Mydło R41 by Airacobra

Zaczęty przez Wielebny, 06 Grudzień 2024, 13:59:46

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wielebny

Dzięki uprzejmości @Airacobra otrzymałem mydło R41 na testy.

Opakowanie:

Generyczne pudełko dostępne w polskiej dystrybucji, posiada rant który ułatwia ustawianie jedno na drugim. Po odkręceniu wieczka jest blenda zabezpieczająca mydło - w mojej opinii nie jest to do końca potrzebne bo mydło nie wypadnie a jak nawet podeschnie to nie ma to większego znaczenia. Ale jak jest to też dobrze.

Etykieta frontowa jest w stylu podobnym do tego co mydle Benefactor czyli z ozdobnymi postarzeniami ale tym razem na wzór wytarcia . W górnej części etykiety na rancie jest napis trudno czytelny  - to wymaga poprawy.
Etykieta wyraźnie informuje o nazwie mydła (a raczej maszynki do golenia) ale już nie o marce producenta oraz o tym ,że użyty zapach o CK_ONE wraz z mentolem. Jeśli ktoś nie zna zapachu Calvin Klein One to musi się domyśleć lub nadrobić braki gdyż napis jest niepozorny.
Dolna część etykiety jak dla mnie jest lekko za ciemna ale wprawne oko wyłapie ,że przestawiona jest maszynka R41.

Kontretykieta przedstawia trolla internetowego z brodą - motyw przewodni nie do kńca pasuje do frontu czy też koncepcji mydła , ale to tym za chwilę.

Skład napisany drobnym maczkiem i to w kolorze zielonym mnie utrudnia przeczytanie czegokolwiek ale po 60 sek wpatrywania się wyłapuje, że jest glinka oraz duck fat - więc jest dobrze.

Podsumowując : Etykiety bym troszeczkę zmniejszył tak aby uzyskać czarny rant i przebudował pod względem czytelności (dokładnie to kontrastu). Brakuje informacji kto jest wytwórcą mydła oraz jaka jest gramatura.

Mydło:

Produktu jest upakowane na maxa i wraz z opakowaniem waży 160gr.

Mydło ma postać plastycznej masy podobnej do plasteliny dobrze formującej się w ręce oraz chętnie przyklejającej się do tygla. Zapach CK ONE jest wyczuwalny ale nie jest on nachalny a wręcz można powiedzieć ,że jest w tle- dominujący jest zapach mydła samego w sobie. Ogólnie pachnie dobrze z pudełka.

Palce po dotykaniu mydła pozostają tłuste i śliskie co jest dobrym znakiem.

Właściwości pieniące:

Przekładam słuszną standartową porcję wielkości paznokcia u kciuka mojej ręki i podlewam lekko wodą.

Jeśli chodzi o pędzel to decyduje się na Syntetyka Simpsona T3 bo jeśli ten pędzel nie ukręci piany z mydła to chyba nic nie ukręci co mam w swoim arsenale.

Przy kręceniu mydło szybko zamienia się w pastę i wymaga dolewek wody - razem ok 5 aleeee małych wiec nie wariuje z wodą jak w przypadku mydeł Stirling.

Po ok 2 minutach kręcenia i dolewania wody efekty jest następujący:

Piana jest gęsta, treściwa, lekko majonezowa, tortowa coś jak w mydłach Soap Commander ale nie jest jest przesadnie dużo jak w przypadku mydeł Celli czy Mastro Miche.

Na próbę dodaję jeszcze trochę wody i mydło bez problemu przyjmuję wilgoć - nic się nie rozwarstwia a piana zaczyna lśnić.

Przystępuje do wykonywania następnych zdjęć co zajęło jakieś 3-5 min i w tym czasie piana nie opadła ani nie zmieniła swojej konsystencji.

Właściwości jezdne:

Do testów wybieram oczywiście R41.

Nakładam pianę na zarost 2 dniowy i konkretnie masuje okrężnymi ruchami -na malarza to tylko kończę ,,pianowanie".
Gęstej i tłustej piany znacznie przybywa co jest kolejnym dobrym znakiem.
Mydło mnie lekko podpieka w na ustach i po całym goleniu skóra na ustach lekko się złuszczyła. Podpiekanie na ustach w skali od 1 do 10 jest na poziomie 2 zaś w przypadku mydeł MONDIAL jest na poziomie 9 bo jeszcze piecze po goleniu ok 1h. Żadnych niedogodności na skórze na polikach czy szyi nie odczuwam.

