Goodfellas'Smile SYNTESI

Zaczęty przez Satynet, 08 Sierpień 2023, 18:23:44

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Satynet

Podejrzewam że nie wiele osób ją używało, więc napiszę ,,kilka" słów...
Syntesi - maszynka dla tych, którzy rano/w nocy - chcą się ogolić przed pójściem do pracy. Dla tych , którym nie zależy na osiągnięci efektu PN, a po prosu chcą w pracy dobrze wyglądać. Zwłaszcza gdy wstali nieco za późno i piją kawkę podczas golenia-bo oczy mają jeszcze zamknięte.
W tym przypadku mogę ja z czystym sumieniem polecić. Trzeba być wybitnie utalentowanym lub niedoświadczonym golarzem- żeby się nią zaciąć. Nawet gdy się założy żółtego Feather-a,mozna się golić z tzw.,,zamkniętymi oczami.
Dogolić się nią można na przyzwoitym poziomie. Nie jest to oczywiście R41,ale od R89 o wiele lepsza. Po jednym przejściu spokojnie można już ,, biec" do pracy.
Jest to maszynka ze stali nierdzewnej,w półmatowym wykończeniu. Ma bardzo smukła głowicę, przez co super dogala się nią pod nosem.Rączka jest bardzo fajna,niestety dla mnie za krótka.
Cena trochę wysoka, ale to niestety jak większość stalówek. :shaving:

Ralf SnowY

Pięknie się prezentuje. Ciekawa pozycja w kolekcji... >:D
Dzięki za słowa recenzji. Bardzo lubię ich zestawy miło usłyszeć opinie o maszynce...

Robcyk

Fajnie napisane. Ale ile to kosztuje? Ciekawa maszynka ale stalów to musi być drogawa. Niemniej dzięki z fajną recenzję.
  •  
    Za ten post podziękował: Satynet

Satynet

@Robcyk .Niestety stalówki są drogie.Normalnie ponad 4 stówki, ale ja jak sobie coś upatrzę to czekam na jakąś okazję,promocję...Dobrze i stówkę zaoszczędzić,
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

Robcyk

I fajnie. A to ładna maszynka jest. Gratulacje @Satynet 👏
  •  
    Za ten post podziękował: Satynet

dreng

Satynet,
fajna, krótka recka. Skłoniła mnie do obejrzenia kilku filmów na youtubie z bohaterką w roli głównej- wszystko na achy, ochy, także ... zanabyłem wersję w alusie  :) Identyczna jak stalowa, połowę tańsza i połowę lżejsza. W momencie zakupu decydująca była niepewność- warto? Przyznam: nie chciałem przepłacać. To nie są najbardziej chodliwe maszynki do TG w naszym kraju, prawda? Może wspomnę że cena stalówki wahała się w tym czasie na poziomie 430-500 PLNów, natomiast alusy kosztowały 240-280 PLNów. Czyli: ani jedna, ani druga do tanich nie należały. Wybrałem alusa bo: koszt całkowity maszynki z przesyłką zamykał się w cenie 160zł. Normalny sklep, likwidacja kolekcji, ostatnia sztuka, itd. Dwa, trzy dni później tak zwany unboxing i zaskoczenie- doskonała jakość wykonania, spasowania części, anodowania, no tip-top. Wiedziałem że to zasługa CNC, ale gdzieś z tyłu głowy siedziało wspomnienie starego W-Z Juniora którym kiedyś próbowałem się golić. Próbowałem. Nie zwlekając zrobiłem to co kolega Satynet- żółte pióro na pokład, mydło , pędzel i do dzieła!

Wrażenia z: Feather nie należy do najtępszych żyletek, albo inaczej: do najłagodniejszych. Ale tu było spokojnie. Gładkie, komfortowe i dokładne golenie. Agresywność oswojona! Na uwagę zasługuje bardzo niski profil głowicy: to najwęższa głowica jaką w ogóle widziałem. Skutkuje to niesamowitą manewrowością w okolicy wąsów. Tą maszynką można spokojnie wjechać do nozdrzy! Panowie- tutaj wąs jest bez szans. Żeby się ogolić na gładź trzeba jednak nieco docisnąć maszynkę do skóry, jednak to alu nie stal, ale luz, jest bezpiecznie, to nie r89 ;D W mokrej ręce uchwyt jest stabilny, natomiast namydlony- już się ślizga, pamiętajmy!

To była moja pierwsza maszynka ze stajni The Goodfella's smile. Jest u mnie już kilka miesięcy i dzisiaj stwierdzam- było warto!
I to tak bardzo warto że do wersji alu wkrótce dołączyła stalowa. Znowu: polski sklep internetowy, ostatnia sztuka, przecena 380 PLN, przesyłka w cenie i szybka decyzja! Następnego dnia wieczorem po pierwszym użyciu stwierdziłem- to jest TO. Naprawdę. Czy inny metal- chyba nie, myślę że to waga pomogła. Maszynka sama sunie po twarzy, słychać tylko ścinanie zarostu. Z włosem, w poprzek czy pod włos- lekko, gładko, bez zacięć. Feather, Kai, Personna- obojętnie. Wąziutka głowica radzi sobie za wąsami bez najmniejszego problemu. Piszę o sobie, oczywiście. Fajna, naprawdę! Sobie z czystym sumieniem polecam!

