Co dziś dłubałem

Zaczęty przez Chmura, 13 Sierpień 2025, 15:54:36

Przeczytano 10 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Chmura

Nie znalazłem wątku ogólnego żeby opisywać po krótce jak ktoś coś naprawiał, szlifował itp itd to robię.
Ja próbowałem się pozbyć wżerów na starej kamisori. 3h dłubania od kamyka 120 do luxora. Dalej nie jest idealnie ale większość kraterów udało się zatrzeć. I chyba ostatni raz dłubię przy kamisori. To są tak twarde stale że robić to ręcznie to mordęga, a maszynowo to trzeba mieć maszyny i pewnie doświadczenia sporo aby nie rozgrzać jej za bardzo. Widać teraz mocniej że grzbiet ma inny kolor i nie wiem co oni za stali używali ale ta z grzbietu jest chyba twardsza niż większość albo wszystkie współczesne które miałem okazję sobie szlifować. A ta "lepsza" do ostrza to nie ma słów. Myślałem poostrzyć ją dziś ale to zostawię na następny raz...

kwasek071

@Chmura  :hello3:  a stal w niektórych kamisori jest absurdalnie twarda hehe ,to prawda.  :)

T800

:D  : :D  :D  ;D Ile tego przez moje ręce przeszło Coś tam o kamisori wiem
  •  
    Za ten post podziękował: loppek

Mokasyn86

@Chmura Jaki to znaczek na tych okładzinach ? To oryginalne uchwyty do niej są ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Takie uchwyty z japonii przyszly a czy oryginalne czy nie to cholera wie. One z czasów dzikiego zachodu chyba są...

Cytat: Turtle w 03 Kwiecień 2025, 18:03:03To jest Henkotsu. Z tym, ze nie jestem pewien czy modele 'fabryczne'.
Nie podoba mi się ta ścięta punca i nacięcia na rączce. Jakby ktoś flexem na kolanie robił.
Dolna to "Hinoshita Kaizan" - tak oznaczał duże egzemplarze.
Górną już sami rozszyfrujecie :D

Na pewno ten kowal miał oryginalne kami w stylu zachodnim w okładkach.
Może jakieś jego wczesne egzemplarze... albo najpierw zrobił kamisori a później wpadł na pomysł żeby dorobić rączkę i wyszło jak wyszło.
To w końcu ręczna robota, strzelam ale pewnie lata 70.
Golą na pewno pięknie.

Scalony post: 14 Sierpień 2025, 18:05:43
@RobertS1968 mi pisał ostatnio że jak mu taką naostrzyłem chyba w kwietniu to do tej pory się goli i nie ma potrzeby ostrzenia. Chyba jakaś stal z reaktorów atomowych to jest. Pamiętam że naniwa nie bardzo chciała to ostrzyć.

RobertS1968

Co za frajda ze zdobycia kobiety, która się nie opiera....? Tak i z tą brzytwą. Kto powiedział, że ma być łatwo 😁
Za to goli golenie wynagradza wszystko!!!

Wielblad

Ja dzisiaj podszlifowalem jedna stronę skalniaka od @Marcin39... I szybkie szuranko...

Mniej wiecej przed wyglądał tak:

Po na sucho:

I na mokro:

Kt po szuraniu:

Jutro golenie... ciekawe jak toto wypadnie na twarzy.
...a minister golenia ostrzegał ???

lukassonek

@Wielblad czym szorujesz ? płytka diamentowa ?
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Wielblad

@lukassonek

Najpierw sic #60, #120 potem atoma 140 i 400 a na koniec ręcznie delikatnie papierem 500 zaoblenia i delikatnie płaszczyznę jak juz jest równa.

Ps. Mam jeszcze dwie do obróbki ale nie mam narazie pomysłu jak za nie sie zabrać bo "towaru" do zdjęcia jest dość sporo  O0

•  

lukassonek

@Wielblad nie myślałeś żeby to jakoś zautomatyzować ?
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Mokasyn86

Cytat: lukassonek w 15 Sierpień 2025, 22:04:09żeby to jakoś zautomatyzować ?
Sznurkiem do fury, i na Autobana :scooter:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Wielblad

Koleżanka małżonka choć wyroumiala to z takim sprzetem by mnie pogonila z chaty  ;D
  •  
    Za ten post podziękował: Chmura

lukassonek

może coś nowego dla was kamieniarzy :D , garaż poza miastem wynająć tanio  :))
  •  

kwasek071

Do noży tak ,ale brzytwy , nie wiem ..