BARBERWOOD od HAGS - recenzja mydła do golenia

Zaczęty przez Simon, 22 Wrzesień 2025, 12:51:12

Przeczytano 991 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Simon

Mydło przychodzi w solidnym, plastikowym słoiku z zakrętką. Grafika genialna – postać à la Sweeney Todd w fotelu barberskim, brzytwy w ręku, krew na ubaniu, klimat mroczny i teatralny. Doskonale prezentuje się na półce.

Konsystencja? Bardzo miękka – łatwa do wybierania nawet palcami jeżeli mocniej je wciśniemy. Nabijając pędzlem, warto, by był ledwie wilgotny (czemu napisze później). Ja preferuję wybierać porcję do tygielka i pracować z dobrze zmoczonym, wyciśniętym pędzlem, stopniowo dodając wody. Zarówno syntetyk, jak i borsuk wyrabiają z niego gęstą, kremową pianę bez najmniejszego problemu. Poślizg – rewelacja. Ostrze sunie gładziutko. Piana nie znika, nie zapada się, dobrze trzyma się twarzy.

Bazę stanowi Osiris Base, bogata w masła (murumuru, mango, shea), oleje roślinne (jojoba, pestki moreli) i lanolinę. To czuć – skóra po goleniu jest miękka, ukojona, lekko natłuszczona, bez uczucia ściągnięcia. Przy dobrze przygotowanej twarzy nie potrzebowałem nawet balsamu – wystarczył lekki splash. Amortyzacja i ochrona skóry podczas golenia stoją na wysokim poziomie.

Wady? Mydło ma bardzo miękką konsystencję, przez co kilka razy zdarzyło mi się użyć zbyt mokrego pędzla. W efekcie częściowo się zemulgowało i przybrało formę gęstego kremu, przypominającego pastę. Nie wpływa to na jakość golenia, ale może nieco zmniejszyć jego wydajność w dłuższym okresie.

Zapach? Drzewny, lekko pudrowy, męski, ale nie przytłaczający. Kojarzy mi się z klasycznym talkiem barberskim, ale w nowoczesnym, bardziej wielowymiarowym wydaniu. Jest też w nim coś świeżego, gdzieś w tle, to chyba ta limonka próbuje przedrzeć się przez drzewną słodycz
Całość przyjemna, nie zostaje długo na twarzy, ale umila cały proces golenia.

Dla mnie świetne Mydło, mimo słabszej wydajności względem twardych mydeł.
Zapraszam na mój Instagram o męskiej pielęgnacji - Brodata_piguła

https://www.instagram.com/brodata_pigula/

lukassonek

Baza jak i zapachy Hags są na bardzo wysokim poziomie!  ::) Dzięki za recenzje :) O:-)  :beer3:  :beer3:
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  
    Za ten post podziękował: Simon

Simon

Cytat: lukassonek w 02 Październik 2025, 23:44:36Baza jak i zapachy Hags są na bardzo wysokim poziomie!  ::) Dzięki za recenzje :) O:-)  :beer3:  :beer3:

Dostalem od nich jedno z nowych mydeł i jest jeszcze lepiej. Mydło jest twardsze (ale nie twarde bardzo), a łatwość, ilości piany i jakość na mega wysokik poziomie. Świetna marka

•  

Marcin39

@Simon
Jakby Ci się udało trafić starą bazę Guinness to bierz w ciemno :beer2:
  •  

Simon

Cytat: Marcin39 w 03 Październik 2025, 06:43:26@Simon
Jakby Ci się udało trafić starą bazę Guinness to bierz w ciemno :beer2:

Ooo poszukam!
Dzięki!

•  

Wielblad

@Simon pytanie z innej beczki... jak oceniasz ten pędzelek?
Oglądałem go kilka razy ale jakoś nie byłem przekonany... czacha mi się widzi ale zastanawia mnie to włosie, możesz do czegoś porównać?
...a minister golenia ostrzegał ???
  •  

Simon

Cytat: Wielblad w 03 Październik 2025, 09:33:41@Simon pytanie z innej beczki... jak oceniasz ten pędzelek?
Oglądałem go kilka razy ale jakoś nie byłem przekonany... czacha mi się widzi ale zastanawia mnie to włosie, możesz do czegoś porównać?

Mam niestety małe doświadczenie z pędzlami więc ciężko mi się odnieść. Dla mnie spisuje się bez zarzutów, piana wyrabia się dobrze, po roku użytkowania nic złego nie dzieje się z włosiem, rączka jest dość poręczna.

•  
    Za ten post podziękował: Wielblad

AdamS

:thank_you:
Każda recenzja jest subiektywnym odczuciem ale daje ogląd produktu, dzięki takim opisom ktoś się skusi i zakupi a inny zaoszczędzi grosza i kupi inne.

Czekam na kolejne.👍
  •