Bardzo duże wiosełko Thiers Issard

Zaczęty przez ShaveManiac, 04 Wrzesień 2024, 21:03:53

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ShaveManiac

Hej,

Czy ktoś toż Was używał albo wie coś na temat thiers issard paddle strop. Wiosełko te charakteryzuje się taką skórą niegładką chyba zamszową. Tak sobie myślę jak je wykonał taki dobry producent brzytw to może jest to dobra rzecz. Zastanawia mnie ten rodzaj skóry. Zamsz nie jest gładki i łatwo przyciąga papruszki itd.

https://www.thiers-issard.fr/en/razors-accessories/74-extra-large-paddle-strop.html

•  

Chmura

Jak nie będziesz miał tam syfu to chyba to jest etap ostatecznej polerki :D Jak się zakurzy trochę to może być kłopot.
Nie wiem czy bym coś takiego chciał. Już nie prościej jak @kwasek071 pokazywał, zwykłe kawałki skóry mieć i kłaść na krawędź blatu?
Gdybyś zakupił i próbował to zdaj relację proszę czy to jakkolwiek wpływa na golenie. Ja np. próbowałem balsy i luxora i oprócz tego że KT na lustro się zrobiła pod mikroskopem i idealnie gładką można uzyskać to w goleniu nie odczułem różnicy czy jest na lustro czy po MST na wodzie.

Mokasyn86

Trzymanie w zamykanej szafce musowe.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

DawidEs

Miałem kiedyś to wiosło i poszło dalej. Jak dla mnie używanie wiosełek, w których skóra jest przyklejona bez żadnej amortyzacji niewiele wnosi. Napinane wiosełka z regulacją już bardziej. Mam takie małe Streichriemen i działa ok, ale jest bardzo malutkie 🙂 Pasa też nie trzymamy sztywno jak decha przy wecowaniu tylko z lekkim ugięciem. Myślę, że do pasty byłoby ok, ale nie próbowałem tylko sprzedałem :)
  •  

radzyniak

Ja mam coś takiego. Kosztowało ok 150zł. Ugina się dosyć dobrze, ale skóra jest dosyć śliska.
  •  

ShaveManiac

•  

radzyniak

Wygląda na wyrób własny ale bardzo starannie zrobiony i podobno z końskiej skóry. Kupiony na Allegro lokalnym. Zainteresowany? Zapytam sprzedającego czy ma więcej.
  •  

Mokasyn86

Ze skóry końskiej były także pasy oznaczone "Russian Leather"  :cool7:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

radzyniak

@ShaveManiac niestety wyrób jednostkowy i już nie do dostania. Jak chcesz to Ci wyślę do sprawdzenia właściwości tylko ostrzegam, że na jednej stronie było natarte szarym Luxorem i umyte Ludwikiem. @Mokasyn86 no właśnie dziwne, bo sprzedający nosił rosyjskie nazwisko heh.

ShaveManiac

@radzyniak Dzięki za informacje i sprawdzenie dostępności. Dziękuj równiez za propozycje za przetestowania, ale będę co jakiś czas wypatrywał wiosełka. Na razie jadę na pasie. Z wisełkami takimi 6-8 cm jest ciężko.  Mastro Livi uważa że wiosełka sa najlepsze i cos w tym jest. Najlepsze takie z naciągiem.
  •