Pytanie początkującego

Zaczęty przez lakiluk, 09 Listopad 2025, 10:33:25

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lakiluk

Witam, golę się maszynkami na żyletki ok 10 lat. Od roku spodobał mi się temat brzytew. Kupiłem na brzytwę na żyletki Bluebeards Revenge. Różne żyletki - Derby, Muhle, Astra, Father. Wszystko jak krew w piach, a nawet nie w piach bo krew leje się mocno. Czy to kwestia brzytwy i braku techniki czy jednak może spróbować przejść na FAC? Bardzo chciałbym przejść na szawetkę ale na razie przy każdym goleniu problem. Co poradzicie?
  •  

Akatovskyyy

Brak techniki + szawetki na połówki żyletek są bardzo kontuzjogenne. To tak naprawdę sprzęt dla tych,co chcą odskoczni i mają już wprawe w goleniu takim sprzętem.
Polecam przejść na szawetki na ostrza Artist Club, wypróbować różne ostrze, bo nie ma ich za wiele. Chyba najbardziej znanych jest 7, więc bez problemu można wszystkie sprawdzić.
Tym sprzętem na pewno jakość golenia będzie o niebo lepsza  :beer3:
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Marcin39

@lakiluk
Może spróbuj brzytwy?
Nie goliłem się nigdy szawetka ale wydaje mi się że dobrze naostrzona brzytwa będzie delikatniejsza od szawetki.
Jeśli się mylę to przepraszam :beer2:
  •  

n3dvi3d

@lakiluk

Przerobiłem wszystkie z tych rzeczy i brzytwa na połówki żyletek to jak napisał kolega wyżej jest dla osób szukających wrażeń, potrzeba tutaj doświadczenia, techniki.
Też od tego zaczynałem próbować i po czasie wiem, że to był błąd.
Szawetki na ostrza FAC są znacznie lepsze, dłuższe ostrze ale tutaj też trzeba dobrać żyletkę pod siebie, również potrafią z gęby zrobić tatar, ale trzeba się postarać. 
Jak dla mnie najlepsza z tego wszystko jest brzytwa.
Nie musi być droga, byle mieć ją dobrze naostrzona i jakiś pas do odświeżania krawędzi tnącej. By nie wchodzić w koszty samemu można zrobić taki pas chociażby z jeansu.
Brzytwę można kupić od chińczyka ze znanego portalu na A, a przy doprowadzeniu jej do laserowej ostrości pomógłby na pewno @T800 facet wie co robi. 

Jednak nie ma tutaj jednej złotej rady. Każdemu może podjeść coś innego.
(D.D)
  •  

Retroshaver

@lakiluk
Heh widzę, że kolega będzie pamiętał te golenia jak czarny sen.
Nie wiem czy wina tego konkretnego modelu, ale mam ją cały czas i leży pod umywalką.
W całej "karierze" TG nie miałem tak nieprzyjemnych i kontuzjogennych goleń jak tą szawetką.
O żadnej przyjemności tu nie było mowy. Dramat gonił dramat.
Po goleniach tym ustrojstwem bałem się sięgnąć po wodę po goleniu na bazie alkoholu.
Ryj czerwony jak u wujka Janusza po oczepinach.
Nie wiem czy w tym przypadku jakakolwiek technika coś zmieni.
Szawetka na ostrza FAC (zwłaszcza te z ochroną) to zupełnie inna bajka. Zdecydowanie polecam.
  •  

Arait_Blyke

Cytat: Marcin39 w 09 Listopad 2025, 11:22:26@lakiluk
Może spróbuj brzytwy?
Nie goliłem się nigdy szawetka ale wydaje mi się że dobrze naostrzona brzytwa będzie delikatniejsza od szawetki.
Jeśli się mylę to przepraszam :beer2:
Zgadza się, brzytwa to zdecydowanie łatwiejsze narzędzie do golenia.
  •  
    Za ten post podziękował: Marcin39

lakiluk

No to mnie panowie pocieszyliście. Myślałem już, że jakimś nieudacznikiem jestem :) maszynką pierwsze golenia też były takie sobie, ale po kilku już szło. Tutaj bez szans. Brzytwy trochę się obawiam, też ze względu na dbanie o nią. Patrzyłem na brzytwy dovo i to kilka ładnych stówek a nie wiem czy temat finalnie mi podejdzie. Czy jakiś chińczyk na start na FAC jest godny polecenia? Finalnie pewnie oryginalna brzytwę Feather bym kupił, ale żeby rozeznać temat ...
  •  

Razir

:hello: Siemka @lakiluk , Gdybyś chciał sprawdzić brzytwę nie wydając dużej kasy, to proponuję zakup chińczyka Gold Dollar od naszego Kolegi forumowego @Mokasyn86 , który te brzytwy ustawia do pionu i ostrzy uzdatniając je na tip top .
Ja tak zrobiłem tzn. kupiłem ,spróbowałem itp.

