HerbaTEA

Zaczęty przez Jednoryb, 20 Marzec 2026, 16:24:58

Przeczytano 504 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maniacz

Cytat: Jednoryb w 20 Kwiecień 2026, 16:14:35Krowi placek

Pu erh sheng

Pierwszy raz próbuje surowego pu erh i muszę przyznać że bardzo ciekawe smaki... nic podobnego wcześniej nie piłem.

Scalony post: 20 Kwiecień 2026, 16:16:35

Też przez to przechodziłem, ale raczej nie dla mnie :'(
  •  

Jednoryb

Dlaczego nie dla ciebie?
  •  

Milas

Cytat: Janusz_Senior w 20 Kwiecień 2026, 21:18:12@Milas spróbuj matche ceremonialną (niestety droga) to smaku i zapachu ryby na pewno nie będzie.  ;D

To którą polecasz na start? I proszę nie z tych najdroższych, bo widzę, że te ceremonialne to też potrafią się mocno różnić cenami ???
Za tyle kasy to już można całkiem pitny krowi placek pu-erh kupić  ;)
  •  

TYCI

Cytat: loppek w 20 Marzec 2026, 17:56:09ja obecnie biorę z tego sklepu na allegro: https://allegro.pl/produkt/herbata-czarna-lisciasta-softtea-250-g-76c53efe-b9f3-4449-bae3-6a00481df781?offerId=16360581715

Scalony post: 20 Marzec 2026, 17:57:37Tam byłem daaawno temu, ze 20 lat, jeśli mówisz o tym sklepie vis a vis Skweru Hoovera bliżej Miodowej?
Też tam ostatnio kupiłem parę herbat. Golden Yunnan dobra, ale Kenia stamtąd bardzo dobra.
  •  

Janusz_Senior

@Milas
Dobre Matche to ceremonialna - luksusowa albo premium. Nie kupuj kulinarnej. Ja obecnie mam  Matcha Kotobuki, miałem Matcha Ureshino i Matcha Yamecha.
Z herbatami to trochę tak jak w TG z mydłami, AS itd. każdemu pasuje coś innego, trzeba próbować. Przechowuj w lodówce bardzo szczelnie zamkniętą.  :beer:

Temperatura parzenia max. 70℃
Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"

Sparrov

Duży wybór herbat japońskich oraz ceramiki ma sklep https://nagomi.pl/pl/
Kupowałem u nich czajniczek Kyusu i czajniczek z ceramiki hagiyaki. Musze przyznać że cieszy oko jakość wykonania.
  •  
    Za ten post podziękował: Milas

Milas

Fajniutkie te Kyusu, ale wersji dla mańkutów to niema!  ;)
  •  

Sparrov

Cytat: Milas w 21 Kwiecień 2026, 08:34:27Fajniutkie te Kyusu, ale wersji dla mańkutów to niema!
Można korzystać trzymając czajniczek przed sobą  ;)
  •  

Janusz_Senior

@Sparrov
Bardzo dobry sklep, też tam kupuję ceramikę i herbaty. Do gyokuro mam shiboridashi kremowy, a do senchy czajnik Kyusu ceramika tokonameyaki.
Ceramiki japońskiej do wyboru do koloru. :beer2:

Scalony post: 21 Kwiecień 2026, 10:30:13
@Milas
Tu masz czajniczki dla prawo i lewo ręcznych:
Dobin
Pot
Houhin
Naczynia Yuzamashi
Shiboridashi
Czajniczki z ceramicznym sitkiem
Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"
  •  
    Za ten post podziękował: Calisia1

krzysiek34011

z czarnych smakuje https://oxalis.pl/produkt,3248,black-tea-snail-czarny-slimak.html , cejlon golden garden też lubie. Z zielonych gunpowder temple od heaven oraz smoczą studnie (polecam).
może ktoś polecić imbryczek do pracy. chętnie bym wrócił do zaparzania jak za dziecka :) lubię pić z małego kubka ciepłą herbatę.
  •  

Sparrov

Cytat: Janusz_Senior w 21 Kwiecień 2026, 10:22:43Bardzo dobry sklep, też tam kupuję ceramikę i herbaty
@Janusz_Senior
Mi od nich bardzo podpasowała herbata hojicha. Ten głęboki karmelowy posmak jest urzekający.
  •  

Janusz_Senior

@Sparrov
Oj bardzo dawno temu ją piłem, ale dobrze że mi przypomniałeś muszę do niej wrócić. Właśnie szykuję się do zakupu herbat  :thank_you:
  •  

Milas

@Janusz_Senior
Z "tymi dla leworęcznych" to żartowałem ;)
Jestem mańkut, ale nie gamgowaty..., reszta domowników i tak jest praworęczna.

:beer2:

Janusz_Senior

@Milas :D 

Scalony post: 21 Kwiecień 2026, 11:06:51
@krzysiek34011
https://nagomi.pl/pl/, tutaj masz mnóstwo do wyboru. Musisz dobrać tylko wielkość czajniczka na ile herbat (200,300,600ml ?). Masz czajniczki z sitkiem ceramicznym, metalowym i metalowym wyjmowanym.
Jak pijesz różne herbaty (czarne, zielone) to chyba najlepszy czajniczek będzie z sitkiem metalowym wyjmowanym. :)
  •  
    Za ten post podziękował: Calisia1

Jednoryb

Cytat: Janusz_Senior w 20 Marzec 2026, 17:04:28Moje ulubione i jedyne które piję to japońskie zielone herbaty

sprawdzamy  ;)
  •