Zarost jest zmiękczony rewelacyjnie - maszynka sunie bez oporów, po przejeździe film pozostaje tłusty. Piana trzyma się stabilnie przez cały czas spędzony na goleniu a zrobiłem 3 przejazdy + poprawki. Dodatkowo mydło rewelacyjnie się spłukuje z maszynki co świadczy ,że nie ma za dużo kwasu stearynowego, który jest odpowiedzialny za osad na sprzęcie. (Nie mogę tego potwierdzić bo nie jestem wstanie doczytać etykiety).

Zdjęcie kończące potwierdza ,że mydło jest wydajne, więc można ograniczyć jego dawkowanie o 50%.

Podsumowanie:

Mydło o bardzo dobrych właściwościach jezdnych i świeżym nowoczesnym zapachu. Do tego jest wydajne i stabilne oraz łatwe do ,,ogarnięcia" przez początkujących.
Menthol czuć bardzo delikatnie.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich  :hello:
Old Spice for life ...

Jeśli uważasz ,że R41 jest agresywna o spróbuj golić się tępą brzytwą.

judgebien

@Wielebny elegancka recenzja. Dobrze, że nasz kolega @Airacobra kontynuuje swoją działalność wytwórczą.  :thank_you:
  •  

Mokasyn86

Do napisów dać kontur kontrastowy, i będzie grać  :)
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Airacobra

Niestety próba samodzielnego druku - w zaprzyjaźnionym punkcie zakończyła się niepowodzeniem - czarny kolor odłazi z nalepki. Czytelność składu mydła też do poprawy. A że wysyłka szła do kol. @Wielebny to dorzuciłem tylko to co było. Nalepki zostaną poprawione przez zmianę czcionki i miejsca druku.
Jeśli chodzi o podpiekanie - to dodatek mentolu może mieć z tym coś wspólnego.
  •  
    Za ten post podziękował: Wielebny

Wielebny

@Airacobra dlatego dobrze ,że jest jasna informacja na temat mentolu. Nie jest go dużo dlatego podpiekanie nie jest bardzo uciążliwe ale każdy może samemu powiedzieć czy w to wchodzi czy nie.

Reszta właściwości prima sort :king2:
Old Spice for life ...

•  

Mokasyn86

@Wielebny Mydło R41 lepsze od Fat Ducka ? Pod względem piany, nie zapachu ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Wielebny

Cytat: Mokasyn86 w 06 Grudzień 2024, 21:28:11@Wielebny Mydło R41 lepsze od Fat Ducka ? Pod względem piany, nie zapachu ?

Nie umiem na to pytanie odpowiedzieć gdyż nie miałem fat duck. Ale mogę powiedzieć ,że golenie zakończone bez podrażnień i przebiegło z super poślizgiem.
Old Spice for life ...

•  

Robur

@Wielebny fajnie się czytało, dziękuję. Mydła @Airacobra miałem dwa, dość dużo się nimi goliłem, ale puściłem dalej, znakomite, o czym już nieraz pisałem.
  •  
    Za ten post podziękował: Wielebny

Airacobra

KOL. Mariusz też potestował to mydło.

Mokasyn86

@Airacobra A ja się zastanawiałem, czy to nie Ty przypadkiem siedziałeś pierwszy z prawej koło Mariusza (na początku któregoś filmiku) ;D
  •  

Retroshaver

@Airacobra super!  :beer2: Cieszą Twoje wypusty.
@Wielblad  dziękuję Ci bardzo za super recenzję. Gdybym miał teraz czapkę, zdjąłbym ją z głowy  :thank_you:

Doczytałem dokładnie i zauważyłem, że to to samo mydło. Reverse jakby lekko z aluzją, ale mogę się mylić ;)

Scalony post: 14 Styczeń 2025, 21:09:00
Najmocniej przepraszam kolegę @Wielebny za wtopę i przypięcie orderu koledze @Wielblad za super recenzję.
Raz jeszcze przepraszam i sypię głowę popiołem  :o

Airacobra

To byłem ja, na zdjęciu też.
  •  

Airacobra

Kolega Mariusz i więcej wody w R41.

Chmura

Taki tip dla wyrabiających w misce.
Ja zacząłem wklejać kawałki mydeł nie na środek miski tylko placek przy jednej ze ścianek. Na środku jak jest mydło to ciężej manewrować wodą bo cały czas jest nabierane podczas kręcenia. Jak mam z boku placek to jak chcę więcej mydła pobrać to po tym boczku wyrabiam albo kółka kręcę a jak tylko wody dodać to wyrabiam pianę po boku bez placka mydła. Przydatne przy twardych mydłach.