REX Supply Ambassador

Zaczęty przez INFIDEL, 22 Styczeń 2019, 19:16:33

Przeczytano 12 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

Monocero

Dzięki @mark za fajne odniesienie. Właśnie takiej opinii się obawiałem po pewnym okresie użytkowania. Jak to z maszynkami nastawnymi bywa, że w zasadzie połowa nastaw jest nie do użytku i poprawia tylko komfort psychiczny, że są. jednak wyglądem i wykonaniem dalej mnie ta maszynka przekonuje i pewnie kiedyś się u mnie pojawi.
(D.D)
  •  

Monocero

Maszynka już stała się dość popularna, może jakieś nowe opinie, doświadczenia?
(D.D)
  •  

dardo2002

Pewnie nic nowego nie napiszę ale...
Plusy:
- wykonanie
- mimo krótkiej rączki zapewnia bardzo pewny chwyt dzięki głębokiemu moletowaniu
- skuteczność

Minusy:
- utrudnione czyszczenie z uwagi na mnogość detali
- wymagająca
- geometria głowicy powoduje specyficzne  ugięcie żyletki przez co jest ona dość wyraźnie wyczuwalna
- optymalny zakres nastaw to 1,5-3,5. Powyżej maszynka staje sie agresywna.
- wybredna w doborze żyletek. Preferuje te ostrzejsze. Łagodne mają tendencję do ciągnięcia zarostu.
- maszynka raczej dedykowana doświadczonemu użytkownikowi
- najwiekszy minus to jej cena.

To chyba na tyle

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

•  

nemesis_78

Mnie najbardziej denerwowało obaracające się pokrętło od zmiany zakresów przy goleniu. Zaczynałem golenie od 2,5 a tu nie wiadomo jakim cudem 4,5 się zrobiło. Poszła w świat...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

•  

bundz

Moja też poszła w świat. Wykonana przepięknie, tylko po co mi regulowana maszynka, która jest bezuzyteczna powyżej ustawienia 2.5?
  •  

Turtle

Ktoś z Was miał problem z regulacją?
Ostatnio po goleniu zostawiłem ja na "6.5" I teraz ruszyć nie mogę...
Samą płytkę można pchnąć do góry ale pokrętło "stoi".
To chyba "6.5" jest? - spód na równi z bocznymi elementami maszynki.

Goliłem się nią dopiero kilka razy :--]

Dodatkowo pod paznokciem czuje jakby płytka dolna była powyżej bocznego elementu - ale tylko od strony z serialem. Ktoś z Was też tak ma? Różnica bardzo niewielka, fotkę trudno będzie zrobić.. .
  •  

dardo2002

Nigdy nie rozkręcałem do tak wysokich ustawień ale fakt, czasem zdarzało się, że pokrętło stawiało opór. Kilka delikatnych ruchów w prawo i lewo pozwalało to odblokować.
Nie mniej jak widzę problem nie był jednostkowy.
  •  

Turtle

Matt zalecil kapiel i po nocce w wodzie z plynem do mycia naczyń bez zmian :(
Dla mnie do .2. To gładzik, lubie agresywne maszynki.
  •  

dardo2002

@Turtle masz jakąś oliwę techniczną? Spróbuj po osuszeniu maszynki wstrzyknąć ją do wewnątrz pod pierścień regulacyjny i pod dolna płytkę. Następnie delikatnie rozruszać mechanizm lekko dociskając płytkę bez założonej czapki. Możliwe, że wyjechałeś poza zakres regulacyjny i się zablokowała. Może to pomoże a jak nie to chyba tylko gwarancja rozwiąże problem.
  •  

Turtle

Na razie poszlo Meglio - skutecznie oczyscilo mi dwie GSA a pozniej sprobuje jakiejs oliwy czy WD40...
  •  

dardo2002

Meglio to raczej agresywny odtłuszczacz a maszynka chyba nie była aż tak zapyziała. Nasmaruj ją po tym zabiegu solidnie choć w założeniu producenta pewnie powinno wszystko chodzić "na sucho". Jeśli jednak coś się zacięło to trzeba pomóc zmniejszyć tarcie ;)
  •  

Monocero

Chyba, że się jakiś wiór z obróbki dostał i przyblokował  :-\
(D.D)
  •  

Turtle

Zrobione.
Odkręciłem raczke i wszystko wróciło do normy, dziala a po skręceniu na 0.5 płytki się stykają wiec nie zmieniłem mu ekspozycji :D

Nie mogę jeszcze do końca odkręcić pierścienia regulacyjnego, blokuje się w połowie gwintu. Muszę go umyć i dokładnie obejrzeć, może rzeczywiście tak jak napisał @Monocero jakiś wiór został. Dodatkowo loctite albo coś innego na gwint I jest problem.
  •  

Monocero

Jaka jest najlepsza podróba tej maszynki?
(D.D)
  •