Recenzja mydła - Razorock Emperor

Zaczęty przez Zolkowski_Workshop, 05 Listopad 2025, 07:50:51

Przeczytano 843 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zolkowski_Workshop

Recenzja mydła RazoRock – Emperor  :hello2:

Jest to jedno z moich pierwszych mydeł, które zakupiłem na początku mojej przygody z TG i do dziś gości w mojej szufladzie i na mojej skórze.  ;) Już sama nazwa sugeruje, że mamy do czynienia z produktem godnym imperatora. Człowiek otwiera słoiczek i od razu spodziewa się, że zza piany wyskoczy Cezar w sandałach, rzuci ,,veni, vidi, vici" i zatwierdzi golenie kciukiem w górę.  :D  :D  :D

Zapach:
Emperor to zapach zainspirowany Aventusem od Creeda i to czuć.(Uwielbiam tego typu zapachy) Mamy elegancję, mamy owoce (ananas, jabłko), przełamane dymno-drzewną nutą. Pachnie jakby ktoś połączył spotkanie biznesowe w drogim garniturze z ogniskiem w lesie.
Z jednej strony luksus i świeżość, z drugiej – moc i charakter. To nie jest mydło, które pyta, czy może wejść – ono po prostu wkracza i zajmuje tron w łazience. :D  ;D

Piana:
RazoRock to już klasyk, pianę ubija się bez problemu, wychodzi gęsta, kremowa i daje świetny poślizg, składnik tallow robi mega robotę ;D . Maszynka sunie po twarzy jak rydwan po Via Appia – szybko, pewnie i bez potknięć. Stabilność piany? Godna rzymskich legionów. O:-) . Warto również wspomnieć, że mydełko należy do tych bardziej miekkich i mega szybko nabija się je w pędzel. Da się z niego wyrobić na prawdę piękny, gęsty majonez.

Wrażenia z golenia:
Pod względem komfortu według mnie ekstraklasa. Skóra po goleniu miękka, dobrze nawilżona, bez podrażnień. Zapach utrzymuje się jeszcze przez jakiś czas, więc nie trzeba od razu lecieć po wodę po goleniu, Emperor robi robotę sam z siebie. To mydło, które sprawia, że nawet golenie przed pracą może dać Ci poczucie, że zaraz ruszysz podbijać świat (albo przynajmniej dział księgowości w pracy :D).

Skład:
Stearic Acid, Aqua (Water), Cocos Nucifera (Coconut)Oil, Potassium Hydroxide, Sodium Hydroxide, Tallow Acid, Hydrogenated Lanolin, Butyrospermum Parkii (Shea)Butter, Parfum (Fragrance), Argania Spinosa (Argan)Oil, Aloe Barbadensis Extract(Aloe), Geraniol, Citral, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde. Limonene, Linalool.

Podsumowanie:
RazoRock Emperor to świetna propozycja dla tych, którzy lubią zapachy luksusowe, ale nieprzesadnie słodkie. Mocny, męski, elegancki – a jednocześnie świeży i przyjemny. Idealny wybór na poranki, kiedy chcesz zacząć dzień z królewskim (a właściwie cesarskim) nastawieniem. :shaving:  ;D

Ocena? 8/10 – minus punkt za to, że w pudełku nie dodają lauru na głowę, żeby jeszcze bardziej się wczuć w klimat.  :D  ;D 👑
Ps. Jak dla mnie w cenie +- 45/55 zł za 150 ml to świetne mydełko, godne polecenia. ;D 

krzsmi11

Mam to mydło już od jakiegoś czasu i niestety nie powielam pozytywnych odczuć. Oczywiście pod względem zapachu jest bardzo podobnie do Aventusa i za to plus, jednak moja skóra cierpi po każdym użyciu tego mydła, przez co nie pamiętam kiedy ostatni raz po nie sięgnąłem. Moim skromnym zdaniem właściwości zmiękczające zarost, nawilżające i pielęgnacyjne nie stoją tutaj na wysokim poziomie.

PS. Aż poszedłem sprawdzić skład i na opakowaniu wylistowany jest Tallow Acid, rozumiem, że to jednak nie to samo co Tallow? Ktoś bardziej doświadczony mógłby się wypowiedzieć ale być może to tłumaczyłoby moje zgoła inne odczucia :)

uvler

To zapewne kwas stearynowy, składnik wielu tanich (co niekoniecznie znaczy złych) kremów do golenia.

