Ostrzę sam brzytwę

Zaczęty przez Monocero, 16 Marzec 2019, 13:57:54

Przeczytano 152 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T800

Chmura  :hello3: Bardzo fajny masz ten kamieniołom  :beer: Jak ostrze to w lewej ręce trzymam kamień Przy takich jak Twoje to miałbym muły jak Arnold Schwarzenegger i to tylko na lewym ramieniu  ;D
  •  

Mokasyn86

Cytat: Chmura w 21 Lipiec 2026, 12:48:31typowy "tylko wykończeniowiec
Można prosić o foto na sucho ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

Lechu z ręki to takimi się ostrzy "barberskimi", jest kilka na podorędziu zawsze. :D

Mokasyn86 na sucho:

Darek2626

•  
    Za ten post podziękował: Chmura

radzyniak

A u mnie Jovika do ostrzenia- z tą poszło w miarę gładko, tylko ją muszę z kleju oczyścić po taśmie. Ale z Napoleonem z Sheffield to była mordęga. Chciałem na szybko podciągnąć na balsie z luxorem ale tylko zatępiłem. Od roku nie była ostrzona a używana co 2 tygodnie więc postanowiłem ją naostrzyć od podstaw. Tak twardej brzytwy to jeszcze nie ostrzyłem. Naniwa Chocera 1 k nie robiła na niej wrażenia. Podglądałem mikroskopem jak znikają rysy po 2, 5, 8 i 12 K i jako tako wyszło. Bawełna 25 razy i pas od Dawida 120 razy, jutro golenie.
  •  
    Za ten post podziękował: ZbylR

Darek2626

Wczoraj dotarły do mnie kamyki od Wako z Hiszpanii a dziś po pracy usiadłem aby poszurać trochę.
Kamień Teo lv6 mega twardziel drobnoziarnisty który zawiera w sobie 70% czystej krzemionki co powoduje brak wytwarzania własnej zawiesiny. Do niego otrzymałem również nagure która jest miękka i uwalnia zawiesinę po kilku sekundach. Kamień jest dużo dużo szybszy a niżeli Japońce które posiadam. Brzytwa goli bardzo delikatnie długo nosiłem się z zamiarem zakupu tej brzytwy no i kurde Warto!!! Do tego Teo który uważam za mega kamień wykończeniowy.
Jurto testy drugiego Crow's Eye
 8)  8)  8)

Mokasyn86

@Darek2626 Pewnie masz szlif mega super extra wklęsły, fajnie się takim goli :) :shaving:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Darek2626

@Mokasyn86
Słychać każdy ścinany włos  ;D

T800

Mam File w takich samych okładkach tylko że 4/8 a może ciut mniej a szlif klin  :)

Scalony post: 28 Lipiec 2026, 22:22:12
Na zdjęciu ma smar łożyskowy na ostrzu  :)

•  

Darek2626

Dziś testy drugiego kamlota od Wako Crows Eye lv4
Brzytwa Imperial

Ten kamień jeszcze szybszy a niżeli Teo 20-25 minut i po robocie
Botan
Mejiro
Tomo z radiolaryto od Alberto Wako

Golenie trochę później ale myślę że będzie klawo  :)

T800

Jaki ten kamyk na ostatnim zdjęciu jest piękny  ???

Scalony post: 30 Lipiec 2026, 19:04:11
Mój kamień typowo roboczo budżetowy Też ładny Wiecie co to jest  ;D

•  

TJ

Adaee?

Mam taki i jakoś podobny się zdaje

T800

Tak to jest Adaee  :) Tylko ta odmiana mniej zielona a bardziej szara Poleruje ostrze bardzo fajnie brzytwy są po nim średnio agresywne Po Żółtym Coti jest łagodność po Rozsutecu dosyć agresywnie a to Adaee daje golenia które pasują większości brzytwiarzy Choć mam Kolegę klienta który dopłaca bym dla Niego działał tylko na Rozsutecu  :)
  •  

radzyniak

A u mnie zabawa Nero Ardesią z Tomo. Brzytwa Jovika (moja doświadczalna) ostrzona była na Naniwa ale przytępiła się. Zacząłem na dosyć gęstej zawiesinie i po ok 10 minutach zacząłem rozrzedzać aż do czystej wody na której działałem ok 10 minut. Brzytwa bardzo ładnie podcina wodę. Golenie dokładne, dobrze zbiera zarost, ale jest szorstka w odczuciu na skórze. Mam wrażenie, że wykańczanie na samej wodzie jej zaszkodziło. Kto ma doświadczenie z tym kamieniem? Jak wg Was wygląda ostrze? W kolejce czeka Rozsutec i łupek od @RobertS1968 ale dopiero po wizycie u kamieniarza bo chciałbym je wyrównać i łupek ładnie obciąć.

•  

Mokasyn86

•