Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 152 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

T800

Tylko Mokasynku nie katuj czubków jak w Gold dollarach Tam nie ma chińskiego pół uśmiechu  :)
  •  

Mokasyn86

Bismarck zrobiony. Kamień naturalny Amakusa jest zajebisty, puszcza sam zawiesinę, przyśpiesza to wyprowadzanie krawędzi tnącej w przeleżałych brzytwach.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  
    Za ten post podziękował: T800

T800

Ma ten kamyk masę Czuć w łapie te 3 kg tak plus minus  :)
  •  

Mokasyn86

Cytat: T800 w 26 Maj 2026, 18:13:00Tylko Mokasynku nie katuj czubków jak w Gold dollarach
Tak, nie trzeba robić błota przy Amakusie jak w Coticule by naostrzyć sam czubek:

Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

uvler

Słuchajcie znalazłem w gratach jakaś brzytwę. Mam taki kamień dwustronny do ostrzenia noży naniwa 1000/3000 (w sumie to go nie używam bo noże ostrzę na diamentach) i czy mogę na nim coś podziałać bo brzytwa mimo że jeszcze w smarze z magazynu to ledwo goli włosy na przedramieniu.
  •  

Mokasyn86

@uvler Na 1000 dopóki nie będzie golić włosa na ciele.
Ale 3000 to za nisko do golenia.
Oczywiście oklej grzbiet taśmą. Co to za brzytwa, coś ciekawego ?
  •  

uvler

Nie ma żadnych napisów i okładki metalowe. Pożyczyłem ;D  ją wiele lat temu z magazynu w wojsku razem z pasem do ostrzenia więc pewnie jakaś polska
  •  

Mokasyn86

@uvler Wapienica Chirurgiczna.
  •  

Chmura

Testowałem trochę kamyków. Kami trzeba było zwęzić milimetr bo była wyszczerbiona, później wyprowadzanie kąta zajęło wieki... Po Chocera 1k -> miękkiszon JNAT z własnym slurry -> Awasedo z botan -> mejro -> własnym slurry -> 20 przejść pod bieżącą wodą

Jak już naostrzyłem to się ogoliłem. Wyszło znakomicie, bardzo łagodnie. Powoli się goliłem bo rzadko Kamisori używam a tutaj z nietępionym czubiem i piętką każde odstępstwo od idealnego przyłożenia do twarzy równałoby się z ociekającą krwią krechą... na szczęście zero strat.

Chmura

Dziś taki "ogryzek" na tapecie. Trochę sponiewierany był i trzeba było ostro pozbywać się rdzawych wyszczerbień z KT. Poszła w ruch Atoma 400 - Atoma 1200 - Chocera Pro 1k - berberski JNAT ze slurry i to wystarczy, pięknie ścina włos, jutro golenie.  >:D

Mikro po ostrzeniu dwa różne kąty

Maniacz

Cytat: Chmura w 05 Czerwiec 2026, 22:51:27Dziś taki "ogryzek" na tapecie. Trochę sponiewierany był i trzeba było ostro pozbywać się rdzawych wyszczerbień z KT. Poszła w ruch Atoma 400 - Atoma 1200 - Chocera Pro 1k - berberski JNAT ze slurry i to wystarczy, pięknie ścina włos, jutro golenie.  >:D

Mikro po ostrzeniu dwa różne kąty

:hello2:
Daj znać jak poszło golenie. :beer:
  •  

radzyniak

Przeleciałem Jovikę na bazie od @RobertS1968 i okruchu od poprzedniego kamienia i wygląda to dosyć ciekawie. Baza bardzo mi się podoba- jest to pierwszy mój tak duży i ciężki kamień bazowy, mam min. Mst ale to nie to samo. Baza bardzo ciężko puszcza soczek, u mnie od diamentu. Slurry które używałem wykańcza tak ok 6- 8K.Kończyłem na wodzie ale miałem niewiele czasu przed pracą a korciło spróbować. Pozostawia taką mgiełkę jak po chińczyku 12K. Żółty slurry bardzo ładnie się rozprowadza ale jest dosyć gruby prawie jak glina, czuć go wyraźnie pod palcem, więc sprawdzę go dopiero w tygodniu jak będę w końcu na urlopie. Mam zamiar ładnie poobcinać ten kamień bo jednak mimo ciekawego wyglądu (skórka jak na chlebie) lepiej się ostrzy na leżącej równo bazie. Pozostał biały pył pachnący jak cement także do sprawdzenia.

krzsmi11

Koledzy, postanowiłem trochę poeksperymentować i trochę nabroiłem :) Stępiłem specjalnie KT w mojej Thiers Issard żeby od zera ją naostrzyć (wiem, może to było głupie ale bardzo się chcę tego nauczyć). Zacząłem od kamienia Naniwa 1000 i ostrzyłem ją dopóki nie zaczęła ścinać włosów przy skórze. Następnie przeszedłem na kamień 5000. Tutaj pracowałem trochę krócej i w sumie nie wiedziałem kiedy mam przejść na kamień 8000. Po prostu wydawało mi się, że jest jeszcze lepiej(?). Potem popracowałem jeszcze właśnie na kamieniu 8000 i następnie na 12000. Pod mikroskopem krawędź wydaje się mega równa i wypolerowana. Test wiszącego włosa nie wychodzi jakoś super, czasem przetnie. Postanowiłem zrobić też test finalny czyli się ogolić :) No i tu niestety już od razu wiedziałem, że jest słabo. Zrobiłem jedno przejście i dokończyłem maszynką. Zarost był ścinany, owszem ale jednak do komfortu brakowało sporo. Wiem, już z doświadczenia, że może i powinno to wyglądać o wiele lepiej. I tutaj moje pytanie choć nie wiem, czy jest szansa otrzymać na nie odpowiedź. Czy po tym co napisałem jesteście w stanie powiedzieć gdzie popełniłem błąd? Czy powinienem był np pracować na kamieniu 1000 jeszcze dłużej? A może coś innego? Z góry dzięki :)
  •  

Chmura

Jak po 1000 cięła włosy przy skórze wszędzie, po 5k już powinna nad skórą ciąć włosy. Pewnie za mało pracy na 5000 było. Masz lupę? Jeżeli tak to jak jeździsz brzytwą na 1000 prosto zostaną ci rysy ||||, na 5000 lekko pod kątem kładź na kamieniu brzytwę aby mieć rysy ////. Jak znikną wszystkie |||| to skończyłeś pracę. Po 5k przewecuj i sprawdź czy włosy nad skórą tnie, nie powinno być problemu.

Janusz_Senior

@krzsmi11 po kamieniu 1000 ja przechodzę na 3000 i dopiero na 5000. :)
Kamisori, brzytwy, szawtki i maszynki DE
  •