Martinesku

@krzsmi11 Tallow acid (kwas tłuszczowy z łoju) to bardziej przemysłowa odmiana tallow, już przetworzona. Producenci kupują ją chyba w granulkach, zapewnie wygodniej i taniej...
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Wizamet Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS

krzsmi11

Ok a czy pod względem właściwości jest to "gorsze" rozwiązanie niż sam Tallow? Ewidentnie po goleniu tym mydłem moja skóra jest sucha i napięta.

Martinesku

Cytat: krzsmi11 w 05 Listopad 2025, 08:40:21Ok a czy pod względem właściwości jest to "gorsze" rozwiązanie niż sam Tallow? Ewidentnie po goleniu tym mydłem moja skóra jest sucha i napięta.
Trochę sobie sam odpowiedziałeś. Generalnie jak coś jest przetworzone to jest już zubożone, niepełne. To tak jak z żywnością. Każdy dietetyk Ci powie, że należy unikać przetworzonej żywności a jeść jedynie pełnowartościowe, gęste odżywczo produkty...
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Wizamet Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS

judgebien

@Zolkowski_Workshop dzięki za recenzje. Im więcej takich opisów tym lepiej.  :thank_you:

AS Emperor jest wybitny ale mydło moim zdaniem nie jest.  Kiedyś lubiłem to mydło,  ale z czasem kiedy zacząłem używać innych mydeł, uważam, ze ocena tego mydła to 5/10. Wiem, ze cena jest spoko, ale np mydła Mondial, które kosztują tyle samo są dużo leprze.

@Zolkowski_Workshop nie odbierz mnie źle za to co napisałem. Uważam, że wszystkiego trzeba spróbować i wyrobić swoja opinie. Kiedyś temu mydłu dałbym wyższą notę niż Ty, zwłaszcza za zapach.   :beer2:

Zolkowski_Workshop

@judgebien Nie odbieram żadnego wpisu jako zły czy dobry, każdy z nas ma inny gust i to jest piękne. Uważam, że o to chodzi żebyśmy się dzielili swoimi spostrzeżeniami z resztą forumowiczów i wyrabiali sobie opinie na temat różnych kosmetyków i sprzętów.  ;D

Zawsze piszę moje osobiste odczucia, a ktoś inny może mieć zupełnie odmienne i tak ma być ! ;D

Martinesku

A ja bym chciał spróbować sam sobie stworzyć mydło "idealne", zastosowałbym np. łój wołowy ale i smalec kaczy  :I , nie inaczej!  :D 

Zolkowski_Workshop

Martinesku

Cytat: Zolkowski_Workshop w 05 Listopad 2025, 11:05:49@Martinesku A może akurat odkryjesz w sobie talent  ;D
Kto wie... Ale ja tak bardziej myślę niekomercyjnie, dla samego siebie się "pobawić". Tak dla odmiany bawienia się w audio, wzmacniacze lampowe, konstrukcje głośników ;)

Zolkowski_Workshop

@Martinesku Dobrze mieć różne hobby  ;D
Teraz wpadł mi ciekawy pomysł do głowy, @Monocero  gdzie moglibyśmy stworzyć jakiś wątek, w którym każdy by mógł napisać czym interesuję się poza TG? Myślę, że to fajna opcja żeby trochę lepiej się poznać i złapać ciekawe kontakty  ;D

HaSSaN

Retroshaver

@Zolkowski_Workshop Bardzo fajna recenzja. Mogę tylko potwierdzić pozytywne wrażenia z serią mydeł RR opartej na tej bazie. Nie posiadłem ,,Cesarza", ale miałem ogromną przyjemność golić się mydłem ,,Lekarz Dżumy" i odniosłem podobne wrażenie co do parametrów i jakości golenia. Tę mydła oferują wysoki poziom przy przystępnej cenie.

Zolkowski_Workshop

@HaSSaN A masz rację !  ;D

@Retroshaver Dziękuję  ;D Dokładnie, mam takie samo zdanie, mi te mydła bardzo fajnie siedzą  8)  ;D