Rower ze wspomaganiem elektrycznym

Zaczęty przez Monocero, 08 Marzec 2025, 09:38:20

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

:golarze:

Zanim zacznę, bardzo proszę nie OCENIAJCIE  :) Tak wiem rower to rower i prąd do roweru to profanacja ale ..... jeżdżę rowerem z żoną i przy moim zacięciu ona traci po pewnym dystansie przyjemność, a ja cierpliwość.

Czy jest na forum specjalista, który by polecił mi jakiś model roweru trekingowego napędzanego paskiem nie łańcuchem i mającego przerzutki w piaście tylnego koła, a silnik elektryczny umieszczony centralnie?  I żeby nie kosztował tyle co Dacia Duster z salonu  ;)
(D.D)
  •  

Piotros2

Postawiłeś takie wymagania, iż mam wrażenie, że jesteś już większym specjalistą niż 95% z Nas.
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
https://pfro.substack.com/
  •  

Monocero

??? żadnych wymagań. Przecież nic nie pisałem jaki silnik, jakie przełożenia itd.
(D.D)
  •  

Piotros2

Cytat: Monocero w 08 Marzec 2025, 09:38:20jakiś model roweru trekingowego napędzanego paskiem nie łańcuchem i mającego przerzutki w piaście tylnego koła, a silnik elektryczny umieszczony centralnie?

No jak to nie są konkretne wymagania to ja się chyba nie znam na rowerach w ogóle :)

Scalony post: 08 Marzec 2025, 23:39:15
https://pl.fiido.com/products/fiido-air-carbon-fiber-electric-bike
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
https://pfro.substack.com/
  •  

Robi131

•  
    Za ten post podziękował: Monocero

zennhorst

To może tandem?
Żona zawsze będzie Cię miała pod kontrolą, popedałujesz momentami podwójnie no i nigdy żonie za bardzo nie odjedziesz ...
Tylko z tą cierpliwością nie wiem jak będzie  :D

"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

Retroshaver

Trochę tam się jesienią rozglądałem w temacie i z tego co pamietam napęd paskowy to już wejście w poziom Dacii Duster z salonu ;)

Monocero

@Robi131 dzięki za namiar.  :hello: jest tam wybór.
(D.D)
  •  

Janusz_Senior

Kamisori: Iwasaki (Ryouichi Mizuochi)  |  Hiyoshimaru (tamahagane)  |  Inoue Tōsuke  |  AZUMA (Yasuki steel)  |  DAIRI  |  Inoue Tōsuke "NOS"
  •  

Monocero

W Polsce vat na rowery elektryczne wynosi 23%. Państwo wycofało się z dofinansowania zakupu, który miał wynosić do 2500 zł.

W niemczech vat na rowery elektryczne wynosi 5% (państwo skorzystało z możliwości obniżenia aby wspierać transport ekologiczny). Dofinansowanie jest zróżnicowane w zależności od landu i np. w Berlinie wynosi 2000 euro!!!!!
(D.D)
  •  

Martinesku

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

AdamS

Z rowerem elektrycznym wiążą się sprawy typowo psychofizyczne.
Rower waży ok ,25-30kg
Jeżeli nie masz garażu to musisz to wyciagnac z piwnicy/ komórki.
Inna motoryka jazdy.
Tzn. kręcenie -pedałowanie i siła nacisku nie jest tożsama z prędkością, przez co 🧠 nie reaguje na szybszą jazdę.

W Niemczech robią kursy dla seniorów, aby nauczyli się koordynacji jazdy na taki rowerze.

Tak to są plusy, przede wszystkim częściej i na dłuższe odległości będziesz jeździł.

Myślę że dla osób w podeszłym wieku, które całe życie 🚲 to na pewno jest kontynuacją swojej pasji.

Jezeli ktoś nie wyrobił sobie nawyku🚲, to nie liczcie, że na emeryturze ruszy d..

Ot takie moje🤔 w zamyśle dla osób w podeszłym wieku
....
Mam rower zwykły na pasku Gate, rewelacja, cichobieżne, przerzutki w korbie, bezobsługowy, no najwyżej szczotka do butów aby pasek od piasku przeczyscic.
  •  

Armaros

Cytat: Monocero w 08 Marzec 2025, 09:38:20:golarze:

Zanim zacznę, bardzo proszę nie OCENIAJCIE  :) Tak wiem rower to rower i prąd do roweru to profanacja ale ..... jeżdżę rowerem z żoną i przy moim zacięciu ona traci po pewnym dystansie przyjemność, a ja cierpliwość.

Czy jest na forum specjalista, który by polecił mi jakiś model roweru trekingowego napędzanego paskiem nie łańcuchem i mającego przerzutki w piaście tylnego koła, a silnik elektryczny umieszczony centralnie?  I żeby nie kosztował tyle co Dacia Duster z salonu  ;)

Z ciekawości czemu pasek i przerzutki w piaście? Takie rowery to koszt 15 tyś w górę ja bym się skupił na baterii siniku i momencie obrotowym.A Ty zaczynasz szukać od mało istotnych rzeczy według mnie.
Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka :-)
  •  

Monocero

Pasek jest cichszy i mniej obsługowy. Przeżutki w piaście do paska to standard. Silnik wiadomo, że najlepszy chiński befang obecnie, tu wyboru nie ma bo król jest jeden.
(D.D)
  •