Warsztat brzytwiarza w Chmurze

Zaczęty przez Axelf, 02 Kwiecień 2026, 22:24:49

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Xcalibur

@Chmura mam jednego Jnata, o którym sprzedawca napisał że jest to twardość 4.6. Nie wiem skąd akurat tak dokładne rozeznanie  ;D  chociaż zgodzę się co do jego właściwości (bardzo aksamitny zarówno w dotyku jak i przy ostrzeniu. Pozostawia ostrze o bardzo podobnym charakterze) to nie koniecznie zgadzam się co do wspomnianej twardości.
Ten kamień to Aiiwatani Namito Asagi - zapomniałem dodać.
  •  

shrack

Panowie przecież nie jest to jakaś tajemnicza wiedza jeśli nie potrafisz ogarnąć ostrzenia oglądając filmy w internecie to na pewno kolejny film w tym Ci nie pomoże.
Nie proponuję naśladowania techniki kolegi Eraisa który podczas ostrzenia obraca brzytwę na drugą stronę przez ostrze tracąc w ten sposób pełną kontrolę nad procesem ostrzenia zwróćcie uwagę że co kilka kilkanaście przejazdów grzbiet brzytwy albo delikatnie unosi się nad kamieniem albo ląduje na nim z wyraźnym opóźnieniem już podczas wykonywania ruchu posuwistego.
Takie warsztaty można ogarnąć online tylko trzeba trochę chęci inie może to być duża liczba osób a najlepiej jeśli jest to spotkanie jeden na jeden każdy popełnia jakieś tam małe błędy podczas ostrzenia a najlepiej wyłapać to przyglądając się z boku i nie grozi nam wtedy bicie linijką po łapkach.
Ktoś kto zaczyna swoją przygodę z brzytwą potrzebuje jednego kamienia wykończeniowego oraz brzytwy która była ostrzona przez kogoś innego i ma ustawioną geometrię i taki zestaw wystarczy na długie lata przygody z otwartym ostrzem.

Chmura

W podobnym tonie odpisywałem wczoraj na komentarz pod filmem.

Koledze @Darek2626 też tak radziłem no ale jak my wszyscy tutaj, wpadł w dziurę :D

Darek2626

•  
    Za ten post podziękował: Chmura

Marcin39

T800

Dzisiaj przewa w ostrzeniu brzytew Naostrzylem za to 2 noże rzeźnickie  :D Dzień bez kamienia w ręku to dzień stracony  :nut:
  •