Klub miłośników TABAC

Zaczęty przez zennhorst, 07 Marzec 2025, 11:19:38

Przeczytano 14 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zennhorst

Czy ktoś mógłby wkleić zdjęcie składu mydła roślinnego ... interesuje mnie co podmienili prócz składników tallow.
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

n3dvi3d

Ja od tygielka nie mam już opakowania ale jak chcesz to od sztyftu wkleić mogę.
(D.D)
  •  

Retroshaver

Baza vege Tabac

INGREDIENTS:

POTASSIUM STEARATE, SODIUM STEARATE, POTASSIUM LAURATE, SODIUM LAURATE, GLYCERIN, AQUA, PARFUM, LAURIC ACID, LIMONENE, LINALOOL, HYDROXYCITRONELLAL,  CI 77891, ISOEUGENOL, PENTASODIUM PENTETATE, TETRASODIUM ETIDRONATE, CITRONELLOL, COUMARIN, BENZYL ALCOHOL, ALPHA ISOMETHYL IONONE, GERANIOL, BENZYL SALICYLATE, CINNAMYL ALCOHOL, CITRAL, EUGENOL.

Airacobra

Cytat: oxen w 14 Marzec 2025, 11:05:27POTASSIUM STEARATE, SODIUM STEARATE, POTASSIUM LAURATE, SODIUM LAURATE

Czyli zastąpiono tallow + olej kokosowy (droższe ingrediencje) tańszym kwasem stearynowym i laurowym - (szczególnie w ilościach przemysłowych) - zysk bogiem jest. 
  •  

Akatovskyyy

Serwus miłośnicy!
Jako stosunkowo świeży użytkownik Tabac głównie vege, postanowiłem zakupić sztyfty.
Kupiłem dwa sztyfty w tubach.
Na obu kartonikach w składzie istnieje tallow. Sprawdzając składy, zgadzają się one z wersją tallow.
Jedna z tubek (lewa) ma inny numer partii niż numer na kartoniku. Samo mydło też jest bardziej żółte.
Druga tuba (prawa) ma numer partii zgodny z kartonikiem i kolor mydła jest bardziej zbliżony do białego.
Jak to było u was z wersjami tallow? Czy oba numery partii się zgadzały, czy były różne?
Jestem ciekaw, czy obie wersje są tallow, czy chociaż ta jedna.
Generalnie to nie oczekiwałem wersji tallow  bo nie są produkowane, ale zawsze jakby się udało przypadkowo kupić, to będzie na zaś  :D

•  

Poljot_87

Tak na pierwszy rzut oka to to żółte bardziej wygląda na bazę łojową. Mam sztyft na bazie roślinnej i ma kremowy kolor.

zennhorst

@Akatovskyyy
to są te same edycje sztyftu?
może wklej więcej zdjęć ...
kupiłeś w sklepie czy z 2 ręki?
zennhorst
  •  

HaSSaN

@Akatovskyyy Nie chciałbym niczego insynuować ale wygląda jakby ktoś włożył refill sztyftu vege do pojemniczka tallow (ten z prawej). Mam obydwie wersje i tallow jest ewidentnie bardziej jakby beżowy a vege jasny wpadający w biały. Niestety nie podeślę Ci fotek z porównaniem bo obydwa sztyfty mam zapakowane próżniowo ale tak to właśnie wygląda jak u Ciebie. Myślę, że kolega @Largo potwierdzi moje słowa. Najlepiej wyrób z nich pianę I porównaj poślizg I to czy i jak szybko zanika/wysycha itp. Jeżeli nie będzie dużych różnic to może tak ma być   ;)
  •  

2metry

:hello:
Cytat: Akatovskyyy w 26 Kwiecień 2025, 13:24:49Kupiłem dwa sztyfty w tubach.
Na obu kartonikach w składzie istnieje tallow. Sprawdzając składy, zgadzają się one z wersją tallow.

Gdzie i kiedy kupiłeś? :)
  •  

Akatovskyyy

Wrzucam więcej fotek  C:-)

Cytat: HaSSaN w 27 Kwiecień 2025, 09:03:28@Akatovskyyy Nie chciałbym niczego insynuować ale wygląda jakby ktoś włożył refill sztyftu vege do pojemniczka tallow (ten z prawej). Mam obydwie wersje i tallow jest ewidentnie bardziej jakby beżowy a vege jasny wpadający w biały.
Mam refill vege krążek i też wpada bardziej w biały. Tutaj kolory są mega podobne. Obstawiam, że ktoś zamienił samo mydło, tak żeby dolny krążek się zgadzał z numerem partii na opakowaniu.
Z drugiej strony, bardziej kremowe mydło ma inny numer partii. Może niepotrzebnie się tym sugeruję, nie wiem  :D
Zauważyłem, że bardziej kremowe mydło ma również takie grudki na całej powierzchni.

Cytat: 2metry w 27 Kwiecień 2025, 10:06:17:hello:
Gdzie i kiedy kupiłeś? :)

Allegro  8)

•  

uvler

Goliłeś się już tymi mydłami?
  •  

HaSSaN

@Akatovskyyy Faktycznie może być też tak, że to normalny łojowy Tabac tyle tylko, że nowszy wypust. Jest jakaś taka zależność w łojowych Tabacach, że czym nowszy tym jaśniejszy, nie wiem czy to spowodowane jest zmiana receptury w czasie czy po prostu ciemnieniem mydła z czasem. Ktoś tutaj wrzucał fotki starego sztyftu Tabac to był on ciemno brązowy.

Poljot_87

@HaSSaN wydaje mi się że to może być wpływ czasu. Mydła łojowe żółkną także nie jest powiedziane że te ciemne, starsze sztyfty miały taki sam kolor w momencie wypustu. Choć pewnikiem jest że to na bazie roślinnej jest jaśniejsze a właściwie kremowe, bo jakiegokolwiek odcienia żółci tam nie widzę.
  •  

zennhorst

Poniżej zdjęcie sztyftów z ostatniego i przedostatniego okresu produkcji (oczywiście tallow).
Być może zdjęcie tego nie oddaje ale kolor jest żółty ...
zennhorst

grain

Hej miłośnicy Tabac  :)

Dobrze rozumiem że to jest stara wersja z tallow ?
  •