The Goodfellas’ smile Lybra - pierwsze wrażenia

Zaczęty przez przemyslavklimek, 04 Grudzień 2025, 11:01:06

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grain

Cytat: patric79 w 04 Grudzień 2025, 13:24:16Z jednym nie do końca się zgadzam a mianowicie że to maszynka na lata czy do końca życia, dla mnie każda maszynka oprócz plastikowych może być na lata, no chyba że ktoś rzuca nimi o ścianę ;)
Zaraz rzuca- w niektórych, zwłaszcza alu z czasem wyrabia się gwint. Dotyczy to nawet znalowych. Upuścisz inną do wanny i możesz mieć czapkę i śrubę osobno  ;D
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Piotros2

@przemyslavklimek dziękuję za szybką recenzję, przedstawioną perfekcyjnie  :thank_you:

Maszynka zdecydowanie przykuwa uwagę, jak dla mnie bardzo ładna, szczególnie rączka bardzo ciekawa.

Ciekaw jestem jak ona wypadnie w porównaniu z Tatara Masamune ? Tu liczę, że @Ralf SnowY szybciej ją przetestuje niż ja, ale mamy takie same odczucia co do Tatary, więc z pewnością będzie obiektywny  ;D
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
https://pfro.substack.com/

patric79

Cytat: grain w 04 Grudzień 2025, 13:55:06Zaraz rzuca- w niektórych, zwłaszcza alu z czasem wyrabia się gwint. Dotyczy to nawet znalowych. Upuścisz inną do wanny i możesz mieć czapkę i śrubę osobno  ;D
Zgadza się, ale jak się dba to naprawdę jedna maszynka może być na całe życie, sam miałem jeszcze do niedawna Wizamet Junior, czy inną maszynkę po ojcu którą niepotrzebne kiedyś chyba wyrzuciłem,
U mnie nigdy o takie sprzęty się nie dbało a wszystko działało kilkadziesiąt lat, i gdybym nie nie wyrzucił to by było jeszcze do mojej śmierci. 
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

AdamS

:thank_you:
W sumie przedział cenowy jak CNC PL.
Firmy próbują wyszukać ciekawostkę , aby rozepchac się łokciami w śród konkurencji.
Niech służy i daje radość z rytuału TG💈.

AdrianP

Zakebista recenzja, dawaj więcej  :beer3:  :beer3:

Axelf

Zapraszam na mój kanał YT:
https://www.youtube.com/@WSW_2026

Normad

Bardzo fajna Recenzja -  profesjonalna  :hello:

Brzytwy ; Kamisori I Europejskie i Japonskie
Maszynki: Rocnel Sailor I Rex Konsul Prospector I Blackland-Blackbird - Brąz I Gillette Super Speed r1962 I Gillette Fatboy r1959

Arjuna

@przemyslavklimek Recenzja świetna! Brawo! Czuć moc forum i moc pasjonata tradycyjnego golenia! Dzięki! 🙏 

przemyslavklimek

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za ciepłe słowa :)

Macie więcej wiary we mnie niż ja sam 🫢

schizm

Bardzo dobra recenzja , konkretnie opisane , przeczytałem z ciekawością.

@przemyslavklimek  :ok: i pisz więcej :goforit:

przemyslavklimek

Secik Stirling Orange Chill
TGS Lybra strona agresywna
Gillette Minora
Zenith 505AK MB

Pare dni temu goliłem się za pomocą powyższego zestawu, padło na stronę agresywna + żyletkę Gillette Minora.

Ostatnim razem porównywałem te ustawienie do Rockwella 6S na płytce 6. Muszę zaktualizować swoje zdanie gdyż przy tym ustawieniu bardziej przypominała mi Muramase na ustawieniu 5 😁

Czuć żyletkę na skórze bardzo wyraźnie, choć jest ona bardzo dobrze stabilizowana i kontrolowana.
No i tutaj lekki minus dla mnie bo wolę odrobinę niższe czucie żyletki.

Tak czy inaczej dokończyłem golenie, przebiegło pięknie bez poprawek. Zero czerwonych kropek, choć szyja lekko czerwona. Po godzince znikło.

Ale to to zasługuje na uwagę to poziom dogolenia, wyjebało poza skalę, jedno słowo ABSOLUT. Żadna maszynka wcześniej nie dokonała czegoś tak dokładnego :)

Dzień dzisiejszy:

B&M Fougere Gothique
TGS Lybra - łagodna strona
KAI
Omega by @Zolkowski_Workshop

Dziś było golenie łagodną stroną z żyletka KAI. W zasadzie mogę powtórzyć swoje słowa z początku tego wątku.
Maszynka niesamowicie łagodna, ale też bardzo skuteczna na tym ustawieniu. Machasz po twarzy myśląc, że nie goli, a na końcu się okazuję, że poziom dogolenia to 9/10 :) Lekko bym poprawił tylko koło grdyki w zagłębieniu. Nic poza tym.

No i podsumowując trochę.

Strona łagodna jest dla mnie nawet zbyt łagodna, a strona agresywna jest ciutek zbyt agresywna 🤣

W swoim przypadku chętniej będę sięgał po łagodną stronę gdy będę chciał golenia na ,,autopilocie".

Lubię maszynki łagodne, a zarazem skuteczne. Muszą też dawać jakąś informację zwrotną. Lybra daje, Mamba 70 nie dawała to też nie pomieszkała u mnie długo :)

Drugiego golenia żyletką KAI narazie nie będzie, użyłem dziś ostatnią sztukę, lecz przy wyciąganiu z maszynki zaliczyła upadek na płytki. Wylądowała w koszu. :)

Zolkowski_Workshop

Patrzta co zmajstrowałem 😂

Golden Lybra 😂😁

Jak dla mnie wygląda jak milion dolarów 😁

AdamS

Martinesku

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora