Dieta - Wasz sposób żywienia

Zaczęty przez Borat, 14 Marzec 2025, 23:01:57

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borat

Aktualnie jedna z modniejszych diet oprócz standardowej że je się wszystko jest keto.

Stosujecie jakąś określoną? Jak się na wybranej diecie czujecie?

Jakiś czas temu próbowałem keto. Wyłamałem się dość szybko bo szlag mnie trafiał że nie mogę zjeść nawet jabłka. Tak jak jabłka leżą normalnie w koszyku, to sięgnę raz na kilka dni a wtedy to patrzyłem na nie jak wilk na czerwonego kapturka  :D
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Figon

Ja stosuję coś ala LCHF. Ale mniej restrykcyjnie. Przycinam w miarę  mozliwosci śmieciowe węgle. Typu białe bułki, słodycze, pizzę itp. Co nie znaczy że nigdy nie zgrzeszę. Jak na ten czas - sprawdza mi się  :)
  •  

Robcyk

Najlepsza dieta dla mnie a mam niedowagi 2 kg to wcześnie wstawać
  •  
    Za ten post podziękował: Robur

Marcin39

Ja jem wszystko i moim zdaniem cały sek w tym jaki kto prowadzi tryb życia. Ja pracuje fizycznie, wstaje po 4 rano, czasem po pracy jadę na swoje zlecenia i wracam do domu koło 20. Także kotlet musi być na obiad. Lubię też makaron.
Że dwa lata temu miałem fazę na siłownię i chciałem przytyć i to nie takie łatwe przy takim trybie życia. Jadłem 4500 kalorii codziennie, czasem na siłę. Pierwszy dodatkowy kg pojawił się dopiero po ok 30 dniach :D
  •  

radzyniak

A ja zbiłem wagę że 132 na 105 od grudnia za pomocą zastrzyków Mounjaro. Polecam, całkiem inne życie.
  •  

Borat

Mam nadzieję że się nie pogniewasz @kwasek071 że Cię wywołuje do tablicy, ale Ty chyba jesteś na keto? Długo już jeśli dalej stosujesz tą dietę? I jak samopoczucie?

jarrrro

Według mojej mizernej wiedzy dieta keto jest niezdrowa. Stosuję za to post przerywany 16/8. I ten polecam
  •  

Borat

@jarrrro

Są różne rodzaje diety keto. Zwykła dieta też może być mniej lub bardziej zdrowa. Jeśli ktoś cały czas je smażony karczek i golonki na smalcu to wiadomo że takie keto nie jest dobrym pomysłem.
  •  

Błażej

Od dobrych 15 lat (poniedzałek-piątek)na śniadanie zjadam 5 jajek i wypijam solidny łyk oliwy z oliwek. Taka rutyna :) Jajka dzień wcześniej gotuje na twardo. Dopiero ok 10 zjadam jakieś węglowodany. Przeważnie 200g kaszy gryczanej białej lub zmielone płatki owsiane. Potem obiad w domu-co żonka ugotuje.
Odnośnie jedzenia polecam tą książkę. Momentami szokująca.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5128167/ultraprzetworzeni-ludzie-dlaczego-wszyscy-jemy-rzeczy-ktore-nie-sa-jedzeniem-i-czemu-nie

kwasek071

Cytat: Borat w 15 Marzec 2025, 11:32:38Mam nadzieję że się nie pogniewasz @kwasek071 że Cię wywołuje do tablicy, ale Ty chyba jesteś na keto? Długo już jeśli dalej stosujesz tą dietę? I jak samopoczucie?
Jestem na keto od kilku miesięcy nie wiem ile, moja żona wie więcej ,bo razem tak jemy. 
Waga ze stu kilogramów, teraz minus piętnaście .
Nigdy nie byłem głodny, mam siłę ,mniej się męczę. Mogę nie jeść cały dzień ,lub zjeść tylko raz . Nie ma problemu.
Początkowo dostawałem wścieklizny jak nie było chleba ,makaronu ,ciasta, słodkich owoców . W zimie nie jem owoców żadnych  . Teraz mnie mdli jak jem chleb. Bardzo dobrze się czuję jak na swoje lata

Borat

@kwasek071

Stosujesz takie typowe keto typu braci Rodzeń czy bardziej śródziemnomorskie że mniej jakiś smażonych mięs i smalcu a więcej ryb, oliwy itp?

Fajnie masz że nie jesteś głodny między posiłkami. Ja to ledwo coś zjem to za godzinę już coś podjadam bo głód ssie mimo że jest się tak naprawdę najedzonym.
  •  

kwasek071

Rodzeń
Cytat: Borat w 15 Marzec 2025, 14:52:31@kwasek071

Stosujesz takie typowe keto typu braci Rodzeń czy bardziej śródziemnomorskie że mniej jakiś smażonych mięs i smalcu a więcej ryb, oliwy itp?

Fajnie masz że nie jesteś głodny między posiłkami. Ja to ledwo coś zjem to za godzinę już coś podjadam bo głód ssie mimo że jest się tak naprawdę najedzonym.

Rodzeń

Scalony post: 15 Marzec 2025, 15:17:10
Mięso ,jaja ,ryby ,owoce morza, w sezonie letnim drobne owoce z naszej strefy klimatycznej.

grabi

Ja mam dietę że jem co mi w ręce wpadnie plus kapsaicyna. Z w miarę wymagającego trybu życia wpadłem w pracę głównie biurową, tyle mi papierologii wpadło, do tego chroniczne niewyspanie przy wielu problemach i zaczął u mnie zwalniać metabolizm. Teraz walę kapsaicynę gdzie się da żeby się rozruszać i u mnie daje to efekty. Dalej jestem zmęczony ale mam więcej energii niż wcześniej.
  •  

Figon

Cytat: Robcyk w 15 Marzec 2025, 00:58:43Najlepsza dieta dla mnie a mam niedowagi 2 kg to wcześnie wstawać

Wcześniej wstajesz, więcej czasu na jedzenie   :D
  •  

zennhorst

@Robcyk
co to znaczy że masz 2 kg niedowagi?
nie ma czegoś takiego jak niedowaga  :D
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •