Pierwsze golenie BBS bez podrażnień - Parker Variant

Zaczęty przez HaSSaN, 15 Październik 2023, 12:34:20

Przeczytano 6 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Troip

Przede wszystkim są 2, a w sumie 3 Celle
2 w tygielku i jedna w bloku.
Ta w bloku jest z nich najlepsza.

Co do tabac, to nie odpowiem Ci, ponieważ jakiś czas temu przeszedł reformulację.
Ze składu wypadł Tallow.
I teraz tabac jest wegański.

Ja cały czas mam tabac na Tallow
I ten jakością kładzie Cellę. (każdą)
Zapach tabac lekko kontrowersyjny.
Jak to ktoś określił zapach puderniczki starszej pani. 😅

Drugie tanie mydło o wybitnych właściwościach (cały czas jeszcze na Tallow)
To Derby Premium.
Zapach też lekko kontrowersyjny.
Pasty BHP do mycia rąk.
Mnie osobiście ten zapach nie przeszkadza.

W sumie to ja bym ci chyba polecił
Mydło Ach Brito musgo.
Zapach wykwintny.
I właściwości bardzo dobre.
Najlepiej używać go jako sztyftu.

•  
    Za ten post podziękował: HaSSaN

Sonik76

Cytat: HaSSaN w 19 Październik 2023, 14:41:39@Troip A Cella vs Tabac orginal? Bo widzę, że cenowo podobne.
Zbliżone mydła. Cella zwłaszcza w bloku to świetne mydło ale ciężko kupić. Jeśli wybór ma być między cellą czerwoną w pudełku a Tabakiem to wybrałbym Tabac. Ps Jeśli coś więcej chciałbyś o celli w bloku to pisz na pv.

Wysłane z mojego CPH1903 przy użyciu Tapatalka

•  

HaSSaN

@Troip To mydło Ach Brito musgo to na łoju? Szukałem Tabaca ale chyba nie ma już z łojem.
@Sonik76 Kupiłbym ta cella w bloku ale nie potrzebuje 1kg mydła xD. Może jakoś na spółkę z kimś  ;D. A teraz gdybym miał wybierać cella w tyglu vs derby to co polecacie?
  •  
    Za ten post podziękował: Troip

Robcyk

Ja Speicka bo jest tak samo.dobry łojowy jak i ten co teraz jest. A i bez obrazy teraz wydaje mi się że musisz przygotować twarz. Poważnie mówię. Więc dla Ciebie @HaSSaN  sztyft albo SpeickA Lbo tanie Arko. Jak wyrobisz pianę z twarzy dobrą to znaczy że przygotowaną masz bużkę do golenia. Czyli z dupy strony jak ja to zawsze doradzam. Wyrobić pianę w miseczce albo tygielku hm każdy potrafi. I nie nie żeby nie byłö sam tak robię. Ale od kilku lat już mi to nie robi różnicy. Czyli albo moja gęba się przystosowała albo z przyzwyczajenia pianuję moją gębę tak samo jakbym chciał wyrobiç poanę że smarowania sztyftem. R9bta jak chcesz. Ale przygotowanie twarzy działa cuda. Na szybko to zawsze coś nie pyknie. I miałem czasem  2 włosy wrastające i gruda na szyji. Teraz nic chyba że skuchę zLiczę jak ostatnio. Co zrobić bywa. Moim zdaniem dobre przygotowanie twarzy nawet Arko mydłem ( tu bo tanie a dobre)jest lepsze niż nałożenie dobrej piany i. Polecam świnkę Omegi za 3 dychy. Potem kolońska i nawet nowy adept TG powinnien byç zadowolony. Czego sobie i Wam zyczę. Owocnych goleń koledzy👍
  •  

przemo666

Najlepsze poniżej 60 pln to jest ARKO, które w wersji tygielkowej (nieprodukowane już ale szeroko dostępne na allegro) polecam bardziej niż te celle, speicka i tabaca po bezmięsnej reformulacji. Arko w sztyfcie capi bardzo odpychająco, wersja z tygla jest bardziej jasna w tym cytrynowym zapachu bez komponentu skunksa (różnią się delikatnie składem, ale zapach sztyftu dla mnie jednak nie do zaakceptowania).

Myk jest taki z arko że zarówno sztyft i tygielek najlepiej po otwarciu przewietrzyć tydzień plus żeby tą atomową moc wypuściło do atmosfery
  •  

HaSSaN

@Robcyk Omegę 11137 będę miał jutro  ;). Teraz szukam mydła z tallow. Co do wyrabiania pia y zawsze wyrabiam na twarzy, jakoś wolę bo w tyglu po prostu nie lubię. Co prawda wyrabiałem miękkim Yaqi, zobaczymy jak będzie szło świniakiem  :D
  •  

Monocero

(D.D)
  •  

marcin19883

@HaSSaN
Na początku tak jak ja, pokłujesz się na policzkach. Szyja i żuchwa są twarde, ale policzki delikatne. Oczywiście widać tego nie będzie, ale poczujesz. Knur jest twardy na początku.
  •  

Troip

HaSSaN.
Ogólnie mydła z Tallow są lepsze niż te bez
Ale nie jest to ścisła reguła.
W moim przekonaniu Ach Brito musgo jest lepsze od celli
Lepiej zmiękcza zarost i ogólna pielęgnacja i nawilżenie skóry, też lepsze.
Mydła roślinne, przynajmniej niektóre, też potrafią być bardzo dobre.
Do tego majątku nie kosztuje więc myślę, że naprawdę warto spróbować. 🙂

A jeśli chodzi o Tabac, to wersję z Tallow raczej już nigdzie nie dostaniesz.
  •  

Monocero

Cytat: marcin19883 w 19 Październik 2023, 22:51:01@HaSSaN
Na początku tak jak ja, pokłujesz się na policzkach......... Knur jest twardy na początku.

Pędzel ze szczeciny należy przed użyciem namoczyc. Dobry knot NIE KŁUJE. Ta Omega ma naprawdę świetny jakościowo knot. Polecam jeszcze jeśli chodzi o szczeciniaki markę ZENITH.
(D.D)
  •  

marcin19883

@Monocero
Oczywiście, że maczany w wodzie. