Merkur PROGRESS

Zaczęty przez Monocero, 30 Listopad 2018, 20:18:56

Przeczytano 13 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Razir

:hello2: Siemka, siemka. Mam pytanko .
Czy ktoś porównywał Parkera Variant z Progressem?
Mam tego Parkera i rotacyjnie używam go , chociaż ostatnio mniej (pół roku przerwy), ale zawsze korcił mnie Progress zwłaszcza że teraz ma "pewniejszą w pokrętle regulację".
Kusi mnie  :D , a nie wiem, czy warto jeżeli jest w goleniu nie wiele się różnią.

Pozdrowionka dla Wszystkich :hello:

barber

Są zdania że Parker lepszy
Ale wygląd młota dyskwalifikuje ( jak dla mnie tą maszynkę)
Progress to retro - fajne to jest 😃
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

marcin19883

Futur lepszy. Bardziej agresywny i żyletka schowana  ^-^
  •  

Arjuna

Progress to legenda ;) a jak to z legendami, nie dyskutuje się :D @Razir , ja mam Progressa i uważam go za spoko maszynę ale gdybym miał Varianta to bym się zastanowił. @Kris84  mój Ziomek który tutaj nie zagląda a goli się Variantem jest mega zadowolony z tej maszynki. Jest teraz tyle opcji maszynowych że OMG. Mnie zachwyciła Gillette Adjustable z lat 60tych którą wyrwałem za 200 zł. Regulowana. Goli z klimatem jeśli ktoś lubi  :shaving:
  •  
    Za ten post podziękował: gawrosz

gawrosz

@Arjuna Gillette Adjustable to super maszynka jest przecie ;D
Mam Progress Long i używam często, ale mam też staruszki Gillette regulowane i dla mnie one MEGA
Czy to Bond, czy Boy, czy Aristokraty - jest dusza i są dobre golenia...
temu też ja pewnie nie szukam nowości, cieszą mnie te klimaty retro i jeśli mi z nimi po drodze, to po cóż mi szukać.
Tak więc @Razir spraw sobie Bonda;)
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  

Martinesku

Swego czasu prawie kupiłem Gillette Aristocrat No. 16 ale w końcu jednak odpuściłem bo sprzedający gdy z nim rozmawiałem to był "pod wpływem" i jakoś nie wzbudził zaufania więc wybrałem nową Bayonetkę.
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

barber

To kopia APOLLO Mikron SOLINGEN
taka nowa wersja https://www.ebay.com/itm/116391218611
Fakt legenda
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

Adrian4514

Dziś mój Progress po niecałych 2 latach od zakupu dostał tej awarii z obluzowaniem się pierścienia.
Naprawiłem go tak jak jest to pokazane na początku tematu.
Stresująca robota bo trzeba działać szybko zanim klej złapie ale się udało.
Nie wiem czy nie dałem za mało kleju (Kropelka żel) bo się bałem że jak mi nadmiar wytryśnie to tego nie domyje.
Mam nadzieje że nic nie puści.
W ogóle to i tak plastikowa gałka delikatnie pobrudziła się klejem ale rozpuszczalnik do paznokci to zmył.
Przed taką operacją radzę dobrze wyczyścić gwint bo tam się zbiera dużo osadu i od razu go przesmarować.
Przy tej operacji nic nie może się zaciąć.
Tylko jedna rzecz mi się nie podoba,wcześniej cała regulacja działała płynnie.
Teraz dokręcam płynnie do ustawienia 1,5 a jak chce dokręcić do 1 to już trochę więcej siły muszę użyć.
Może dopiero teraz mam go idealnie ustawionego bo w fabryce zrobili to niedokładnie?
Kiedyś ludzie pisali że zdarzały się nowe egzemplarze w których totalnie na odwal był ten pierścień ustawiony i nie uznawali tego na gwarancji.
  •  

Armaros

Cytat: Razir w 27 Listopad 2025, 14:19:09Czy ktoś porównywał Parkera Variant

Miałem Parkera Variant ale jakoś mi nie podszedł i oddałem Ralf SnowY. Chyba będzie robił porównanie Parkera Variant v Merkur Progress 500 ale kiedy nie wiem.
A sam używam Merkur PROGRESS STD 500 i gole się na ustawieniu 4 lub 5 żyletki Feather lub Perma-Sharp dwa golenia i kosz. Inna maszynka już mi nie potrzebna ta dla mnie
jest idealna.
Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka :-)

Ralf SnowY

@Armaros Bedzie porównanie i pojedynek!  8)
...acz musimy sie odkopać!  ;)  :beer: