Wasze ulubione żyletki

Zaczęty przez Marcin Es, 27 Listopad 2018, 03:22:00

Przeczytano 16 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Robur

•  

Martinesku

Cytat: Robur w 11 Listopad 2025, 10:16:521x i kosz  :beer2:
burżuj  :)
Rozumiem, że używasz żyletek niepowlekanych niczym
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

Mariusz888

Koszt mały ale i tak robię zasadniczo 5 goleń jedną żyletką. Nie chodzi tyle o pieniądze co oszczędność w produkowaniu śmieci. Wiem, że żyletka mała i łatwo przetopić, ale po prostu skoro goli dobrze przez pięć goleń to nie widzę powodu do wyrzucania.
  •  

Retroshaver

Ciężko mi wskazać na konkretną żyletkę bo zależy to od zestawu jakim się golę.
W jednej maszynce topem jest Feather (rodzina Merkur 34) w innej KAI czy Perma Sharp (Rockwell 6s). Z kolei węglowy Treet czy BIC robi mi robotę w połączeniu z Lambdą czy BBS. Lubię też Astry Green (starsze wypusty). Swego czasu bardzo podchodziły mi Bolzano, ale od jakiegoś czasu coś się z nimi porobiło moim zdaniem.

Co to ilości powtórzeń. Był tu swego czasu bardzo zacny człowiek, którego chyba wszystkim (poza pewnymi wyjątkami ;) ) brakuje. Mowa o koledze Skanderbeg, który wyznawał zasadę jedno golenie = kosz i podchodził tak do żyletki bez względu na firmę. W tamtych czasach na forum powstał nawet mały fanclub użytkowników 1 use :) Osoboście 1 raz golę się wyłącznie węglowym Treet z wiadomych względów. W innych wypadkach 3x i kończę przygodę z egzemplarzem.

Fajnym rozwiązaniem dla oszczędnych jest wejście w half blade (połówka) i chociażby Stando wypuścił dwie maszynki, które golą bardzo fajnie. Lubisz przyjemniej i delikatniej Prowe. Wolisz z przytupem i agresywniej Jaga. Jest to jakaś metoda. W sumie szkoda, że wypuściłem juz obie w świat bo czasem ogoliłby się człowiek taką połóweczką.

zennhorst

Cytat: Martinesku w 11 Listopad 2025, 10:26:43burżuj  :)
Rozumiem, że używasz żyletek niepowlekanych niczym

raczej tanich i powszechnie dostępnych  :D
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

septemberzg

Cytat: Retroshaver w 11 Listopad 2025, 12:52:21Był tu swego czasu bardzo zacny człowiek, którego chyba wszystkim (poza pewnymi wyjątkami ;) ) brakuje. Mowa o koledze Skanderbeg,

Fakt. :hello:
R41  |     Henson AL 13++   |   Yates 921 M  |   RR Hawk SE V3  |  Feather Artist Club Scotch Wood SS  |    Feather Artist Club SR Japanese Razor 

BRZYTWA CHALLENGE MAJ 2025
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

Robcyk

@Martinesku  powiem Ci coś ... Albo nie...

lukassonek

Cytat: AdamS w 11 Listopad 2025, 09:18:54To jak tak się rozpisujemy, to pytanie ile x :shaving: taka 1szt robicie.
Bo koszt jednostkowy jest nieznaczny.
Jedni będą 1x :shaving: i do kosza, wówczas są ostre, chociaż też jest zdanie, że dopiero przy 2x jest lepiej (np.korkowanie żyletki, aby zniwelić proces produkcji).

Ja osobiście tak max 4x.
Chociaż tego nie liczę, jak czuje, że przy 🪒 jest nie bardzo to zmieniam i się nie męczę.

Brat zaczyna 💈 to 1x i kosz. Bo jest "medyczny" i uważa że taka zostawiona to 🦠.

Jakie jest Wasze zdanie.
Wiem, że to już kiedyś było wałkowane.
Tak do podkręcenie dyskusji.

U mnie jest 1 żyletka 1 golenie, czasem zrobię 2 ale to żadko 💪
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

gawrosz

Triton x razy póki trzyma ostrość :)
Maszynki Vintage - brzytwa mar79 i Wapki
  •  

Borat

Ostatnimi czasy z 3 razy. Wyjątek to Gillette Platinum, 5 razy bo długo trzyma ostrość.
  •  
    Za ten post podziękował: Arjuna

Robcyk

Ja tam max 2 golenia chyba że London Bridge nawet do 5-8 goleń ale mi się rozpękła ostatnio więc po 3 poszła do krainy wiecznych łowów

Mebelman

Moje ulubione to Kai i Gillette silver Blue.
  •  

Jednoryb

Jeżeli chodzi o uniwersalność  i bierzemy pod uwagę cena/jakość to obecnie ulubiona jest Astra. Jeżeli chodzi o ostrość to Feather.
🤙
  •  

Bednaar

Obecnie już kończę zestaw testowy żyletek z facetaria.pl, na deser została mi KAI. Dzisiaj goliłem się już czwarty i ostatni raz (u mnie 1 żyletka to 4 golenia) Perma-Sharp: gładziutko i bez podrażnień, chyba to będzie mój wybór, lubię też Feather, ale cena nie zachęca.
888
  •  

Armaros

Nie wiem czy ktoś widział ale gość robi testy na miarę NASA

Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka :-)
  •