Ile macie maszynek do golenia i dlaczego akurat tyle?

Zaczęty przez Satynet, 21 Luty 2024, 19:31:05

Przeczytano 14 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Satynet

Na dzień dzisiejszy najwięcej Razorock...
1. Razorock Superslant L3.
2. Razorock GC 84p.
3. Razorock Lupo 58.
4. Razorock Mamba 70.
5. Razorock BBS AS.
6. Muhle Rocca94.
7. Muhle R41.
8. Feather AS-D2.
9. Goodfellas Syntesi.
10. Stando Leszy.
11. Stando Chors.
12. Dscosmetic ZO.
13. Yaqi Tile 316.
14. Yaqi Telestar.

barber

mam ne dziś dzień łącznie 5
tj.
Merica
Yates
vector
dwie do sprzedania
tj.
R41  -stal
Tatara Nodachi - stal
☠️ nieprzyjemny w obyciu ☠️ — 🌸🌸🌹 zyskuje przy bliższym poznaniu 🌺🌷🌸

Robcyk

Mam tyle ile mam bo zbieram. Nie sprzedaje lubię mieć i odnawiać stare . Bo dobre są. " Ocalić od zapomnienia" takie moje motto.

Jeszcze gdzieś w innej szufladzie z kilka by się znalazło. F . Szeffel to mój skarb. Naprawdę trudno dostępna maszynka stara. Już Gillette stara prędzej się by dało znaleźć jak ta. Zrobię zdjęcia jak będzie dobre światło.  I brzytwą klinga tylko John Barber ponoć stara z masońskim znakiem😋 cyrkiel i ekierka. Za grosze kupiłem na targu staroci.

marcin19883

• Muhle r41
  • Merkur Futur
  • Razorock German Slant 37
  • Wilkinson TTO

Zależy od stanu skóry i chęci do golenia. Gdy skóra jest w dobrym stanie, r41 idzie w ruch, innym razem nie i trzeba łagodnego slanta. Futur to tak pomiędzy agresją a łagodnością. Łatwy do prowadzenia. Wilkinson do poprawek w dniach wolnych od golenia, zarost nierówno rośnie na policzkach :)

Robcyk

wiem nie potrafię zdlęc ale dla miłośników staroci to coś około 100 lat ma tą maszynką może mniej nie wiem ale goli z Diplomatem super Iridium że klekajcue narody. Trzeba uważać ale raz na jakiś czas.... Lubię. Poszycie pod czapka no naruszone. Reszta bez zarzutów. Mam Gillette podobna. Z old tyle chyba się zwie ok poczekajcie.
Ok macie . Niby podobne kosmiczna tolerancja  spasowanie itd. i wiecie co? Ja pierdzielę ani jedna czapka nie pasuje do drugiej 😍wszystko indywidualnie do sobie robione z mosiądzu. Po 100 lat chyba albo prawie mają tu @przemo666  by się przydał. I jedną i drugą goli doskonale. Ale trzeba uważać. Ale szybciej się ogolisz takim starociem niż  nie wiem R89 Slantem Merkura czy hm Trafiłem. Czy przyjemniej. Nie wiem. Ludzie kiedyś nie mieli za wielkiego wyboru. I tak było doskonale ogoleni. Czego sobie i wam drodzy Golarze zyczę

Scalony post: 21 Luty 2024, 20:22:36

o to @przemo666 . Jedno do drugiego nie pasuje. Gola podobnie z przewagą dla F.Szsffel- a😊
  •  

TJ

W moim przypadku ciężko to nazwać kolekcjonowaniem, raczej zbieractwem.

Gromada Chińczyków - ot taka kolekcja

Z tych bardziej znanych R41 z chińską rączką, Rockwell "4C", Razorock Hawk, Fatip, Wilkinson Classic i Classic Premium, KCG
A i mam nawet podróbkę szawetki Feathera.
Dlaczego mam ich tyle? Nie pozbyłem się żadnej maszynki która wpadła w moje ręce.

Robcyk

@TJ  hm już cię lubię. Też podobna zasadę stosuję. 👍
  •  

TJ

Wyciągnięcie ich wszystkich to nie do końca był dobry pomysł, teraz trudniej będzie wytłumaczyć żonie, że kolejna jest mi niezbędna  :))

grabi

Karve oc płytki C oraz E,
R41 (sama głowica bo oryginalna rączka wiadomo do czego)
Pearl flexi oc
Nosferatu slant
Gilette old type
Yaqi mellon, flipside i odpowiednik r89 oraz ile type (4q głowice i 1 rączka)
Krzywy junior

W zasadzie to trzy pierwsze maszynki używam. Odpowiednik old type od yaqi (ultra łagodny i nieskuteczny) używam do golenia pach. Reszta w zasadzie leży i kurz zbiera.

Han

Hmmm Ja w sumnie to nie wiem ile mam, ale przypuszczam, że coś pomiędzy 50-100 sztuk  :hello2:
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

Piotros2

Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
https://pfro.substack.com/
  •  

Han

Tych których używam hmmm, to nie takie proste, bo lubię zmieniać często maszynki.
Poza klasykami typu R41, R84, Wilkonsonami, Yaqi (pewnie z 8 sztuk) jeszcze jakimiś chińczykami pewnie z 10 sztuk, jakimś Razorockem to głównie maszynki vintige.
Gillettów mam pewnie ze 20 rożnych,
Polskiego LUXa (bardzo go lubię) mam pewnie z 10 sztuk,
Wizamentów rożnych pewnie kolejne z 8-10 sztuk.
Soluny ze 4 rożne,
I innych klasyków z lat minionych pewnie kolejne ze 20-30 sztuk.

Ps. nie pytajcie ile mam jeszcze brzytw i kamieni do ostrzenia, bo wyjdzie prawda na jaw, że jestem obłąkany na punkcie TG  :))
  •  
    Za ten post podziękował: Robcyk

Piotros2

to trochę czasu i pieniędzy poświeciłeś :)  :hello:
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Stando Rod.
  •  

marcin19883

@Piotros2
A mi piszecie, że za często zmieniam maszynki, przez co się podrażniam. A tu koledzy mają zbiory, chyba z 10 razy większe. Tam to musi być rotacja. Każde golenie, inna maszynka i żyletka  :D
  •  

Piotros2

•