Pytanie początkującego

Zaczęty przez lakiluk, 09 Listopad 2025, 10:33:25

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcin39

@lakiluk
Pytasz o brzytwę czy o szawetke?
Zależy też jaki masz budżet.
Dovo nie są shave ready.
Thiers issard przychodzą gotowe do golenia choć moim zdaniem trochę im brakuje ale do nauki wystarczy.
Sam uczyłem się na TI.
Oczywiście potrzebujesz pas do wecowania, must have  :beer2:
  •  

Mokasyn86

W zasadzie jego pierwsza brzytwa będzie już niedługo ode mnie ;D
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.

Marcin39

@Mokasyn86
@lakiluk
Brawo!!!
I to mnie się podoba, to jest to :beer2:

Scalony post: 09 Listopad 2025, 20:27:02
@lakiluk
Jbc to po pas wal do @DawidEs  ;)

lakiluk

No właśnie tak wyszło. Parę dni temu przyszła nowa maszynka, ale to nie to. Ostatni R89 ma coś źle wyprofilowaną główkę i źle się golilo i stąd cały wątek. Napisał do mnie @Mokasyn86 i temat szybko poszedł. Nie zostawiam jednak szawetki. Być może wrócę, no ale na ten moment temat zawieszony w tym dziale :)

Scalony post: 09 Listopad 2025, 20:35:28
Cytat: Marcin39 w 09 Listopad 2025, 20:24:02@Mokasyn86
@lakiluk
Brawo!!!
I to mnie się podoba, to jest to :beer2:

Scalony post: 09 Listopad 2025, 20:27:02
@lakiluk
Jbc to po pas wal do @DawidEs  ;)

No właśnie już pisałem z @Mokasyn86. Muszę poczytać wątki na forum o pasach, bo sam po godzinach zajmuje się paskami do spodni,więc na stanie mam skórę bydlęca garbowaną roślinnie. Być może się nada, ale muszę poczytać co i jak z pasami do ostrzenia
  •  

Arjuna

@lakiluk ja Ci napisałem, żebyś kupił Feathera od @Akatovskyyy On ma w cenie 200 zł i nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. A jest to oryginalny Feather w drewnie. Polecam Kolego :)

Retroshaver

Brzytwa jest ok, ale na początku drogi szawetka mogłaby być lepszym rozwiązaniem ze względu na jej bezobsługowość i jedynie koszt nożyków startowych. Odpada wecowanie i inne zabiegi kosmetyczne około brzytwowe :)
Technika jest praktycznie identyczna pomijając fakt, trochę krótszej powierzchni roboczej.
DO nauki jak znalazł. W dodatku dobierasz agresywność nożykiem. W brzytwie z tym już trochę trudniej bo jesteś zdany na konkretny model brzytwy i z tym związane przygotowanie KT. Może być mniej przyjemnie, może być łagodniej, agresywniej ... itd.

Tę którą proponuje kolega @Akatovskyyy  (KAI Captain Razor 7000) to już wyższa półka.

lakiluk

Brzytwa od @Mokasyn86 jest w porządku cenowo. Tak jak wspominałem, raczej celuję w nowe sprzęty więc jeżeli kilka razy będzie ciężko z brzytwą to na pewno wrócę do tematu brzytwy Feather i będę pewnie w tej sprawie pisał tutaj :) Taka kolejność, bo Feather to ok 500zl jak widziałem, więc wolałem pójść w tę stronę

Yarek

Nie wiem,czy nie napisze czegos niemadrego..ale rozumiem,ze golenie szawetka jest trudniejsze niz brzytwa?to jakby cena za to,ze odpada ten caly"rytual"wecowania,po jakims czasie ostrzenia?mam na mysli szawetki na polowki zyletek..
Ciekawe..ja zawsze myslalem,ze brzytwa jest najtrudniejsza..
  •  

Marcin39

@Yarek nie wiem skąd takie stwierdzenie że szawetka będzie trudniejsza w goleniu od brzytwy ;) przecież technika golenia jest niemalże identyczna.
Na pewno użytkownicy szawetek podpowiedzą bo ja nigdy nie miałem :D
  •  

Yarek

Hmm..
No wlasnie..szawetka jest agresywna,jak sk.....yn;)mam na mysli caly czas szawetki na polowki zyletek..nie jakies wynalazki poszczegolnych producentow na dluzsze ostrza..krotsze ostrze chociazby..no jak zyletka..ktora nie wybacza..i co najbardziej zwodnicze to to,ze szawetki sa tanie..ja mam ich wiele i ciagle testuje,i caly czas nie moge trafic wlasciwej..wiele osob mysli,ze zamiast isc od razu"w brzytwe"zaczna od szawetki..a to chyba nie jest wlasciwa droga..
  •  

lukassonek

Cytat: Yarek w 17 Maj 2026, 11:31:37Nie wiem,czy nie napisze czegos niemadrego..ale rozumiem,ze golenie szawetka jest trudniejsze niz brzytwa?to jakby cena za to,ze odpada ten caly"rytual"wecowania,po jakims czasie ostrzenia?mam na mysli szawetki na polowki zyletek..
Ciekawe..ja zawsze myslalem,ze brzytwa jest najtrudniejsza..

wszystko zależy jaka szawetka bo tu są gorsze i lepsze , lepsze są na ostrza FAC, tu sobie mozesz dobrać ostrze np soft guard
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Yarek

O tych tanich nie bede pisac..bo sa ich tysiace..ale sa chocby Parkery..made in India..Dovo,Boker z tych lepszych..a jaka polecasz?
  •  

jarecki

Trochę próbowałem szawetek w początkach golenia. Do nauki lepiej wziąć szawetkę na ostrza FAC plus dobre ostrza z ochroną. Będzie znacznie bezpieczniejsza niż odpowiednik na żyletki. Kolejnym krokiem może być brzytwa albo pozostać przy szawetce próbując innych ostrzy bądź zmienić na inny model szawetki. Ja jednak poszedłem w maszynki na żyletki i narazie jestem zawodolony ;)
  •  

lukassonek

Cytat: Yarek w 17 Maj 2026, 12:52:00O tych tanich nie bede pisac..bo sa ich tysiace..ale sa chocby Parkery..made in India..Dovo,Boker z tych lepszych..a jaka polecasz?

wpisz sobie na yt Artist Club SS Black ACS-NB , wyskoczą fajne szawetki fathera
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Yarek

Ja to mam problem z porownywaniem golenia maszynka na zyletki z goleniem brzytwa..obie formy oczywiscie szanuje..ale jednak brzytwa to brzytwa;)
  •