Kawa - rozważania Golarzy

Zaczęty przez Robur, 29 Maj 2024, 23:55:32

Przeczytano 11 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jednoryb

@js napisz w jakiś sposób parzysz bo to będzie miało znaczenie
  •  

Martinesku

@js z Biedry to Cafe d'Or Bilanciato Intensive & Aromatic jest super, średnio mocna.
Zajebiście dobra jak na cenę ok. 55zł, poważnie, ale nie wiem czy do zdobycia bo coś ostatnio jej nie widziałem (mam zapas z promocji)  :)

Tylko proszę mnie nie atakować, że "promuję" tanią marketówkę  ;) 

maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

zennhorst

@js
jak podszedł Ci profil smakowy Hausbrandt możesz spróbować inną pozycję od nich.
Venezia to najmocniejsza jeśli chodzi o uderzenie kofeinowe pozycja.
Im mniej robusty tym lżej co do zasady.
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

js

Cytat: Jednoryb w 06 Maj 2026, 18:13:46@js napisz w jakiś sposób parzysz bo to będzie miało znaczenie

Zalewam wrzątkiem, nie mam jeszcze ekspresu :relaxation:
  •  

Jednoryb

Cytat: js w 06 Maj 2026, 18:31:52Zalewam wrzątkiem, nie mam jeszcze ekspresu :relaxation:
Znam człowieka który prowadzi kilkanaście lat palarnie kawy oraz sklep i cały czas parzy w ten sposób kawę także co kto lubi. Osobiście polecałbym drip jak lubisz w ten sposób pić, tanio i szybko wystarczy dripper i filtr :coffee:
  •  

Martinesku

Ostatnio też piję zalewaną i parzę 5 min., tylko mielę grubiej i mi smakuje.
maszynki :  The Goodfellas' smile Syntesi Ti-Handle,   RazoRock Lupo 95 CC,   RazoRock Game Changer 1.05-P,   Maxwell June  Double Edge EX
blaszki👍:   Gillette King C,   Polsilver Super Iridium,   Polsilver vintage Arabka,   Gillette 7 o'clock  Sharp Edge,   Gillette Minora
  •  

js

•  

zennhorst

@js
na stronie Cafe Silesia masz to dobrze rozpisane, łącznie z nutami smakowymi
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst
  •  

js

Dzięki za info, spoko strona z dużą ilością informacji.

https://www.cafesilesia.pl/search.php?text=Hausbrand

Cytat: Martinesku w 06 Maj 2026, 18:23:49@js z Biedry to Cafe d'Or Bilanciato Intensive & Aromatic jest super, średnio mocna.
Zajebiście dobra jak na cenę ok. 55zł, poważnie, ale nie wiem czy do zdobycia bo coś ostatnio jej nie widziałem (mam zapas z promocji)  :)

Tylko proszę mnie nie atakować, że "promuję" tanią marketówkę  ;) 

Kupiłem sobie tę czerwoną, a ta żółta jest dostępna w dobrych biedronkach ;) Jak z kwasowością tej kawy? Ma ponoć 2 stopień.
  •  

Martinesku

Oj nie. Czerwone opakowanie to robusta 100%. Ta którą poleciłem to arabika z domieszką robusty, bardzo udana mieszanka moim zdaniem.
  •  

TYCI

Cytat: Martinesku w 06 Maj 2026, 19:11:17Ostatnio też piję zalewaną i parzę 5 min., tylko mielę grubiej i mi smakuje.
To jest dobra metoda, tylko po naparzeniu przecedzić fusy lub użyć French Press'a
  •  

Martinesku

@TYCI dokładnie, ikeowski, jak w moim wpisie #561   :)
  •  

tombar

Wydaje mi się, że obecnie trudno kupić w miarę dobrą kawę ziarnistą (również w markecie) w cenie do 100 zł za 1 kg. Z kaw marketowych, a dość dobrych mógłbym polecić włoską Kimbo z tym, że należy szukać oznaczenia mocy na opakowaniu nie wyższej niż 10/13, np. Crema Classico (7/13). Znalazłem na allegro w cenie 74 zł / 1 kg, która jest całkiem atrakcyjna ale niewiadoma jest data palenia. Z resztą przy kawach marketowych nie ma szans na kawę świeżo paloną. Odpada na przykład Barista Napoli albo Espresso Classico o mocy 11/13 i paleniu nieomal czarnym. Te kawy piłem i uważam, że trzymają zupełnie dobry poziom marketowy. Nie mam pewności ale w Tychach bodajże jest hurtownia tej kawy.

Na podobnym poziomie jest Lavazza Oro chociaż oceniam ją jako minimalnie bardziej kwaskową od Kimbo. Tutaj trzeba uważać, bo Lavazza jest najczęściej podrabianą kawą. W skrajnym przypadku, jak ktoś pokazał w sieci, nawet nie było w paczce kawy tylko uprażone na węgiel nasiona grochu. To właściwie nie podróbka tylko oszustwo. Natomiast kawa Hausbrandt mnie do siebie nie przekonała ale to tylko moja indywidualna opinia.

U mnie osobiście od tygodnia poranny strzał kofeiny to SAKA Classic Bar z 65% udziałem robusty. O dziwo ta kawa coraz bardziej mi smakuje. Dzisiaj świadomie obniżyłem temperaturę parzenia do (85-90 oC) i efekt okazał się bardzo dobry. Kawa straciła nieco na goryczy za to pojawiło się trochę więcej czekolady i orzechów.

Ludzie z WOK robili zakup grupowy tej kawy, a wybór mieszanek  SAKA Bar jest na prawdę duży. W ostatecznym rozrachunku, nawet z uwzględnieniem kosztów transportu, cena wychodzi ok. 100 zł za 1 kg, a jakość jest wyższa niż to co mamy w Polskich marketach. Sam bym chętnie przytulił jakieś 3 kg takiej kawy.
Ius est ars boni et aequi
  •  

Martinesku

A ja właśnie piłem jakąś Kimbo i była kwaśna i wolę tą z biedry Bilanciato.
  •  

tombar

Cytat: Martinesku w 08 Maj 2026, 11:44:49A ja właśnie piłem jakąś Kimbo i była kwaśna i wolę tą z biedry Bilanciato.
Rozumiem oczywiście odczucia indywidualne, ale te kawy są średnio/mocno palone i dla mnie osobiście są raczej gorzkawe niż kwaśnie.
Ius est ars boni et aequi
  •