Co to za brzytwa

Zaczęty przez tanatos72, 15 Wrzesień 2025, 16:22:17

Przeczytano 737 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tanatos72

Szanowni. Kupiłem taka brzytwę.
Czy ktoś coś wie? Czy to oryginał? Czy jest coś warta?
Za wszelkie info będę wdzięczny.
 :hello:

TGS Bayonetta, Rockwell 6s Red, RazoRock Game Changer 84-P,  RazoRock BBS OC, Feather Artist Club, Stando Rod mosiądz.
  •  

kwasek071

@tanatos72 Kolego na szyjce masz punce z nazwą . ERN

tanatos72

To wiem. Ale czy to oryginał? Czy to jakiś fajny model, czy mocno budżetowy?
TGS Bayonetta, Rockwell 6s Red, RazoRock Game Changer 84-P,  RazoRock BBS OC, Feather Artist Club, Stando Rod mosiądz.
  •  

kwasek071

Cytat: tanatos72 w 15 Wrzesień 2025, 16:44:45To wiem. Ale czy to oryginał? Czy to jakiś fajny model, czy mocno budżetowy?
To jest z pewnością oryginał ,tylko ma spolerowane zdobienie na blanku. Coś więcej odnośnie tego modelu będzie wiedział @SiwyDym bo ma taki model. Twoja w dobrym stanie ,naostrz i się gol.

loppek

Mam kilka brzytew ERN The Crown&Sword, wartość materialna niewielka (NOS sprzed 100 lat ok 150-200 zł), ale bardzo duża wg mnie wartość użytkowa. Świetna retencja ostrości jak na budżetowy model, a także bardzo fajne golenia. Jeszcze jak naostrzona przez @T800 -san, Shihan z Piosków, to już w ogóle genialne ostrze. 

SiwyDym

Wygląda na jakiś stary Crown & Sword.
Do tego na blanku są chyba jakieś litery, jak zgaduję, dalekowschodnie.
Szczerze, to nigdy nie widziałem tak zdobionego blanku.
  •  

tanatos72

No właśnie te "krzaczki" mnie zastanawiają.
  •  

kwasek071

Cytat: SiwyDym w 15 Wrzesień 2025, 16:58:01Wygląda na jakiś stary Crown & Sword.
Do tego na blanku są chyba jakieś litery, jak zgaduję, dalekowschodnie.
Szczerze, to nigdy nie widziałem tak zdobionego blanku.
Dużo producentów robiło brzytwy pod rynek inny niż własnego kraju.

SiwyDym

@tanatos72 jeżeli Ci bardzo zależy na dokładnej identyfikacji brzytwy, to musiałbyś pytać w firmie Ern, która jeszcze istnieje w Solingen lub na niemieckim forum.

T800

Tak na blanku jest szabla i znaczki Od początku było to grawerowane Nie spolerowałem żadnego zdobienia Nie było żadnego czernienia czy złocenia ta szabla i może litery (Chińskie japońskie arabskie) są na zasadzie rowka czuć je pod paznokciem Jestem bardziej ślusarzem niż językoznawcą więc nie powiem co tam jest napisane Brzytwa ma punce na szyjce Jest to oryginalny produkt Niemiecki tyle wiem  :beer:

Scalony post: 15 Wrzesień 2025, 17:53:22
Jeszcze jedno Brzytewka jest tyle warta ile Ktoś jest gotów za nią zapłacić Jak się znajdzie kolekcjoner ERN ów co nie ma akurat tego modelu to może nie być tania Dla jednego Człowieka 200 zł to tydzień życia dla innego 200 zł to na drobne dodatki Punkt widzenia zawsze zależy od miejsca siedzenia Wiem coś o tym  :(

Mokasyn86

@tanatos72 Wrzucisz zdjęcia każdego tego krzaczka z osobna, w pionie ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

tanatos72

Postaram się.

Scalony post: 16 Wrzesień 2025, 15:23:11
Fotki.

•  

kwasek071

Chiński  i japoński .

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

loppek

U mnie model wypluł takie podsumowanie:

SiwyDym

Tylko Chat GPT nie uwzględnił, że C&S były dwa modele. ;) 
Oprócz "Crown and Sword" produkowanego od 1920 r. był też starszy, bo wytwarzany od 1908, "The Crown and Sword Razor". I takie były trawienia na blankach obydwu modeli.
Dodatkowe oznakowanie można znaleźć na tangu. Z dokładną identyfikacją starych brzytew z Solingen jest ten problem, że w tamtych czasach nie było żadnych sztywnych reguł w tym względzie. Np. blanki z różnymi piętami i rozmiarami mogły nosić to samo oznaczenie cyfrowe.
Zapewne nikt dokładnie nie określi np. roku produkcji, czy wartości Erna, którego posiada Kol. @tanatos72 . Choć tutaj pewnym ułatwieniem byłoby "odcyfrowanie" tych oznaczeń na blanku.
Niby "ordnung muss sein", ale w tym względzie to mieli totalny burdel. Chyba tylko ten, kto nabijał punce etc., to wiedział, o co chodzi.🤣
  •