Pytanie początkującego

Zaczęty przez lakiluk, 09 Listopad 2025, 10:33:25

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adamsky

Panowie mam pytanie o mydło do golenia.
Wcześniej używałem (no 3 razy użyłem) zwykłej szawetki na pełne żyletki. Cieła mi skurę tak bardzo, że postanowiłem spróbować szawetki na FAC.

Przed goleniem zwilżyłem twarz i nałożyłem preshave od Proraso. Potem pędzlem nałożyłem krem do golenia do Prastara. Natomiast po goleniu brzytwą z FAC SoftGuard zauważyłem że o ile nie mam nić pociętego to mam mocno podrażnioną skórę. Golenie było delikatniejsze niż zwykłą żyletką (zrobiłem 3-4 przejścia), ale pojawił się problem z zasychającym kremem do golenia. Co robię źle, może zły krem że zasycha mi na twarzy? A może jak już nakładam preshave to nie powinienem nic więcej dawać?
  •  

DonnieDarko

Spróbuj dodać do kremu odrobinę więcej wody ale bez zbędnej nonszalancji. Preshave tutaj w niczym nie przeszkadza moim zdaniem :hello:
Szaleństwo jest jak Grawitacja,wystarczy lekko pchnąć...
  •  

Mokasyn86

Cytat: adamsky w 25 Maj 2026, 14:45:11mam mocno podrażnioną skórę.
Może za dużo razy było jechane, przegolone ?
Kup sobie jakieś dobre mydło ;)
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

adamsky

Cytat: Mokasyn86 w 25 Maj 2026, 15:08:16Może za dużo razy było jechane, przegolone ?
Kup sobie jakieś dobre mydło ;)

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za proste pytanie...

A czy polecasz jakieś mydło na początek nie za 90 zł... Coś małego ale sprawdzonego jak np Bong by whisky..
  •  

Darek2626

Cześć @adamsky wygeneruj kod na inpost, to wyślę tobie kilka próbek mydeł,i zobaczysz które tobie pasuję :hello:

Mokasyn86

Cytat: adamsky w 25 Maj 2026, 15:28:20Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za proste pytanie...
Po to są pytania, by się pytać.
Ja też się mnóstwo ludzi o wiele rzeczy pytam. By się czegoś dowiedzieć ;)
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

Arjuna

@Mokasyn86 wyjąłeś mi to z ust  :D Tak serio to nie ma pytań, których nie możesz zadać. Pytaj Stary o wszystko - jak wiemy to pomożemy. A jak nie wiemy, to będziemy razem myśleć co zrobić i jak Ci pomóc  :thank_you:

Xcalibur

kto pyta nie błądzi  ;)

gawrosz

Ja im bardziej stary tym więcej pytam, a niby chyba winno być odwrotnie :D
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki

dekanian

@adamsky

1. Za mocny docisk szawetki,
2. Weź mydło z dobrym poślizgiem np. A&E na bazie ultima

Daj znać co i jak  :)

adamsky

Cytat: dekanian w 25 Maj 2026, 21:22:59@adamsky

1. Za mocny docisk szawetki,
2. Weź mydło z dobrym poślizgiem np. A&E na bazie ultima

Daj znać co i jak  :)
Kolega z forum już wysłał mi próbki także następne golenie (pewnie w piątek), będzie z lepszym mydłem. Dam znać. Musze coś źle robić bo softguard są raczej dobrze oceniane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  •  

Mokasyn86

Nie rób dziesięciu ruchów w jednym miejscu, bo możesz mieć czułą skórę na metal.
  •