Warsztat brzytwiarza w Chmurze

Zaczęty przez Axelf, 02 Kwiecień 2026, 22:24:49

Przeczytano 2 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Axelf

Szanowni Koledzy,
Nie wiem czy wiecie ale mamy kolejnego Youtubera @Chmura  na forum i to o takim kontencie, że każdy brzytwiarz zanim utnie sobie kawałek ucha czy wargi powinien  wiedzieć. Nareszcie ktoś z pasją pokazuje jak to ustrojstwo ostrzyć krok po kroku. Gdybym to wiedział 20 lat temu to bym nie miał cudownej blizny na lewym przedramieniu.

Dość pitolenia tylko wbijać na kanał 8)

https://www.youtube.com/@BladeOnStone

Jeśli podoba Wam się dany odcinek to łapka w górę a następnie subskrybuj i dzwoneczek. Dzięki temu nic Was  nie ominie.

Obejrzałem dziś wszystkie odcinki i szczerze polecam.

:coffee:
Zapraszam na mój kanał YT:
https://www.youtube.com/@WSW_2026

ShaveManiac

To jest osoba, która faktycznie propaguje golenie się brzytwą, bo pokazuje istotną rzecz: jak tę brzytwę naostrzyć, jak o nią dbać i jak utrzymać ją w ostrości.
Filmów o tym, jak się golić, jest mnóstwo, ale materiałów o tym, jak naprawdę ostrzyć brzytwę i jak robić to poprawnie, prawie wcale.
Brawo, @Chmura. Masz odwagę i nie boisz się pokazać swojego procesu ostrzenia od początku do końca. Nie tłumaczysz się, że ostrzenie to nudny proces albo że trwa długo i po co to nagrywać. Pokazujesz całość i to ma wartość.

kwasek071

@ShaveManiac Mam nadzieję , że już teraz , w końcu ,  sięgniesz po brzytwę .   ;)
Czy się mylę ?

Chmura

Dzięki! Trzeba dzielić żartobliwie brzytwiarzy na
- ostrzących bo chcę się ogolić
- golących bo chcę ostrzyć
:))

Samo ostrzenie dopiero zakończone goleniem tak naprawdę mówi nam czy jest wszystko okej. Jak ktoś nie zobaczy jak się golić to pewnie w ogóle nie zainteresuje się brzytwą, tam jest pokazywany proces w sposób atrakcyjny, pełny innych ciekawych produktów. Chęć na ostrzenie wydaje mi się że przychodzi po wstępnej decyzji ,,chcę się ogolić brzytwą" która zapadła po filmie z golenia i teraz trzeba znaleźć jakąś drogę do celu. Każdy ma własną.

Ważne że sporo materiałów powstaje w naszym języku i każdy zainteresowany będzie mógł różne aspekty tradycyjnego golenia podejrzeć.

Czekam na porządny aktywny kanał o tworzeniu brzytwy, kuciu itd. Może Monocero na emeryturze ogarnie temat że nas z laczków wysadzi ;)

Marcin39

@Chmura
Ja tylko mam żal o jedno...
Dlaczego tak późno!
Nie no żartuje, ale sam wiem jak zaczynałem i wiem jak takie filmy mogą pomóc zacząć ostrzyć. Finalnie i tak sami musimy zacząć to robić i ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć :D
Wielkie brawa dla Ciebie.
Może kiedyś jakieś podcasty z np @Wielblad lub @T800 ? 8)

kwasek071

Cytat: Chmura w 03 Kwiecień 2026, 09:34:07Dzięki! Trzeba dzielić żartobliwie brzytwiarzy na
- ostrzących bo chcę się ogolić
- golących bo chcę ostrzyć
:))

Samo ostrzenie dopiero zakończone goleniem tak naprawdę mówi nam czy jest wszystko okej. Jak ktoś nie zobaczy jak się golić to pewnie w ogóle nie zainteresuje się brzytwą, tam jest pokazywany proces w sposób atrakcyjny, pełny innych ciekawych produktów. Chęć na ostrzenie wydaje mi się że przychodzi po wstępnej decyzji ,,chcę się ogolić brzytwą" która zapadła po filmie z golenia i teraz trzeba znaleźć jakąś drogę do celu. Każdy ma własną.

Ważne że sporo materiałów powstaje w naszym języku i każdy zainteresowany będzie mógł różne aspekty tradycyjnego golenia podejrzeć.

Czekam na porządny aktywny kanał o tworzeniu brzytwy, kuciu itd. Może Monocero na emeryturze ogarnie temat że nas z laczków wysadzi ;)
Dziękuję Przyjacielu że na swoim kanale , w ciekawy, zrozumiały  sposób pokazujesz jak ostrzyć i że nie jest to skomplikowany proces. Do tego masz duży zasób kamieni .
Każdy z nas wnosi jakiś mały wkład w to, by zachęcić do golenia brzytwą .

