HerbaTEA

Zaczęty przez Jednoryb, 20 Marzec 2026, 16:24:58

Przeczytano 658 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jednoryb

Jako że jest temat zarówno o kawie jak i yerbie, postanowiłem założyć wątek o herbacie?
Herbata moim zdaniem jest to cudowna rzecz - bardzo zróżnicowany temat. Zachęcam do dyskusji

Lubicie? Ja uwielbiam

W zależności od pory roku piję różniste, aktualnie Oolong z Taiwanu bardzo pyszny ;)
🤙
  •  
    Za ten post podziękował: loppek

Mariusz888

Ja lubię chociaż przyznam, że ostatnio jakoś nie pijam jej prawie wcale. Zasadniczo prym u mnie od pewnego czasu przejęła woda kranówa, a jak na ciepło to kawa. Ale chodzi za mną już trochę pu-erh i gunpowder. :)
  •  

Jednoryb

Czyli lubisz bardziej wyraziste w takim razie. Puer to już można powiedzieć nie dla żółtodziobów herbata ;) gunpowder jest specyficzna nie każdy polubi.
Ostatnio się przekonałem do Oolongow. Zielone zbyt delikatne ale te półfermentowane są mega a do tego jest ich tyle różnych że można się zdziwić - palone są ciekawe.
🤙
  •  

beetleman

Ja nie wyobrażam sobie dnia bez tureckiej herbaty, rano parze sobie w çaydanlıku i przelewam termosu i popijam w pracy w pierwszej połowie dnia;). Taki kompromis między smakiem a oszczędnością czasu
Muhle R106, Parker Variant
  •  

Jednoryb

Cytat: beetleman w 20 Marzec 2026, 16:39:58Ja nie wyobrażam sobie dnia bez tureckiej herbaty, rano parze sobie w çaydanlıku i przelewam termosu i popijam w pracy w pierwszej połowie dnia;). Taki kompromis między smakiem a oszczędnością czasu

Nie parzyłem w taki sposób. Używasz pewnie czarnych mocnych herbat do tego.
W domu ja preferuje gongfu i polecam każdemu taki sposób bo moim zdaniem można wydobyć wszystko co najciekawsze z liści. W pracy parze najczęściej Yunan bo się prosto robi a jak jest cieplej to gunpowder też daje radę
🤙
  •  

Martinesku

golden yunnan
alwazah
mevlana
oolong dung ti
oolong ding dong   :)

a pu-erh wspomniana to mi mokrym gołębnikiem wali   ;D
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Janusz_Senior

Moje ulubione i jedyne które piję to japońskie zielone herbaty sencha, gyokuro i matcha. :thank_you:

Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"
  •  
    Za ten post podziękował: Jednoryb

beetleman

@Jednoryb tak, tureckie herbaty są ciemne i mocne. Kiedyś w jakieś knajpie spróbowałem i przepadałem;)
Muhle R106, Parker Variant
  •  

loppek

ja parzę w gaiwan metodą gongfu cha, ostatnio namiętnie Gold Yunnan:

bbcode miniaturka z linkiem
  •  

Martinesku

@loppek a gdzie kupujesz golden yunnan? Kiedyś do mieli dobrą na krakowskim p. (Demmers Teahouse)
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Jednoryb

Cytat: Janusz_Senior w 20 Marzec 2026, 17:04:28Moje ulubione i jedyne które piję to japońskie zielone herbaty sencha, gyokuro i matcha. :thank_you:

Kiedyś też byłem zwolennikiem japońskich ale przekonałem się że chińskie też mogą być ciekawe a ostatnio się zachwyciłem Taiwanem. Japonia to przede wszystkim specyficzne umami.
Cytat: loppek w 20 Marzec 2026, 17:43:09ja parzę w gaiwan metodą gongfu cha, ostatnio namiętnie Gold Yunnan:

bbcode miniaturka z linkiem

Moja ulubiona czarna herbata to właśnie Yunan
🤙

loppek

ja obecnie biorę z tego sklepu na allegro: https://allegro.pl/produkt/herbata-czarna-lisciasta-softtea-250-g-76c53efe-b9f3-4449-bae3-6a00481df781?offerId=16360581715

Scalony post: 20 Marzec 2026, 17:57:37
Cytat: Martinesku w 20 Marzec 2026, 17:51:20@loppek a gdzie kupujesz golden yunnan? Kiedyś do mieli dobrą na krakowskim p. (Demmers Teahouse)
Tam byłem daaawno temu, ze 20 lat, jeśli mówisz o tym sklepie vis a vis Skweru Hoovera bliżej Miodowej?
  •  

Jednoryb

Cytat: Martinesku w 20 Marzec 2026, 16:56:22golden yunnan
alwazah
mevlana
oolong dung ti
oolong ding dong  :)

a pu-erh wspomniana to mi mokrym gołębnikiem wali  ;D

Pu ery fakt skojarzenia stęchłej piwnicy czy mokrej gleby no to już z pewnością nie jest herbata na początek.
oolong dong ding - właśnie teraz piję i bardzo ciekawy, nie jest wcale taki lekki tylko głęboki smak ma
🤙
  •  

Martinesku

Cytat: loppek w 20 Marzec 2026, 17:56:09Tam byłem daaawno temu, ze 20 lat, jeśli mówisz o tym sklepie vis a vis Skweru Hoovera bliżej Miodowej?
tak przed miodową, kiedyś właśnie ze 20 lat temu mieli genialną, potem pewnego roku się skiepściła i już przestałem tam kupować
  •  

AdamS

:coffee: U mnie tylko czarna jak kawa.
Oczywiście głównie liściasta w dzbanku, nawet na robocie mam "angielki" imbryczek.
Tylko te pierdzielenie się z fusami.
Jednak lepsze to niż proszek w saszetkach.

Ahmad Tea od Little India z Warszawy
  •