Polecam  :!     Pozdrowionka :hello:

hatake

Oj pamiętam swoje pierwsze golenia szawetka na połówki, z twarzy tatar i faktycznie wszystkiemu była winna niewystarczająca sztywność żyletki w takim uchwycie. Mogę polecić szawetki na ostrza FAC, zupełnie inna bajka ostrza są grubsze i sztywniejsze przez co nie ,,zawijają" się i nie powodują mikro zacięć. Jeśli chodzi o same ostrza fajne są soft guardy, które dużo potrafią wybaczyć i nie ma niepotrzebnych kontuzji typu zachaczenie o nosa/ucho lub usta. Tak polubiłem soft guardy że gole się nimi do teraz pomimo tego że już sprawnie mi idzie golenie szawetką i mam gładkie ostrza ale i tak uwielbiam różowe soft guardy. Na temat brzytwy się nie wypowiem, za każdym razem jak widzę na grupie chcę spróbować i kupić ale coś mnie blokuje i nie mogę się przełamać 😅😅😅
Razorock Mamba 70, King C Gillette,
Merkur  Progress, Rockwell 6C,
Muhle R41, Muhle R89,
Razorock German 37 Slant,
  •  

Marcin39

@hatake
Jak już się przełamiesz to nie pożałujesz  :beer2:
Kwintesencja TG w moim skromnym odczuciu.
  •  

Arjuna

@lakiluk kup od @Akatovskyyy szawetkę Feather i dokup ostrza Feather Soft Guard i będziesz mega zadowolony. Jak się nauczysz polecam zakup pierwszej brzytwy od @Mokasyn86 Bedziesz miał pewność że jest dobrze naostrzona i zawsze będziesz miał wsparcie od Mokasyna. Natomiast jeśli chcesz nauczyć się techniki to zdecydowanie polecam kanał @kwasek071 Jego filmy to skarbnica wiedzy. Pozdro serdeczne!

septemberzg

Cytat: Arjuna w 09 Listopad 2025, 15:20:05lakiluk kup od Akatovskyyy szawetkę Feather i dokup ostrza Feather Soft Guard i będziesz mega zadowolony. Jak się nauczysz polecam zakup pierwszej brzytwy od Mokasyn86

Nic dodać , nic ująć  :cool9:
R41  |     Henson AL 13++   |   Yates 921 M  |   RR Hawk SE V3  |  Feather Artist Club Scotch Wood SS  |    Feather Artist Club SR Japanese Razor 

BRZYTWA CHALLENGE MAJ 2025

tanatos72

Tak, ostrza z ochroną robią robotę.
TGS Bayonetta, Rockwell 6s Red, RazoRock Game Changer 84-P,  RazoRock BBS OC, Feather Artist Club, Stando Rod mosiądz.
  •  

radzyniak

To zależy skąd jesteś. Tu ludzie są tak mili, że na pierwsze golenie udostępnią Ci jakąś brzytwę i dadzą wskazówki...

lakiluk

Generalnie to daliście mi do myślenia ;) Raczej stawiam na nowe sprzęty a brzytwa Feather jest w zasadzie w cenie brzytwy Dovo. Polecaliście też właśnie brzytwę klasyczną, więc jest o czym myśleć. Jakieś sugestie co sensowniej brać pod uwagę? 

Scalony post: 09 Listopad 2025, 18:59:14
Cytat: radzyniak w 09 Listopad 2025, 17:14:21To zależy skąd jesteś. Tu ludzie są tak mili, że na pierwsze golenie udostępnią Ci jakąś brzytwę i dadzą wskazówki...

Z Gdańska się kłaniam :)
  •  
    Za ten post podziękował: Razir