Pierwszy borsuk

Zaczęty przez 2jacek2, 03 Styczeń 2026, 17:07:34

Przeczytano 2 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

2jacek2

Jaki pędzel z borsuka polecacie na początek ?
Mam już Omegę (Proraso) ze świni i syntetyka muhle ale chciałbym tez przekonać się do borsuka.
Szukam czegoś dobrego i niekoniecznie najtańszego
  •  

SiwyDym

Temat rzeka ;) . Sprecyzuj czego oczekujesz- jaki backbone, końcówki ?
  •  

2jacek2

Cytat: SiwyDym w 03 Styczeń 2026, 17:10:21Temat rzeka ;) . Sprecyzuj czego oczekujesz- jaki backbone, końcówki ?
Chcialbym mieć pędzel z borsuka bez potrzeby doktoryzowania się z tematu. To przyjdzie z czasem jak zacznę ztudiować temat :)
Trochę jak w skeczu KMN z facetem który kupował drzwi

Może ujmę to w ten sposób:  jakbyście się cofnęli w czasie i spotkali młodszą wersje siebie bez borsukowych doświadczeń to jaki pędzel byście sobie polecili ?
  •  

przemyslavklimek

Moim zdaniem z takich sklepowych dostępnych od ręki to warto spojrzeć na Semogue SOC Finest, węzeł 24mm, nie jest zbyt gęsty ale ma to swoje plusy.

Drugi bardziej gęsty to Semogue C7, pęk 26mm, dla niektórych może być za duży.

Trzecia opcja to Zenith z włosiem Manchurian, tutaj już fajny wybór :)

A jeszcze najlepiej to napisać do @Zolkowski_Workshop i Artur stworzy Ci pędzel z rączką jaką będziesz chciał i włosiem jakiem będziesz chciał. Mam 2 pędzle od Artura i mogę całym sercem polecać. Będzie trzeci za jakiś czas :)

2jacek2

Cytat: przemyslavklimek w 03 Styczeń 2026, 17:30:57A jeszcze najlepiej to napisać do @Zolkowski_Workshop i Artur stworzy Ci pędzel z rączką jaką będziesz chciał i włosiem jakiem będziesz chciał. Mam 2 pędzle od Artura i mogę całym sercem polecać. Będzie trzeci za jakiś czas :)

pewnie nastepny borsuk to bedzie wlasnie custom
Na początku myslalem zeby kupić https://www.drmax.pl/pedzel-do-golenia-z-wl-z-borsuka-killys ale cena nie sugeruje jakosci a nie znalazlem recenzji na necie
  •  

przemyslavklimek

@2jacek2 napisałeś że szukasz czegoś dobrego i niekoniecznie najtańszego :)

Jeśli nowe to 250 zł minimum szykuj :)

Ten killys to Cię zniechęci po wyjęciu z pudełka. Najgorsza jakość włosia.

Taki Epsilon to minimum.

•  

2jacek2

no wlasnie, Jestem zbyt biedny zeby kupować tanie rzeczy :)
  •  

Zolkowski_Workshop

@przemyslavklimek Dziękuje za dobre słowo kolego 😁🙌🤝

SiwyDym

Cytat: 2jacek2 w 03 Styczeń 2026, 17:17:45Chcialbym mieć pędzel z borsuka bez potrzeby doktoryzowania się z tematu.
Nie trzeba się doktoryzować z pędzli, żeby wiedzieć czego się chce od niego. Jak tu Ci doradzić, jeżeli nie wiem, czy lubisz np. sztywny kręgosłup i miękkie końcówki lub odwrotnie. To w stylu porad "doradźcie mi ładne perfumy" :D . Wróżenie z fusów.
  •  

Łapacz z Sacramento

Cytat: 2jacek2 w 03 Styczeń 2026, 17:17:45jakbyście się cofnęli w czasie i spotkali młodszą wersje siebie bez borsukowych doświadczeń to jaki pędzel byście sobie polecili ?

Dla mnie Simpsons to final boss. Zwłaszcza jak lubisz małe pędzle, a to tego dotarłem przez duże (chińczyki nie umieją w małe). Włosie best badger jest wystarczająco dobre. Np. Case, z ciut większych Duke 1, czy Classic 1. Duże pędzle też mają i inne włosia też.(two band czy manchurian), z tym że cena wtedy szybko rośnie wraz z rozmiarem, a i inną specyfikę (chubby, ponoć bardziej nabity), tak, że w temacie ich większych się nie wypowiadam.
No i włosie typu pure badger lepiej sobie darować (@AdamS nie miziaki, tylko mopowate kłujaki)
  •  

Marcin39

@2jacek2
To może ja zapytam,
A który pędzel z tych co już masz bardziej Ci odpowiada? Może to da jakiś trop do tego co lubisz i pomoże znaleźć kierunek w doborze pierwszego borsuka :beer2:
  •  

AdamS

Pure bagder są najtańsze, ale jako gorsza jakość włosia, tzn cięte i raczej zadko pakowane, takie miziaki.
Brat dostał na początek taki do 100zl i mu pasuje.
Ja 6lat miałem Muhle z zestawu i też był OK aż poznałem lepszej jakości.
Więc jak ze wszystkim testuj kupuj testuj i tak dalej :beer:
  •  

Chmura

Zenith 507 Manchurian. Włosie super, rączka przewspaniała. Jak nie chcesz drewnianej to są inne wersje z żywicy w różnych kolorach.
https://dzikiborsuk.pl/pl/products/zenith-507u-pedzel-do-golenia-wlosie-borsuka-696.html
https://dzikiborsuk.pl/pl/products/zenith-507ta-pedzel-do-golenia-wlosie-borsuka-1597.html
  •  
    Za ten post podziękował: 2jacek2

SiwyDym

Cytat: AdamS w 03 Styczeń 2026, 18:21:22Pure bagder są najtańsze, ale jako gorsza jakość włosia, tzn cięte i raczej zadko pakowane, takie miziaki.
Pure badger też są różne. Np. Oumo, Boti i Frank Shaving robią je zupełnie inaczej, niż europejskie firmy. Generalnie są bardziej "upakowane" i można dobrać sobie wysokość loftu. Stąd mogą mieć twardszy kręgosłup, a do tego jeszcze różnego rodzaju końcówki, od miękkich do drapiących. No i sama jakość włosia jest wyższa, niż np. odpowiedników Omegi czy Semogue. Stąd wszelkie uogólnienia są dość ryzykowne.
Cytat: AdamS w 03 Styczeń 2026, 18:21:22Więc jak ze wszystkim testuj kupuj testuj i tak dalej
To chyba najlepsza droga do znalezienia tego jedynego borsuka. :D
  •  
    Za ten post podziękował: AdamS

2jacek2

Cytat: Marcin39 w 03 Styczeń 2026, 18:16:44@2jacek2
To może ja zapytam,
A który pędzel z tych co już masz bardziej Ci odpowiada? Może to da jakiś trop do tego co lubisz i pomoże znaleźć kierunek w doborze pierwszego borsuka :beer2:
Raczej krótkie. Przy omedze mam wrazenie ze maluje sie pędzlem malarskim.
Ale jesli masz jakis ulubiony z dlugim włosiem to pisz śmialo.
Tern wątek pewnie będą czytac ludzie z podobnymi dylematami za 5.10 lat a może i pozniej :)
  •