Blackland Osprey

Zaczęty przez barber, 24 Czerwiec 2025, 11:07:45

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

barber

poszukuję informacji w temacie jw.
czy któryś  z kolegów ma namiar na sklep w europie gdzie występuje taki asortyment ?  :coffee:
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

Normad

witaj @barber

mialem 1sza wersje(indeksy bez czarnej farby) i nie bylem zadowolony poszla dalej i kupilem innego Blackbirda (czarny kos ) ktory nadal posiadam i jestem zadowolony 
potem wyszla wesrsja 2ga (czarne indeksy na oznaczeniu skali) to cala zmiana jaka zaszla reszta problemow zostala
ponoc ma byc uleprzona wersja 3cia Edycja (ale teraz sa w trakcie zmiany przeprowadzka do nowego miejsca produkcyjnego wieksze hale i nowe maszyny wiec klijenci musza byc cierpliwi)  takie info dostalem od Shane (Wlasciciel Firmy) i ma byc pare uleprzen wiec ja bym poczekal

Brzytwy ; Kamisori I Europejskie i Japonskie
Maszynki: Rocnel Sailor I Rex Konsul Prospector I Blackland-Blackbird - Brąz I Gillette Super Speed r1962 I Gillette Fatboy r1959
  •  
    Za ten post podziękował: barber

barber

@Normad - dziękuje , trochę ostygłem  ;D
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸
  •  

Normad

Ok nowa Aktualizacja po Kontakcie z Shane dostałem odpowiedź że właśnie statuja z wznowieniem produkcji Maszynek Model Ospray w sprzedaży będzie ponownie po nowym roku
Niestety nie będzie zadanych zmian w wersji jak wcześniej zapowiadał zostaje 2ga edycja a szkoda
Więc jak ktoś jest zainteresowany to niech będzie czujny w okolicach Nowego Roku

Pozdrawiam serdecznie Norbert

Maszynki: Rocnel Sailor I Rex Konsul Prospector I Blackland-Blackbird - Brąz I Gillette Super Speed r1962 I Gillette Fatboy r1959

Normad

Nowa Wiadomość:
Osprey że Stali Nierdzewnej bedzie juz gotowy w Sprzedaży w Marcu i bedzie to jednak ulepszona wersja !!
Wersja Osprey Titan bedzie o pare tygodni później więc bądźcie czujni

Normad

Osprey już jest ponownie w sprzedaży pre order najnowsza edycja

generate image link
  •  

przemyslavklimek

Cytat: Normad w 12 Marzec 2026, 22:40:05Osprey już jest ponownie w sprzedaży pre order najnowsza edycja

generate image link

Takiego Osprey z polerowanego tytanu bym przytulił 🥰
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

spiryt

Cytat: Normad w 23 Luty 2026, 21:39:38Nowa Wiadomość:
Osprey że Stali Nierdzewnej bedzie juz gotowy w Sprzedaży w Marcu i bedzie to jednak ulepszona wersja !!
Wersja Osprey Titan bedzie o pare tygodni później więc bądźcie czujni

@Normad  czy masz wiedzę, jakie "błędy" wyeliminuje nowsza wersja?
  •  

Normad

@spiryt
Miałem pierwszą edycję Blackland Osprey i moim zdaniem największym problemem był mechanizm regulacji. Im wyżej chciało się ustawić poziom, tym ciężej chodził mechanizm — jakby jakaś sprężyna stawiała coraz większy opór. W pewnym momencie regulacja była naprawdę bardzo ciężka. Dlatego mam wrażenie, że producent mógł w końcu zdecydować się poprawić ten element, bo wyglądało to trochę jak błąd konstrukcyjny.
Oczywiście to tylko moje przypuszczenia. W zeszłym roku pisałem mailowo z Shanem i wtedy twierdził, że raczej nie planują wprowadzać zmian. Od tamtego czasu nie miałem z nim kontaktu  więc nie wiem, czy coś się zmieniło oficjalnie w tej kwestii — stąd tylko moja teoria, że mogli jednak coś poprawić. bo teraz jest Info że jest ulepszona poprawiona ale bez Detali co dokładnie
Jedynie dostawałem Info od niego  kiedy planują ruszyć z produkcją a wczoraj przyszedł ogólny mail którym pewnie wysłali wszystkim
Dodatkowo, żeby zmienić ustawienie, trzeba było luzować rączkę, żeby przestawić regulację na górze. Podczas golenia było to dość uciążliwe i mało wygodne.
Kolejny minus to szczelina w rączce, w której znajduje się ciężarek regulujący wyważenie maszynki. Do środka dość szybko dostają się resztki mydła, które zasychają i nie wygląda to zbyt estetycznie. Trzeba regularnie czyścić to miejsce, żeby wszystko wyglądało w porządku.
Jeśli chodzi o wygląd, to moim zdaniem jest to jedna z najładniejszych maszynek na rynku. Wyważenie jest wręcz rewelacyjne. Dodatkowym plusem jest to, że jeśli dla kogoś maszynka jest za ciężka, można wyjąć wewnętrzny ciężarek z rączki i wtedy waga się zmniejsza.
Samo golenie również było bardzo dobre. Niestety regulacja była dla mnie na tyle uciążliwa — szczególnie im wyższe ustawienie, tym większy opór — że ostatecznie zdecydowałem się ją sprzedać. Z tego co wiem, ten problem mieli właściwie wszyscy użytkownicy pierwszej wersji.

Mam nadzieję, że w nowej wersji faktycznie coś poprawili odnośnie regulacji. Najlepiej jednak dopytać bezpośrednio u producenta — być może sami dokładnie opiszą, co zostało zmienione i ulepszone.

•  

Martinesku

Ta rączka z masiądzem na widoku bardzo mi się nie podoba. Stylistycznie chińszczyzna z lat 90. Do tego zapewne jest śliska. Nie mogli zrobić rączki normalnej w stylu jak choćby w TGS Lybra? Czepiam się ale rączka której nie da się wymienić ma dużo większą wagę dla mnie...
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Normad

Cytat: Martinesku w 13 Marzec 2026, 15:43:03Ta rączka z masiądzem na widoku bardzo mi się nie podoba. Stylistycznie chińszczyzna z lat 90. Do tego zapewne jest śliska. Nie mogli zrobić rączki normalnej w stylu jak choćby w TGS Lybra? Czepiam się ale rączka której nie da się wymienić ma dużo większą wagę dla mnie...

Muszę właśnie stwierdzić że akurat nie - dość dobrze siedziała w dłoni optycznie takie złudzenie jest.
  •  

spiryt

•  

Martinesku

@Normad nie przekonałeś mnie. Przecież te karbowania w mosiądzu są głębiej w środku i palce do nich nie docierają (albo ledwie docierają). Powierzchnia rączki jest zupełnie gładka bez żadnego moletowania. A dodatkowe wycięcia wzdłużne tylko pogarszają sprawę ponieważ powierzchnia styku z palcami jest mniejsza więc mniejsze tarcie ma utrzymać ciężar maszynki. Tutaj ewidentnie "wątpliwa" stylistyka wzięła górę nad własnościami użytkowymi. W maszynce za 1300 zł plus pewnie niemałe opłaty jak widzę coś takiego to "podziękuję". Za ok. 100 zł kupisz rączkę bulldog, którą zresztą mam teraz w Syntesi albo RR Barber Pole, która trzyma się palców jak wściekła. To jest poziom jakiego wymagam. Sorry.

Scalony post: 13 Marzec 2026, 17:22:43

Scalony post: 13 Marzec 2026, 17:26:12

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Normad

@Martinesku ja mam na myśli że nie jest taka najgorsza ta rączka jest poprostu ok nie wypada z dłoni nawet jeśli jest mokra
Sam mam pewne maszynki które siedzą w dloni jak przyspawane ...są jak pilniki hehe
  •  

Martinesku

@Normad wiem, że nie jest najgorsza, przecież sam wspomniałeś i ja skomentowałem rączkę japońskiej maszynki "kojak", którą wkleiłeś w nowościach TG
To był DRAMAT  :D 
dla przypomnienia:
https://kojak-jp.com/collections/all
  •  
    Za ten post podziękował: Normad