Moje golenie brzytwą

Zaczęty przez kwasek071, 28 Styczeń 2024, 19:37:31

Przeczytano 135 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

n3dvi3d

@kwasek071
Jak już mówiłem, zrobiłem to z przyjemnością. Myślę, że za jakiś czas będę w stanie jakąś drugą paczuszkę skleić, film obejrzany i bardzo fajny  :beer2:
(D.D)

kwasek071

Cytat: Mokasyn86 w 22 Wrzesień 2025, 18:30:57Ten kolec można było kasować, bez problemu.
Po łysince z obu stron widać, że geometria perfekcja. :hurrah:
Nie można w żadnym wypadku tak robić Michał . To już by nie była historia. Kamisori jest wykonana w sposób perfekcyjny. Dziękuję za użyczenie.

Scalony post: 22 Wrzesień 2025, 20:23:09
Cytat: lukassonek w 22 Wrzesień 2025, 19:55:58@kwasek071 no widać że było ostro  ::)  8)
Ostra cholera, jak cholera . Tylko zapiekło hehe. W ogóle jakoś tak geometrycznie świetnie wykuta . Kamisori jak już kiedyś wspominałem , każda jest inna .

Robcyk

A miałem coś napisać gdzie patrzeć jakby się chciało golić brzytwą
Zresztą to widać. A .... Dopiszę kiedyś

Piotros2

Robert - kolejny świetny odcinek z kamisori w roli głównej :)
Na Stanie:  Yaqi Mellon; Parker 55SLGR; Husaria OC/CC; W-11;  Tatara Masamune Ti; Rockwell 6C ; Rex Envoy; Tatara Muramasa.
https://pfro.substack.com/

kwasek071

Cytat: Piotros2 w 22 Wrzesień 2025, 22:07:26Robert - kolejny świetny odcinek z kamisori w roli głównej :)
Z kamisori coraz bardziej jestem na tak.  :)

Mokasyn86

I tak jak zawsze nasuwa się myśl. Antyki, powstałe kiedy nikt nie patrzył na takie coś jak PN, golą dzisiaj bez problemu. Nie że połowę zarostu zgoli, połowę zostawi. Idzie ogniem :shaving:
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Chmura

@Mokasyn86 Lechowi dasz łyżkę i powiesz że chcesz się nią ogolić to zrobi tak że na ślepo różnicy nie poznasz czy ktoś cię kamisori goli czy łyżką od @T800. Mnie ciekawi czy barberzy kiedyś tak dobrze też wykańczali brzytwy czy jednak dużo mniej ostre robili niż my teraz.

Mokasyn86

@Chmura Nie wiem, czy łyżka by się nie kruszyła na krawędzi, przy małym kącie jak np 17,5 stopni.
Pewnie ostrzyli mniej ostro, nie mieli takich, a przede wszystkim tylu (!) wynalazków do polerowania. Chyba, że był jakiś rzemieślnik w mieście, który siedział pół dnia przy kamieniu pod drzewem, pasąc np jednocześnie krowy.
Ale to jedynie domysły.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

kwasek071

Cytat: Mokasyn86 w 23 Wrzesień 2025, 11:50:48I tak jak zawsze nasuwa się myśl. Antyki, powstałe kiedy nikt nie patrzył na takie coś jak PN, golą dzisiaj bez problemu. Nie że połowę zarostu zgoli, połowę zostawi. Idzie ogniem :shaving:
Idzie ogniem , ja bym powiedział starsze , lepiej wykonane niż współcześnie .

lukassonek

Cytat: Mokasyn86 w 23 Wrzesień 2025, 12:07:54@Chmura Nie wiem, czy łyżka by się nie kruszyła na krawędzi, przy małym kącie jak np 17,5 stopni.
Pewnie ostrzyli mniej ostro, nie mieli takich, a przede wszystkim tylu (!) wynalazków do polerowania. Chyba, że był jakiś rzemieślnik w mieście, który siedział pół dnia przy kamieniu pod drzewem, pasąc np jednocześnie krowy.
Ale to jedynie domysły.

w nurcie rzeki siedział i tarł kamienie 3 dni na 1 golenie ;p
Henson AL 13++ Black // T-1000 by @T800 // Razrock Cyber ++ // Razorock Hawk V2 Black // Artist Club SS Black ACS-NB // Muhle R89 Rosegold
  •  

Mokasyn86

Należy także pamiętać, że dawno temu nigdy się nikt sam nie golił. Był od tego drugi człowiek.

•  

kwasek071

Chmura

Czyli mit tamahagane obalony? "performs like simple carbon steel"

Mokasyn86

Ja się tam specjalnie nie znam, ale myślę, że @T800 mógłby obejrzeć ten film, i się wypowiedzieć.
(tam można włączyć napisy, po polsku).
Nie wiadomo, na ile wiarygodne jest to źródło. Nie wyciągajmy jeszcze pochopnych wniosków.
  •  

kwasek071

Cytat: Mokasyn86 w 23 Wrzesień 2025, 23:19:02Ja się tam specjalnie nie znam, ale myślę, że @T800 mógłby obejrzeć ten film, i się wypowiedzieć.
(tam można włączyć napisy, po polsku).
Nie wiadomo, na ile wiarygodne jest to źródło. Nie wyciągajmy jeszcze pochopnych wniosków.
Też mi coś tu śmierdzi na tym filmie. Teraz nie wiadomo co jest prawdą , a co robi sztuczna inteligencja. Kiedyś w tym wątku zdaje się, wrzuciłem film z kucia Tamahagane.