ShaveManiac

Cytat: kwasek071 w 03 Kwiecień 2026, 08:55:53@ShaveManiac Mam nadzieję , że już teraz , w końcu ,  sięgniesz po brzytwę .   ;)
Czy się mylę ?

Nie uwierzysz, ale ostatnio byłem o krok od zakupu brzytwy i wiosełka. Z drugiej strony mam już tyle maszynek, że trochę szkoda się przerzucać. Choć brzytwa ma swoje plusy — w sumie jak każdy sprzęt do golenia w TG ma swoje zalety, ale też wady, ktore sa bardzo subiektywne.
  •  
    Za ten post podziękował: Razir

kwasek071

Cytat: ShaveManiac w 03 Kwiecień 2026, 15:52:54Nie uwierzysz, ale ostatnio byłem o krok od zakupu brzytwy i wiosełka. Z drugiej strony mam już tyle maszynek, że trochę szkoda się przerzucać. Choć brzytwa ma swoje plusy — w sumie jak każdy sprzęt do golenia w TG ma swoje zalety, ale też wady, ktore sa bardzo subiektywne.

Tak myślałem ..

ShaveManiac

Cytat: kwasek071 w 03 Kwiecień 2026, 16:27:24Tak myślałem ..
Poczekam na Twój film z ostrzenia — może wtedy... bo chyba w końcu pokażesz te czary przy kamieniu, dostępne tylko dla wybrańców... 😄 Prosze pokaż też cały proces odnawiania brzytwy, a nie tylko efekt końcowy. Może wtedy Erais nie popełniłby błędów, z których był wyśmiewany przy czyszczeniu brzytwy....
  •  

kwasek071

Nie muszę nic , nikomu udowadniać . I nie jestem też cynikiem .
Temat uważam za wyczerpany , z mojej strony.

Mokasyn86

@ShaveManiac Z czym miałeś problem przy ostrzeniu ? O ile dobrze pamiętam, to udawało Ci się naostrzyć brzytwę do golenia. Tylko nie miałeś jej zrobionej na laser tak ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

ShaveManiac

Cytat: kwasek071 w 03 Kwiecień 2026, 19:14:19Nie muszę nic , nikomu udowadniać . I nie jestem też cynikiem .
Temat uważam za wyczerpany , z mojej strony.

Jakoś tak to jest, że brzytwiarze podważają maszynki i przekonują, że tylko brzytwa jest najlepsza, nie biorąc pod uwagę, że nie każdemu to odpowiada. U maszynkowców tego problemu nie widać...
Dla mnie temat też jest zamknięty, bo nawet nie poruszyłeś kwestii ostrzenia. Sadzę, że już nigdy tego nie pokażesz — bo to właśnie ten element najbardziej niektórych brzywtwiarzy kręci, ten mistycyzm...umiem coś czego inni nie... A @Chmura pokazał coś, czego przez ponad 10 lat, odkąd jestem w TG, nikt nie przedstawił ani na YouTube, ani na forum (mowa o Polsce). Dlatego mu za to dziękuję — i wiem, że nie tylko ja jestem mu wdzięczny. Oto poprawiona, klarowna i sensownie ułożona wersja Twojej wypowiedzi — zachowuje forumowy charakter i lekko zaczepny ton, ale jest czytelna:
Dla mnie Erias, pokazując ostrzenie w gaciach, wniósł do tematu  brzytwy więcej niż Ty. A przecież mógłbyś zrobić znacznie więcej, mając taką wiedzę.
  •  

kwasek071

@ShaveManiac  Niestety nie zaspokoję Twojej ciekawości .  :)

ShaveManiac

Cytat: kwasek071 w 03 Kwiecień 2026, 19:40:45@ShaveManiac  Niestety nie zaspokoję Twojej ciekawości .  :)

Prawda jest taka, że w temacie ostrzenia i odnawiania brzytwy niczego nie wyjaśniasz. Ja mam to gdzieś, ale skoro mówisz, że propagujesz golenie brzytwą, to pokaż chociaż, jak początkujący brzytwiarz ma w końcu, po iluś tam goleniach, samodzielnie ją naostrzyć — a nie być skazany na łaskę osób trzecich. Może będziez tak łaskawy dla widza...

Scalony post: 03 Kwiecień 2026, 20:18:45

Zapomniałbym — skoro brzytwa jest taka ,,super" i lepsza od maszynki, to czekam, aż ogolisz głowę brzytwą. Fuu... a jednak golisz ją maszynką. Jak musisz cierpieć goląc głowę maszynką...
  •  

Chmura

Nie mój temat ale trochę o mnie i chyba zboczyli koledzy na inny tor. Mamy dział ring jeżeli ktoś chce pobarberować ;)

Nie twórzmy podziałów w tak małej społeczności.
  •  
    Za ten post podziękował: Marcin39