Tabela rozmiarów brzytew

Zaczęty przez Monocero, 28 Listopad 2018, 20:52:53

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

Chcąc kupić brzytwę spotkamy się z jej rozmiarami podawanymi w ułamkach cali, które odnoszą się do SZEROKOŚCI ostrza. I tak odpowiednio, żeby być lepiej zorientowanym w tych miarach.

1.   4/8 – 12,7 mm
2.   5/8 – 15,8 mm
3.   6/8 – 19 mm
4.   7/8 – 22 mm
5.   8/8 – 24,5 mm

Są to obecnie najczęściej spotykane standardowe rozmiary brzytew.
(D.D)
  •  
    Za ten post podziękował: Normad

Monocero

:golarze: jak dokonujecie pomiaru brzytwy, to jej rozmiar liczycie od punktów C-X czy C-D ?

Od tego pomiaru zależy prawidłowy kąt krawędzi tnącej. Grubość grzbietu do obliczenia kąta bierzemy z punktów A-B

Popularna brzytwa 5/8 czyli 15,8 mm, to wg was rozmiar C-X czy C-D?
(D.D)
  •  

kwasek071

Mała ciekawostka ,brzytwy Böker są mierzone według skali cala reńskiego gdzie 8/8 " to 26,2 mm. :).

Monocero

@kwasek071 ale jak są mierzone? od nasady grzbietu do końca krawędzi tnącej - C-D, czy od linii styku szlifu z grzbietem do końca krawędzi tnącej C-X?

'''Cal''' (ang. "inch") jest jednostką długości wywodzącą się Wielkiej Brytanii. Na przestrzeni dziejów istniało wiele różnych definicji cala, zależnie od państwa lub nawet regionu. Obecnie przyjęte jest, iż 1 cal = 2.54cm (tzw. "cal międzynarodowy" uzgodniony w 1958r. pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Wielką Brytanią). Znakiem utożsamianym z miarą cala jest cudzysłów (np. 12" oznacza 12 cali).

1 cal = 1/12 stopy = 1/36 jarda.

Historycznie miara cala była następująca:
* 1 cal amerykański = 25,40000508 mm
* 1 cal angielski = 25,3995 mm
* 1 cal polski = 24 mm
* 1 cal reński = 26,1541 mm
* 1 cal rosyjski = 25,3995 mm
* 1 cal wiedeński = 26,3402 mm

Według źródeł, cal był oryginalnie zdefiniowany jako odległość od końca paznokcia do pierwszego zgięcia kciuka lub jako trzydziesta szósta część [[jard|jardu]]. Obecnie w większości krajów został zastąpiony przez system metryczny. W USA istnieje ciągle tzw. "survey inch" mierzący ~25,40000508 mm (1m = 39,37 cali amerykańskich).

(D.D)
  •  

kwasek071

Wydaje mi się że od góry grzbietu do końca KT. Jak będę w domu to sprawdzę bo mam akurat calową. Wydaje mi się że  to parametr D-C.

bigmaciek

C-X

Jest trochę na ten temat w sieci. Jak wrócę do domu to cos wrzucę ale takie zdanie pierwsze z brzegu:

A straight razor is measured from the top of the grind below the spine, to the cutting edge.

Czyli mierzy się szlif a nie całkowitą szerokość, która może zawierać np mocno zdobiony grzbiet. Zresztą ten temat wzbudza sporo zapytań i kontrowersji.
  •  

vasco

Zdecydowanie C-X.
Już kilkukrotnie widziałem w niektórych brzytwach takie zdobienia na grzbiecie, że inny pomiar zakłamywał by właściwy wynik.
  •  

kwasek071

Wreszcie po pracy ,na dzisiaj mam dość .

TI 6/8

Böker Mister Kutter 7/8 ,

Böker czternastka 8/8.

•  
    Za ten post podziękował: vasco

Monocero

No i to ładnie obrazuje, że pomiar jest C-X
(D.D)
  •  

bigmaciek

No właśnie. I tu dochodzimy do sedna pytania. Nowe brzytwy opisane przez uznanego producenta (np. TI, Dovo itd) zawsze są podane jako rozmiar CX. Natomiast na rynku wtórnym panuje zupełna dowolność. Wiadomo, że doliczając cały grzbiet sprzedawca oferuje "więcej" brzytwy niż jest w rzeczywistości, no i zarabia więcej. Nie mówiąc już o tym, że taka brzytwa może mieć zafałszowaną geometrię. W zasadzie na wszystkich forach zagranicznych w tym temacie padają zalecenia aby domagać się od sprzedawcy zdjęcia brzytwy na tle pomiarowego szablonu. Zdjęcia samego sprzętu nic tu nie pomogą.
  •  

Topek

Szerokość brzytwy to odległość od krawędzi tnącej do szczytu grzbietu, bo to jest cała i rzeczywista jej szerokość.  Goląc się używany całej brzytwy. Pod nosem musimy zmieścić całą brzytwę.
Odległość od krawędzi tnącej do krawędzi szlifu jest nam potrzebna żeby określić kąt. Lecz tylko w zestawieniu z grubością brzytwy.
Na przykład "złote dolary" mają 6/8 szerokości i 6mm grubości.  Lecz wysokość szlifu 15mm.
Natomiast koreańskie " czarne koty" mają nawet 21mm szerokości i około 5mm grubości,  przy szlifie na całą szerokość ostrza.
Dolarem (Pod warunkiem że jest prosty) ogole się świetnie. Kotem będę się drapał w połowie pierwszego przejścia.
Mało tego.  Z racji zaokrąglania wymiarów podczas przeliczania z cali na milimetry, te same modele w tym samym rozmiarze będą się różniły  wymiarami. Czasem to będzie 0,5mm a czasem milimetr.
Ja podaję w swoich brzytwach rozmiar , mierząc całą szerokość. 6/8 Czasem ma 19mm a czasem 20. Rzecz w tym że mogę zrobic 6/8 grubości 6mm lub 5mm. Kąt będę regulował wysokością szlifu