Quorum AS plus EDT vintage

Zaczęty przez MacGyver, 01 Kwiecień 2025, 21:54:45

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MacGyver

Quorum. Zapach, który zdefiniował lata 80.

Spójrzcie, chłopaki. Oto moja vintydżowa butla EDT, ściągnięta prosto z Antypodów. Jak pachnie? Jak las. Mszyście, zielono i tytoniowo. Niby szypr, ale dla mnie to facet ogolony i wypachniony z lat mojej młodości. Zielone fougere. Tym pachniał mój ojciec.
Quorum to appteoza męskości na równi z Brutalem, Jacomo, Zino.
Ten zapach przenosi mnie w przeszłość, jak żaden inny.

Jest coś w tym sznycie formuł z dawnych lat, co jest wspólne dla wszystkich tych ultramęskich pachnideł. Znajduję tu wspólny mianiwnik z vintydżowym Brutalem.

After Shave Quorum jest dostępny jeszcze dzisiaj i jest zaskakująco dobry. Długo pachnie, świetnie odkaża. Myślę, że to "sucha" woda, więc polecam tym, którym taka Lea jest nie do przyjęcia.

Quorum to zapach "tamtych lat", świetny w każdej postaci. Spróbujcie.👌 :shaving:
𝓑𝓻𝓾𝓽𝓪𝓵 - 𝔃𝓪𝓹𝓪𝓬𝓱 𝓹𝓻𝓪𝔀𝓭𝔃𝓲𝔀𝓮𝓰𝓸 𝓶𝓮̨𝔃̇𝓬𝔃𝔂𝔃𝓷𝔂.

gawrosz

@MacGyver ja próbować nie muszę bo znam i bardzo bardzo lubię :)
Zapach jest z tych co jeńców nie biorą, stare wersje jak na Twoim zdjęciu kopią zmysł węchu, wiem bo mam takowe.
Tak po prawdzie to zapach darzę ogromnym sentymentem, od niego zaczęła się też moja perfumowa przygoda, taka na poważnie.
Dodam tylko na teraz że są trzy wersje, różnią się napisami na flakonie i po tym można rozpoznać vintage, choć są pewne rozbieżności między falkonami wydanymi na rynek europejski i amerykański...ale o tym już może póżniej;)

Stare Quorum ma moc okrutną, zabija wszystkie zarazki i potwory, trzy strzały i trzeba łapać oddech :D
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki

judgebien

Ja mam współczesny wypust i na tle konkurencji wypada bardzo dobrze trwałość zapachu, mimo że woda doczekała się ,, refolmulacji. As bardzo dobry , trwały i nie za suchy .
Pamietam jak używałem tej wody w liceum , teraz zapach jest trochę inny ale wspomnienia wracają

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  •  

zennhorst

Ten zapach zawsze mnie bardzo ciekawił ale nigdy nie dane było mi go poznać ...
Jak mniemam to zapach w dobrym starym stylu, a niestety na takie zapachy mam szlaban w domu  :D
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

judgebien

@zennhorst nie ma tragedii z tym starym stylem . Moja żona ma 35 lat i znosi zapach Quorum gdzie Jovan Musk czy Wars  jest nieakceptowalny 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  •  

MacGyver

Z tym "starym stylem", to na spokojnie. Quorum zaskakująco dobrze odbierany jest przez kobiety w różnym wieku. Nie dostałem nigdy więcej komplementów, niż za ten zapach.

Cytat: judgebien w 02 Kwiecień 2025, 07:06:17Ja mam współczesny wypust i na tle konkurencji wypada bardzo dobrze trwałość zapachu, mimo że woda doczekała się ,, refolmulacji. As bardzo dobry , trwały i nie za suchy .
Podpisuję się. Chociaż nie znam tych najnowszych formulacji, to pamiętam tę z okolic 2017-2018 (już z dzisiejszym atomizerem) i była bardzo dobra. Czuć różnicę między nią, a vintage, ale to jeden z tych przykładów, gdzie reformulacja nie zepsuła zapachu. Dzisiejsze Quorum jest mocne i agresywne od początku, bardziej kadzidlane i idące w mydlaną/barberową stronę, ale jest ze wszech miar godne polecenia.

@gawrosz widzę, że jest tu miłośnik tego zapachu. Gratuluję wiedzy (i flakonów).
  •  
    Za ten post podziękował: gawrosz

gawrosz

@MacGyver jak nie lubić Quorum, to tak jakby się zanurzyć w leśnych kazamatach i otulić się kremową aureolą :beer2:
Dobrze ale skoro słowo się rzekło to troszkę w temacie wydań i reform tego zapachu
Na zdjęciach dwie najstarsze i mały dylemat, kiedyś szukałem co i jak i mi wyszło że:
Najstarsza wersja to ta z napisem tylko Puig na dole butelki
Kolejna to napis Antonio Puig na dole ale...
Idąc tropem fotek wynika, że ta tylko z Puig ma kod wskazujący na 1996 rok, z kolei z naklejką na dnie ma Antonio Puig wydaje się być starsza...tylko że ona przyjechała ze stanów więc może być tak że na tamten rynek była inna szata.
Prawdopodobnie więc jedna jest z początku lat 90tych, a ta z napisem Puig to 96 :D
Jeszcze jednej się gdzieś nie mogę dokopać :'(
Tak czy siak, oba flakony pachną krzaczorami na maksa, ale takim w których człowiek chciałby się zanurzyć.
Obecna wersja Quorum jest dobra i fajna, jednak brakuje jej małego dodatku kremowości który zapach fajnie wygładza.

