Zapachy mydeł

Zaczęty przez barber, 23 Luty 2025, 12:31:28

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bednaar

@Martinesku Odnośnie zapachu mydła Derby Premium - ja tego ARKO nie znam, ale sam zapach faktycznie mocno specyficzny - nie spodobał mi się, dobre określenie - a'la kostka WC o fiołkowej nucie  :D Ale sama jakość golenia - świetna, użyłem żyletki Astra Superior Platinum z Indii, a czułem jakbym się golił Feather, w efekcie gładziutko i bez podrażnień. Szkoda, że zapach nie ten. W ogóle przyznam się, że pierwszy raz w życiu używałem mydła do golenia, do tej pory tylko kremiki i chyba trochę za dużo wody dodałem, a nie mogłem potem poprawić, bo tego mydła miałem tylko na jeden raz. Podsumowując: jakościowo oceniam Derby Premium bardzo wysoko, ale niestety zapach je dyskwalifikuje.
888
  •  

Borat

Moim zdaniem zapachowo Arko jest lepsze niż Derby Premium, choć Derby Premium ma lepsze właściwości.
  •  

Martinesku

@Bednaar pełna zgoda. @Borat  nie będę się kłócić o to, to ARKO (nowej generacji) to zapach dla mnie w 90% Derby Premium. A ponoć jest i tak lepsze zapachowo od starego ARKO (patrz film Kuby z "Opowieści przy kawie"), co już przerasta moją wyobraźnię! Powiem tak, nawet miseczkę plastikową czerwoną po tym ARKO wywaliłem choć by mi się przydała np. na wysuszonego Lidera. Nie dało się z niej wytępić tego zapachu, próbowałem nawet octem, sodą oczyszczoną i nic, tak się "wbiło" w ten plastik, że musiałem wywalić  :facepalm3: 

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

Borat

@Martinesku

Arko to hardcore a Derby Premium hardcore +  :)  ;)
  •  

hatake

Cytat: Borat w 19 Maj 2026, 08:50:57@Martinesku

Arko to hardcore a Derby Premium hardcore +  :)  ;)

@Borat a moje odczucia zupełnie odwrotne, jak kiedyś dla samej frajdy wrzuciłem do koszyka oba, tj Arko w tygielku(stara wersja) i Derby premium to Arko nie dało się znieść natomiast Derby znacznie delikatniej i tragedii nie było aż takiej z intensywnością tego szlagierowego zapachu tureckich mydeł. Arko wyrzuciłem bo nie miałem gdzie tego trzymać, bo po jednej nocy cała moja szuflada przejęła zapach tureckiej cytryny 🍋 hahaha a Derby trzymałem dość długo i używałem, było w rotacji w komplecie z Przemysławką.
Razorock Mamba 70, King C Gillette,
Merkur  Progress, Rockwell 6C,
Muhle R41, Muhle R89,
Razorock German 37 Slant,
  •  

lukassonek

Ale z was miekiszony, ja arko lubię fest 😂😂😂
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Martinesku

@lukassonek tak tak, a zapach mydła musi być słodki twardzielu   :)
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

lukassonek

Nie musi 😁 ale fajnie jak jest, 😂😂
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Martinesku

•  

Harnold1987

Derby Premium jest zajebiste.
Arko jest zajebiste.
Tureckie mydła ogólnie są zajebiste  :) i każdy AS do nich pasuje  :) śmiać mi się chce, gdy widzę dyskusje, komu bardziej śmierdzi  ;) nie są to perfumy, owszem, ale nie jest tak źle z tym zapachem  :)
Fan golenia się chińskim żelastwem, które sprawia mu niesamowitą frajdę.
  •  

Martinesku

@Harnold1987 no i super, podoba Ci się to git. To tylko pokazuje jak to jest indywidualna sprawa z tymi zapachami.
  •  

Harnold1987

@Martinesku i to w tym hobby jest bardzo fajne - indywidualność odczuć, jak odbieramy zapachy, czy chociażby ostrza, w różny sposób  :) niemniej naprawdę mam banana na twarzy, gdy temat zapachów "from Turkey" wraca jak bumerang  :) ale dobry humor jeszcze nikomu nie zaszkodził  :)
Fan golenia się chińskim żelastwem, które sprawia mu niesamowitą frajdę.
  •  

Mokasyn86

Otwarłem drugie już Derby Premium ze trzy lata temu, by się wietrzyło. I do dzisiaj jeszcze je czuć :D
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Bednaar

Cytat: Mokasyn86 w 19 Maj 2026, 14:01:45Otwarłem drugie już Derby Premium ze trzy lata temu, by się wietrzyło. I do dzisiaj jeszcze je czuć :D

Nie ma jak solidna, trwała nuta zapachowa :D

Scalony post: 19 Maj 2026, 14:39:38
Cytat: Harnold1987 w 19 Maj 2026, 12:21:08niemniej naprawdę mam banana na twarzy, gdy temat zapachów "from Turkey" wraca jak bumerang  :) ale dobry humor jeszcze nikomu nie zaszkodził  :)

A to nawet nie wiedziałem, że tureckie zapachy są tematem tak owocnych dyskusji  ;)
888
  •  

AdrianP

A jakie ma dzień dzisiejszy jest dla ciebie najlepsze?

Cytat: Martinesku w 31 Marzec 2026, 18:07:43MdC no nie jest topowe jeśli chodzi o właściwości, jest "dość dobre".
Zresztą, jeśli już wybiorę to jedno mydło, będę używać rok czy dwa, a kiedyś powstanie lepsza formuła. To zmienię na lepsze. Nie będę brać ślubu z tym mydłem.