Gillette Tech 1960's z aluminiowa rączką.

Zaczęty przez Monocero, 18 Kwiecień 2026, 21:45:32

Przeczytano 211 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

Maszynka do golenia Gillette Tech to jeden z bardziej popularnych modeli. Poniższa recenzja będzie dotyczyła wersji podróżnej (Travel), która się charakteryzowała aluminiową rączką.

Dla zainteresowanych inny model Gillette Tech porównywałem z naszym rodzimym LUX Nierdzewne i jak to wypadło możecie przeczytać TUTAJ.

Na forum jest również dostępny ranking maszynek Gillette w ktorym Gillette Tech zajęła drugie miejsce.

1. GILLETTE Tech

Głowice Gillette Tech były w zasadzie rożne ze względu na kraj i czas produkcji.

Na powyższym zdjęciu można zidentyfikować i porownac poszczególne wersje i wypusty.

Wyprodukowana w Wielkiej Brytanii maszynka do golenia Gillette Tech Alu to bardzo lekka maszynka do golenia z aluminiową rączką, która była produkowana przez około 10 do 15 lat w latach 60-tych i 70-tych, chociaż były dość popularne lokalnie, wydają się dość trudne do zdobycia. Rękojeści wykonane są ze stopu aluminium i z biegiem czasu mają tendencję do rozszerzania się przy zbyt mocnym dokręceniu!!!

2. DANE Techniczne

Maszynka jest dość krotka i kompletna mierzy ok. 78 mm

Sama rączka natomiast jest BARDZO DELIKATNA i mierzy 72,5 mm

Jest również bardzo lekka gdyż waży niespełna 11 g

Ta rączka jest piętą achillesową tej maszynki gdyż wykonanie jej z aluminium przy tak minimalistycznych rozmiarach doprowadzało często w męskich rekach do uszkodzenia gwintu.

Cala maszynka jest NIEZWYKLE ZGRABNA I PORĘCZNA. Jej całkowita waga wynosi bez mała 32 g., co w porównaniu z obecnie produkowanymi maszynkami jest spora dysproporcją.

3. GEOMETRIA

W polskiej maszynce LUX Nierdzewne pięta achillesowa nie była stalowa raczka ale głowica, która była często krzywa i nie trzymała geometrii. Dlatego sztuka jest znaleźć prostego LUXa.

Gillette Tech trzyma mimo braku fasolek żyletkę prosto.

Ostrze po obu stronach głowicy jest symetryczne

i równiutko osadzone.

4. GOLENIE

Tutaj może część osób zaskoczę ale uważam, ze jest to całkiem dobra maszynka dla osób przechodzących z maszynek systemowych na TG. Oczywiście tylko na okres przejściowy gdy brak jeszcze wypracowanej techniki. Ta maszynkę tak jak systemowke należy lekko dociskać do skory. krótka raczka ogranicza w dużych męskich dłoniach prace na kącie ale to była konstrukcja dedykowana do podróży, żeby na szybko się gdzieś w hotelu czy nawet na biwaku ogolić przed sexem i zarostem nie porysować piersi koleżanki. Maszynka jest moim zdaniem łagodniejsza od LUXa i przy swojej umiarkowanej agresji jest skuteczna i komfortowa.

5. PODSUMOWANIE

Maszynka tak jak większość Gillette z lat 60/70 jest technicznie dopracowana w zakresie geometrii i skuteczności golenia. Pomysł na odchudzenie konstrukcji i zastosowanie aluminiowej rączki w tamtym czasie może i był jakimś rozwiązaniem ale dla kolekcjonera obecnie jest już wyzwaniem znalezienie egzemplarza w pełni sprawnego. 

(D.D)

Adrian4514

Podobno Shlyuz Classic to dobra kopia głowicy Tech i kosztuje tylko 40 zł.
Bardzo lubię tego Shlyuza,goli tak delikatnie jakby w ogóle żyletki nie było tylko trzeba mieć wprawę w goleniu takimi miziakami.
  •  

Axelf

Gdyby ktoś poszukiwał bardziej klasycznego modelu techa niż ten co przedstawił @Monocero to dysponuję 2 techami w stanie NOS całymi z niklowanego mosiądzu. Jeden made in England a drugi Made in USA.  :hello:
Zapraszam na mój kanał YT:
https://www.youtube.com/@WSW_2026
  •  

Milas

•  

Axelf

•  

Monocero

Głowica jest ta sama tylko się różnią rączką?
(D.D)
  •  

Axelf

Było ich parę wersji i łącznie ich przerobiłem ponad 10 sztuk różnych wariacji:
A Mosiężna czapka, mosiężny grzebień, aluminiowa rączka spiralna - Łagodna i skuteczna
B Mosiężna czapka, aluminiowy grzebień, aluminiowa rączka ball end - łagodna i skuteczna, baaardzo podobne odczucia jak A
C Mosiężna czapka, mosiężny grzebień, mosiężna rączka ball end - łagodna i skuteczna jak A
D Znalowa czapka, mosiężny grzebień, aluminiowa rączka - Agresywniejsza i skuteczniejsza niż ABC
E Znalowa czapka, mosiężny grzebień, mosiężna rączka spiralna (Mega ciężko było dorwać w USA) - Odczucia goleniowe te same co D

Mam nadzieję, że w miarę jasno to przedstawiłem :) Jedynym sposobem by je rozróżnić było albo lekkie zarysowanie elementu czymś ostrym albo wrzucić je na wagę. Kiedyś miałem to wszystko skatalogowane i weryfikowane z Badger and Blade

@Monocero Odpowiadając na Twoje pytanie ta wersja co masz jest agresywniejsza niż mosiężne. Od niej zaczynałem ale ostatecznie skończyłem na tych całych mosiężnych gdyż najlepiej mi leżą w dłoni. Wersja znalowa na jedną zaletę jakiej nie miały te wszystkie inne. Chodzi o ustawienie żyletki. Nowatorskie mocowanie po krańcach żyletki powodowało, że zawsze równo siedziała. Te mosiężne to już była loteria. Żyletka niby zawsze leżała idealnie prosto, ale potrafiła z jednej strony wystawać więcej niż z drugiej.

PS. Mam też chińskiego klona z Ali Gillette Super Blue ale ona goli całkiem inaczej niż Techy jakie testowałem. Jeśli ktoś golił się taką maszynką Gillette Nacet lub Gillette 7 o'clock więc to jest bardziej ich kopia.
  •  
    Za ten post podziękował: Monocero