MacGyver

Wow, @gawrosz kongratulejszyns. To, co masz, robi wrażenie! Wydaje mi się, że to nie są lata 80, ale właśnie 90, tak, jak mówisz.

Ciekawe, że właśnie te różnice w wydaniach USA/Europa mogą dawać mylne wrażenie, która jest starsza.

Moja wersja ma diametralnie inny atomizer od Twoich, a także od tej najnowszej. Czyli ja mam jeszcze inną wersję, ale z tego, co wiem, to moja wersja jest z początku lat 90, a przyjechała z Australii.

W nowej wersji nie ma kremowości, nie ma też tego wrażenia głębi bazy z mchem, ale uważam, że akurat w tym przypadku obie wersje są dla mnie równe. Quorum jest naturalny, świetnie zblendowany, a dzisiejsza wersja jest ostra, ma kopa, świetnie projektuje. Trwałość też niezła, bo około 6 godzin. Może nieco więcej.
  •  

gawrosz

@MacGyver przyjechała z Australii, inny atomizer mówisz  - jak wygląda? jak dasz radę to wrzuć fotkę atomizera i dna flakonu z kodem. Jak jest kodowana? naklejką, tylko kodem czy może jeszcze inaczej.
Quorum powstało w 1981 roku, notabene w tym samym co Kouros ;D nie wiem czy wersje z naklejką nie są z lat 80tych
Nie ma reguły, mam troszkę butelek vintage i generalnie w latach 90 wszyscy producenci już kodowali "tradycyjnie" czyli przezroczytsa naklejka i na niej kod plus inne szczegóły
Tylko kod na jednym z tych flakonów może wskazywać na wcześniejszą produkcję, z kolei papierowa naklejka też już rzadko spotykana w latach 90tych.
Detale i szczegóły, pewnie nikogo tutaj za bardzo nie interesują, ale ja lubię wiedzieć co i jak i jak coś mam to fajnie kiedy rozszyfrowane.
W kwestii zapachu zgoda, obecne Quorum jest fajne, jak zauważyłeś dobrze otwarcie się różni sporo, jest ostre i odrobinę sztuczne, im dalej w las tym lepiej.
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

zennhorst

@gawrosz
detale i szczegóły interesują ... interesują, snujcie Panowie tą opowieść
no i zdjęcia proszę ... dopiszę do listy, bo póki co nie wiem czego szukać
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

gawrosz

@zennhorst zdjęcia masz ;D to najstarsze wersje i najlepsze
Przeglądam sobie i czytam coś tam o Quorum, trafiłem na takiego posta i go skopiuję co czynię rzadko, ale warto poznać domową recepturę Quorum :D
Może ktoś się skusi i da znać jak wyszło :D

Poniżej przedstawiam przepis jak domowym sposobem zrobić sobie Quorum (z góry przepraszam za słownictwo ale zapach jest tak ordynarny, że inne jest nie na miejscu):

Weź sokowirówkę, wpi***ol do niej cały las jak leci; ziemie, badyle, krzaczory, grzyby, ślimaczki, mchy... ch*j wie co jeszcze tam znajdziesz.
Podstaw pod kranik flakon (prosty bez żadnych ciu***ew)
Odpal sokowirówkę na pełną pi**ę i uzyskany sok zbierz do flakonu.
Załóż atomizer (zwykły chamski, zaciskany beż żadnych ozdóbek i zasłonek - z tego będzie pryskał się chłop, a nie Królewna Śnieżka).
Na końcu możesz założyć korek ale nie musisz - to mają być perfumy dla faceta, a nie szkatułka na babskie kolczyki.

No i Quorum gotowe.
Składniki według uznania.
Jak chcesz mieć oryginalne Quorum to najwięcej napie**ol krzaków i chwastów.
Drewna mniej, bo to głównie krzakami napier**la ale co kto woli.

PS. Nie biorę odpowiedzialności za spierd**enie sokowirówki..

Mokasyn86

Cytat: gawrosz w 02 Kwiecień 2025, 20:38:26Weź sokowirówkę, wpi***ol do niej cały las jak leci; ziemie, badyle, krzaczory, grzyby, ślimaczki, mchy... ch*j wie co jeszcze tam znajdziesz.
Czyli Yardley Gold, ale bez arbuza.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Wielebny

Mam i ja. Nowa wersja pewnie jest dużo gorsza od tych oryginalnych alee spokojnie można powiedzieć: Zapach jest tak mocny ,że nie trzeba się myć...
Old Spice for life ...

Jeśli uważasz ,że R41 jest agresywna o spróbuj golić się tępą brzytwą.
  •  

MacGyver

@gawrosz , oto i zdjęcia. Kodu za wuja nie odczytam, zamazany. Pod koniec tylko na 100% jest cyfra 4. Może "04", może "94". Nie wiem.

@Wielebny Nowa nie jest najgorsza. Znam takich, co mówią, że najlepsza jest właśnie ta najnowsza.
  •  

Mokasyn86

@MacGyver Jak masz lupę x60, to da radę odczytać. W powiększeniu widać więcej.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •