Rower ze wspomaganiem elektrycznym

Zaczęty przez Monocero, 08 Marzec 2025, 09:38:20

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Armaros

Cytat: Monocero w 30 Grudzień 2025, 17:12:04Pasek jest cichszy i mniej obsługowy. Przeżutki w piaście do paska to standard. Silnik wiadomo, że najlepszy chiński befang obecnie, tu wyboru nie ma bo król jest jeden.

Pasek jest cichszy ale w analogach tu nic nie zmieni bo sam silnik będzie hałasować.Przeżutki w piaście droga zabawa i trudniejszy serwis wewnętrzny i dużo droższy.Kolejna rzecz ograniczona liczba przełożeń no i sam sprzęt drogi topowe modele Rohloff lub Alfine.
Czy Bafang to król to jest akurat wszystko na jedno kopyto w chińczykach tylko  brandowanie się zmienia.Takie same silniki pod innym nazwami kupisz w Bolcie Nexun.Ja polecam szukać z silnikiem na tylne koło większa przyjemność z jazdy wiem bo miałem składaka tzn... sam sobie go złożyłem na ramie Rometa.Z centralnym silnikiem teraz sprzedaje bo ciało nie domaga by rowerem się poruszać.A oczywiście jazda z blokadą 25 km/h psuje cały urok takie roweru.
Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka :-)
  •  

Monocero

Każdy ma swoje doświadczenia, potrzeby i preferencje. Ja chce 7 stopniowego nexsusa i pasek. Silnik Befang, bo jest dobry, bardzo popularny, tani w serwisowaniu, są bardzo mocne wersje I MOŻNA BEZ PROBLEMU ODBLOKOWAĆ w przeciwieństwie do topowych marek europejskich, w których trzeba patenty na odblokowanie wymyślać.
(D.D)
  •  

Armaros

•  

Monocero

Po ostatnich targach rowerowych na stadionie padło na Gazelle Ultimate c380. Żona tym pojeździła i zachwycona.
(D.D)
  •  

Armaros

Grubo rower za 20 tyś który jedzie 25 km/h (nuda i uczucie kotwicy) ale każdy lubi co innego. Sam rower w sobie nie ma nic szczególnego a za połowę tego można kupić Polskiego Unibike Energy na pasku z też automatyczną skrzynią z Bateria: Shimano E8036 630 Wh i na osprzęcie Shimano.A ta Gazela to rower na jazdę w pagórkowatym terenie (dlatego ma większy moment obrotowy) i to chyba tyle zalet według mnie po prostu przepłacony sprzęt.
  •  

Monocero

@Armaros za powystawowy z Holandi z przebiegiem 3 kilometry, dwoma cyklami ładowania i pełną gwarancją zapłaciłem 7500 zł. Do tego czym innym jest kupowanie z internetu po parametrach, a czym innym na żywo. Gwarantuje Ci, że jakość i wykonanie tego roweru jest dużo, odczuwalnie lepsza od Unibike czy Ekobike. Silnik Bosh odblokowujesz tu do 32 km/h zmieniając w ustawieniach region na USA. To rower dla mojej żony dzięki temu ja będę mógł poszaleć na swoim normalnym bez słuchania żebym jechał wolniej albo że jest już zmęczona. Ja mam zwykłego najprostszego Scoota Aspecta, który jeździ jak marzenie.

(D.D)
  •  

Bednaar

Cytat: Monocero w 19 Kwiecień 2026, 14:01:04Po ostatnich targach rowerowych na stadionie padło na Gazelle Ultimate c380. Żona tym pojeździła i zachwycona.
Czy ten model ma system Torpedo, tzn. mechanizm przerzutki i hamulec w tylnej piaście, bo takiego szukałeś? Kiedyś miałem rower tradycyjny,  nie elektryczny Unibike Nexus z 3-biegową piastą Shimano Nexus i bardzo sobie chwaliłem, ale mi go skradziono i teraz mam zwykły treking Unibike Vision. Te biegi w piaście to super sprawa, stoisz np. na światłach i wrzucasz jedynkę jak w aucie.
888
  •  

Armaros

Cytat: Monocero w 25 Kwiecień 2026, 08:58:18zapłaciłem 7500 zł

Jeśli kosztuje 7500, to moim zdaniem warto było  ;) Bo szczerze mówiąc, wydawanie 20 tysięcy na rower to dla mnie już lekka abstrakcja, chyba że ktoś jeździ zawodowo. Jeśli chodzi o odblokowanie, to faktycznie w niektórych silnikach jest taka możliwość, choć w praktyce częściej chodzi o zmianę ustawień wyświetlacza — na przykład ustawienie regionu na USA, gdzie dopuszczalna prędkość wspomagania to 32 km/h, podczas gdy u nas jest to 25 km/h. I co tu dużo mówić 25 km/h da się spokojnie osiągnąć zwykłym rowerem bez wspomagania.Problem pojawia się w momencie, gdy silnik odcina wspomaganie powyżej tej prędkości — wtedy faktycznie można odczuć coś w rodzaju kotwicy, co psuje komfort jazdy. A sama Gazelle to bardzo solidna marka, znana z wysokiej jakości rowerów, więc myślę, że żona będzie naprawdę zadowolona :) Jeszcze jedno silnik też możesz odblokować za pomocą SpeedBox lub Volspeed polecam tego drugiego jeżeli obsługuje twój silnik i masz jazdę do 40 lub 45 km/h nie pamiętam już.

Scalony post: 25 Kwiecień 2026, 11:49:15
Cytat: Bednaar w 25 Kwiecień 2026, 10:16:473-biegową piastą

https://unibike.pl/rower/freeway/
  •  

Monocero

@Armaros nie zapłaciłbym 20 tys za rower do rekreacyjnej jazdy, no chyba, że byłaby to moja pasja. Generalnie jednak wolałbym już Dacie Duster 4x4
(D.D)
  •  

Armaros

Cytat: Monocero w 25 Kwiecień 2026, 12:00:39Dacie Duster 4x4

Dacię kupujesz za 20 tysięcy i masz spokój na cały sezon, a rower bierzesz na kilka miesięcy przyjemnej jazdy. Zawsze jednak znajdzie się ktoś, kto powie, że na rowerze można jeździć przez cały rok.I jasne można. Tylko nie zimą w Polsce, gdzie drogi są zasypane solą, błotem i syfem. W takich warunkach napęd dostaje po tyłku, wszystko szybciej się zużywa i zamiast przyjemności z jazdy masz serwis co chwilę (wiem co mówię).

•  

Bednaar

@Armaros o rowerach z automatyczną skrzynią biegów do tej pory nie słyszałem  8) 
Przy okazji - mam Dacię Duster ale nie 4x4  ;) .
888
  •  

Monocero

Enviolo c380 - automatyczna piasta.

(D.D)
  •  

Bednaar

Cytat: Armaros w 25 Kwiecień 2026, 11:26:48I co tu dużo mówić 25 km/h da się spokojnie osiągnąć zwykłym rowerem bez wspomagania.

Taka prędkość zwykłym rowerem to bez problemu. Tamtym Unibike Nexus ścigałem się kiedyś z kumplem,  który jechał szosówką,  obaj mieliśmy prędkościomierze. Oczywiście nie miałem szans, jechałem coś około 45 km/h, a on jakieś 55 km/h.
888
  •  

Martinesku

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •