nie mówić z brzytwą przyłożoną do skóry - raz tak zrobiłem i od tego czasu albo gadam albo się golę. Ale plus że po brzytwie pięknie się goi w razie czego ;) W każdym razie TG pochłonęło mnie kompletnie :)
  •  
    Za ten post podziękował: Normad

Martinesku

i chyba zaśmiać też się nie można z brzytwą, chyba, że chce się mieć bardzo szeroki uśmiech  :)
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Maniacz

Cytat: Daras w 20 Kwiecień 2026, 13:42:02Heh, u mnie TG , to prawie jak wyssane z mlekiem matki ;D Dziadek golił się brzytwą, ojciec golił się brzytwą a potem maszynkę. W wieku 14 lat zaczynałem golić się maszynką. A w wieku 40 lat przesiadłem się na brzytwy. Fascynacja? Tradycja? Nie wiem. Ale dobrze mi z tym.
Szacun.
  •  

Xcalibur

Ja ok rok temu przesiadłem się z maszynek na brzytwy i widzę że coraz rzadziej sięgam po maszynki.

Jeśli chodzi o pędzle to długi czas goliłem się syntetykami. Wszystko zaczęło się to zmieniać gdy zdecydowałem się na pierwszy pędzel ze szczeciny. Niedługo potem przeszedłem na borsuki. Obecnie to używam zarówno jednych jak i drugich.

Tygli na początku też nie używałem. Teraz nie wyobrażam sobie wyrabiać bez nich piany.
  •  

jarecki

@Monocero: Które maszynki retro Ci podchodzą? Wymieniłbyś może niektóre z nich? Czy golenie nimi jest przyjemne i skuteczne podobnie jak stalówkami cnc?
  •  

Monocero

1. Black beauty
2. Aritstokrat
3. Rocket
4. Adjustable Fatboy
5. Tech

Są bardzo skuteczne i magiczne w prostocie wykonania.
(D.D)

Milas

Do listy bym dodał jeszcze trochę starsze, angielskie Gillette NEW (RFB) - np model No.77
  •  

AdrianP

Korzystając z okazji, coraz mocniej chodzi za mną spróbować brzytwy, polecacie coś na pierwszą?
Cytat: Xcalibur w 20 Kwiecień 2026, 21:17:52Ja ok rok temu przesiadłem się z maszynek na brzytwy i widzę że coraz rzadziej sięgam po maszynki.

Jeśli chodzi o pędzle to długi czas goliłem się syntetykami. Wszystko zaczęło się to zmieniać gdy zdecydowałem się na pierwszy pędzel ze szczeciny. Niedługo potem przeszedłem na borsuki. Obecnie to używam zarówno jednych jak i drugich.

Tygli na początku też nie używałem. Teraz nie wyobrażam sobie wyrabiać bez nich piany.
  •  
    Za ten post podziękował: Xcalibur

kwasek071

Cytat: AdrianP w 21 Kwiecień 2026, 09:26:28Korzystając z okazji, coraz mocniej chodzi za mną spróbować brzytwy, polecacie coś na pierwszą?
Mam od Marcina @Arjuna, brzytwę, którą mogę Ci wysłać żebyś spróbował . Naostrzę ją i może do Ciebie jechać . Daj tylko znać

AdrianP

Z wielką chęcią, podeślę na priv etykietę, jak będę oddawał dorzucę coś w podziękowaniu  :beer3:

Cytat: kwasek071 w 21 Kwiecień 2026, 09:34:30Mam od Marcina @Arjuna, brzytwę, którą mogę Ci wysłać żebyś spróbował . Naostrzę ją i może do Ciebie jechać . Daj tylko znać
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Mokasyn86

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

kwasek071

Cytat: AdrianP w 21 Kwiecień 2026, 10:11:28Z wielką chęcią, podeślę na priv etykietę, jak będę oddawał dorzucę coś w podziękowaniu  :beer3:

Brzytwę dziś przygotuje , jutro jedzie do Ciebie .