Żyletki Czech Blades

Zaczęty przez Adrian4514, 15 Luty 2026, 21:11:44

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrian4514

W internecie jest bardzo mało informacji o czeskich żyletkach a sporo ich produkują.
Nierdzewne i węglowe.
U nas mało który sklep ma je w ofercie i jak już to tylko Tatra Platinum i Tiger Plationum
Co o nich sądzicie?

https://www.czechblades.cz/en/catalog/stainless-blades

https://www.czechblades.cz/en/catalog/carbon-blades

•  

T800

Miałem tylko Tiger w srebrnym opakowaniu z kotem Łagodne tępawe na dwa golenia max
  •  

Mariusz888

Barbero Platinum oraz Professional dosyć dokładnie przetestowałem w różnych maszynkach i polecam bo mnie baaaardzo spasowały :)
  •  

Borat

@Mariusz888

Barbero Platinum to coś jak dawna Zielona Astra czy nawet Gillette Platinum. Professional jest grubsza, coś jak Bic czy może coś innego?
  •  

Adrian4514

Cytat: Mariusz888 w 15 Luty 2026, 22:59:54Barbero Platinum oraz Professional dosyć dokładnie przetestowałem w różnych maszynkach i polecam bo mnie baaaardzo spasowały :)

A one czymś się różniły czy to ta sama żyletka w innym opakowaniu?
  •  

Borat

Platinum ma grubość 0,09 mm a Professional 0,10 mm.
  •  

Mariusz888

Tak- to nie są dokładnie te same żyletki. Pro są nieco grubsze i to czuć, ale lubię jedne i drugie.

@Borat - może to dziwnie zabrzmi ale nie miałem Bic to nie potrafię do nich porównać :)
  •  

jarecki

Chyba zamówię sobie na próbę oba rodzaje Barbero. Te żyletki niedawno musiały się pojawić w sprzedaży. Nie kojarzę, żeby były dostępne parę lat temu. Byłoby super gdyby okazały się bardzo dobre. Warto kupić porządny wyrób europejski w przystępnej cenie i w dodatku od naszych sąsiadów.

Są też maszynki na stronie Czech Blades, ale mocno wątpliwe aby to był ich własny wyrób:
https://www.czechblades.cz/en/catalog/cosmetic-accessories
  •  

Turtle

Te maszynki to na 100% Chiny - dokładnie takie same są na Ali za grosze
  •  

TYCI

Dobre, łagodne i skuteczne żyletki, starczają spokojnie na trzy golenia. Mnie najlepiej pasuje TATRA, potem TIGER szary i dalej czerwony.

Scalony post: 17 Luty 2026, 09:27:34
Mała poprawka: zamiana miejsc - dla mnie jest lepszy Tiger czerwony niż szary.

Scalony post: 17 Luty 2026, 11:54:48
Cytat: Adrian4514 w 15 Luty 2026, 21:11:44U nas mało który sklep ma je w ofercie i jak już to tylko Tatra Platinum i Tiger Plationum
W Czechach też ciężko je znaleźć w sklepie.
  •  

Sambags

Cytat: Borat w 15 Luty 2026, 23:32:28Platinum ma grubość 0,09 mm a Professional 0,10 mm.

Wszystkie są tymi samymi ostrzami w różnych opakowaniach. Barbero Platinum to to samo ostrze co Tatra Platinum i Tiger Platinum. Tatra Superior jest takie samo jak Tiger Superior

Barbero Professional jest nieco inne, ma grubość 0,10 mm, której nie mają pozostałe.
  •  
    Za ten post podziękował: Borat

tomek

Tatra platinum (niebieskie) bardzo delikatne żyletki i wystarczająco ostre. Potrafią nadać łagodnego charakteru mocniejszym maszynkom.
Stówka zamówiona.
YATES MERICA
TATARA MASAMUNE
TRC LVl.1 STAINLESS STEEL
  •  

TYCI

Cytat: Sambags w 27 Luty 2026, 18:45:02Wszystkie są tymi samymi ostrzami w różnych opakowaniach. Barbero Platinum to to samo ostrze co Tatra Platinum i Tiger Platinum. Tatra Superior jest takie samo jak Tiger Superior

Barbero Professional jest nieco inne, ma grubość 0,10 mm, której nie mają pozostałe.
Barbero nie znam, natomiast na mojej twarzy jest różnica pomiędzy różnymi Tatrami i Tigerami.
  •  

Sambags

Na amerykańskim forum B&B, a także na niemieckim forum poświęconym goleniu przeczytałem kilka komentarzy użytkowników, którzy twierdzili, że chodzi o tę samą ostrze.
Osobiste odczucia na twarzy mogą być różne.

jarecki

@Sambags: Bardzo ciekawa informacja. Dzięki za podzielenie się na forum. Czyli żyletki platinum i nonplatinum z Czech Blades są identyczne bez względu na nazwę za wyjątkiem grubszych Professional.
  •