Zapachy mydeł

Zaczęty przez barber, 23 Luty 2025, 12:31:28

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

barber

jeśli cos Was kusi , coś Was nęci
wstępnie można się zorientować co do zapachu , jak to wania :)
jest tego cała masa
https://www.youtube.com/@TheBarbershopDuet/videos
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸

Razir

@barber  :hello3: Fajne to jest :cool7:
Od cholery mydeł opisują i z fajnym humorem.

Dzięki :thank_you:
  •  
    Za ten post podziękował: barber

Martinesku

Fajny temat, to odświeżam...

Jakie macie patenty na trafienie udanych zapachów? Próbki, kupno w ciemno i potem bazarek, radzenie się AI, sprawdzanie statystyk, czytanie składów, opinii?
Opisy zapachów zrobione przez działy marketingowe producentów są często bajkopisarstwem.

Nigdy wcześniej zbytnio się nie zastanawiałem nad zapachami. Mydło do rąk kupuję od lat luksja różane z biedronki za niecałe 2zł. Pachnie ładnie i jest niezłe.
Niektóre mydła do golenia (i to nie tanie), pachną ... wiecie sami.

Jak szybko i efektywnie odkryć swoje zapachy?

Przed chwilą w sklepie wąchałem mydła toaletowe z "wyższej półki". Większość mi się nie podobała, chemiczne zapachy, czasem wręcz odpychające.
Ale niektóre... Na przykład podobał mi się zapach mydła lawenda + cedr.
Może to jest jakiś kierunek.

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

nitro87

Goodfelas są inspirowane znanymi zapachami, więc znając oryginał można wybrać

Martinesku

A znacie miejsca np. w Warszawie, gdzie można powąchać przez zakupem?
Ja telefonowałem do centrum barberskiego z mydłami, powiedziano mi, że nie otwierają mydeł i nie mają próbek.

Goń się Kliencie. 
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-RR handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora,  Treet Falcon CS
  •  

Armaros

Cytat: Martinesku w 28 Marzec 2026, 11:30:01A znacie miejsca np. w Warszawie, gdzie można powąchać przez zakupem

To żarcik ale na Stalowej można powąchać przed zakupem ;)
A tak serio to ciężko gdziekolwiek ja kupują perfumy posiłkuje się opiniami i składem a potem sprzedaje lub oddaje bo jednak
zapach nie ten.
Na warszawiaka nie ma cwaniaka!
  •  

patric79

Jezeli chodzi o mydła do golenia zwracam uwagę przede wszystkim na zapach, potem na sklad.

Natomiast mydła toaletowe, używam tylko swoich, których mam zapas na długie lata,
A zapachy tych mydeł są bardziej jak zapach mydła do golenia, czyli bergamotka, kawa, mięta...
  •  

Mokasyn86

Niestety trzeba kupować w ciemno.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

TJ

Kupowanie po opisach to niestety kupowanie w ciemno.
Zdaje się, że piramida zapachu wygląda ok, a jak przychodzi to się okazuje coś innego.
Chyba nie wielu zna każdy zapach i wie jak się zachowują po wymieszaniu z innymi żeby przewidzieć jak będzie pachniała całość

Super jak ktoś podzieli się próbką i mozna sprawdzić przed zakupem całego opakowania.
  •  

nosang

Ja uwielbiam blind buye, podobnie jest z kupowaniem afterów i perfum w ciemno, jest ten dreszczyk emocji przy poznawaniu nowego zapachu. Opisy i recenzje mydeł bardzo dużo mówią
  •  

Xcalibur

Przeważnie sprawdzam na stronie producenta po recenzjach, lub jeśli ich nie ma to filtruj po "najczęściej kupowane/najpopularniejsze". Wtedy mając kilka propozycji zaczynam czytać skład  ^-^
PS. Chociaż kupowanie w ciemno zdąża mi się równie często
  •  

gawrosz

Cytat: nosang w 30 Marzec 2026, 15:22:31Ja uwielbiam blind buye, podobnie jest z kupowaniem afterów i perfum w ciemno, jest ten dreszczyk emocji przy poznawaniu nowego zapachu. Opisy i recenzje mydeł bardzo dużo mówią
Przepraszam mówią wszystko i nic a klawiatura przyjmie każde klepnięcie...
parafrazując można napisać , że "gówno" pachnie jak czekolada bo komuś tak pachnie, wiem przesadne porównanie ale tak przecież można :)
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  

Konrad

To może być prawda, że gówno pachnie jak czekolada. Wszak miliardy much nie mogą się mylić  ;D
Jedyne co odróżnia chłopców od mężczyzn to ceny ich zabawek.
  •  

Mokasyn86

Najlepiej posłuchać co mówią ludzie, którzy dane mydło posiadali lub mają nadal.
Są zapachy neutralne, i są zapachy kontrowersyjne.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

nosang

Cytat: gawrosz w 30 Marzec 2026, 15:57:23Przepraszam mówią wszystko i nic a klawiatura przyjmie każde klepnięcie...
parafrazując można napisać , że "gówno" pachnie jak czekolada bo komuś tak pachnie, wiem przesadne porównanie ale tak przecież można :)
Hmm, przewąchałem setki perfum i wydaje mi się, że wiem jak woniają poszczególne nuty, i jakie syntetyczne molekuły zostały użyte, by je odtworzyć w zapachu, więc patrząc na spis nut mydła, widzę nawet jakimi znanymi lub mniej znanymi perfumami inspirował się producent. Może powinienem napisać, że mi mówią wszystko. Nie rozumiem za bardzo jak można wtopić z zapachem mydła i też nigdy nie testowałem perfum, które bym jednoznacznie mógł uznać za smród, chociaż w niszy się nie patyczkują
Edit: A co do tego gówna to w kale znajduje się związek chemiczny o nazwie Indol, śmierdzi kupą, ale po rozcieńczeniu jest używany do tworzenia perfum białokwiatowych z nutami bzu, jaśminu czy tuberozy
  •