Dizajn: nieduża, zgrabna, proporcjonalna, wykończona na satynowy mat. Po mojemu to bardziej mat niż satyna. Stal nierdzewna 303, obróbka CNC- perfekcja, pokrycie z twardego, technicznego chromu- mamy spokój na lata. Rękojeść w wersji stalowej i alu jest zaopatrzona fabrycznie w podkładkę nylonową M5- niezłe, prawda? Niby drobiazg, a cieszy. Jeżeli miałbym porównać ze sobą dwie maszynki: Muhle R89 do Syntesi, to pierwsza kojarzy mi się z klasyką, ta druga jest bardziej  ... sportowa? Jedna ma robić na oglądającym wrażenie, ta druga jest stworzona do czynu: najlepiej, najszybciej.
Która jest lepsza? Niech każdy wybierze podług siebie. Ja już wybrałem ;D
Miłej lektury i trafionych wyborów!

Retroshaver

Piękne uzupełnienie recenzji @Satynet kolego @dreng Myślałem kiedyś nad zakupem bo zakochałem się od pierwszego wejrzenia w głowicy tej maszynki. Jedna z najsmuklejszych jakie widziałem. Bardzo mi się podoba.
Podobnie jak Satynet PN nie jest dla mnie wyznacznikiem dobrego golenia. Jest kilka innych czynników, które w moim postrzeganiu czynią golenie udanym lub nie. Pytanie do Was Panowie. Jak jest z wypłukiwaniem tej głowicy. Przy tej grubości nic się nie zapycha?

dreng

Oxen,
dobrze że zapytałeś, bo to dobre pytanie. Wypłukiwanie czy samo czyszczenie Syntesi, obojętnie: stal czy alu, jest beznadziejnie łatwe! Te otwory drenażowe ( nie wiem jak to nazwać) są długie, duże i łatwo dostępne. Podstawiasz maszynkę pod strumień wody i wszystko znika. To chyba cecha charakterystyczna tych maszynek, bo Bayonetta ma tak samo, chociaż w niej głowica jest już grubsza. Naprawdę, ktoś tu pomyślał, zanim puścili je na taśmę.
  •  

septemberzg

@dreng

Fajna recka, nie przekombinowana :beer2:

Mam prośbę jakbyś mógł dać zdjęcia Syntesi w stali i alu .

Juz prawie byłem zdecydowany na Bayonettę i teraz mam zagwozdkę co wybrać ;D
R41  |     Henson AL 13++   |   Yates 921 M  |   RR Hawk SE V3  |  Feather Artist Club Scotch Wood SS  |    Feather Artist Club SR Japanese Razor 

BRZYTWA CHALLENGE MAJ 2025
  •  

Arjuna

Cytat: septemberzg w 08 Grudzień 2024, 20:29:00@dreng

Fajna recka, nie przekombinowana :beer2:

Mam prośbę jakbyś mógł dać zdjęcia Syntesi w stali i alu .

Juz prawie byłem zdecydowany na Bayonettę i teraz mam zagwozdkę co wybrać ;D
Bierz obie ;)  8)

septemberzg

@Arjuna
To jest jakieś wyjście :D  :beer2:
R41  |     Henson AL 13++   |   Yates 921 M  |   RR Hawk SE V3  |  Feather Artist Club Scotch Wood SS  |    Feather Artist Club SR Japanese Razor 

•  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Arjuna

Cytat: septemberzg w 08 Grudzień 2024, 21:18:19@Arjuna
To jest jakieś wyjście :D  :beer2:

To jest coś, czego kobiety nie rozumieją. To jedyne sensowne, najlepsze, najbardziej właściwe, zgodne z prawem i wszystkimi Świętymi wyjście 😎  :beer2:

dreng

;D Tak zrobiłem! A serio: syntesi w stali czy alu to to samo, tylko niektórym może przeszkadzać waga alusa. Wolą cięższe maszynki- rozumiem. Bardziej istotne jest to, że Bayonetta jest "ostrzejsza" w odbiorze niż syntesi. Bardziej zbiera moim zdaniem. Nie znaczy że Syntesi jest gorsza, ale na pewno delikatniejsza w odbiorze. Do tej pory używałem w Syntesi agresywnych żyletek: Feather, Kai. Ostatnio jednak zapakowałem Gillette 7 o'clock sp. Efektem był brak efektu. Pozornie. Kompletnie nie czułem pracy ostrza, cichutko, bez zgrzytu, także zdziwienie gładzią było wielkie. Myślę jednak że niektórzy mogą mieć z tym problem i trzeba się z tym liczyć. Inna rzecz- rozmiar. Bayonetta ma  wielkość i wagę pełnowymiarowych maszynek, Syntesi jest krótsza i lżejsza w stali, o alusie nie wspomnę (waga). Ja nie mam z tym najmniejszego problemu, bo podtrzymuję maszynkę od dołu małym palcem, ale innym może to przeszkadzać. Gusta, wiadomo. Syntesi w alu jest świetna na wyjazdy, jeżeli istotna jest waga. Ale jest to pełnowartościowy, świetnie wykonany sprzęt. Syntesi stalowa to bardziej kompaktowa, normalna maszynka, bardzo manewrowa na twarzy, 1 i 2a. Bayonetta to klasyka. W każdym wypadku wybór będzie trafiony, jeżeli chodzi o jakość. Tylko gust i oczekiwania nas różnią.

ps. Jeszcze nie potrafię wklejać zdjęć, ale może niedługo się uda. Wiadomo- jedno zdjęcie starczy za 1000 słów.

septemberzg

@dreng

Dzięki ale teraz jeszcze bardziej jestem zamotany i chyba wyjdzie na to, że @Arjuna miał rację ;D

•  
    Za ten post podziękował: Arjuna

dreng

•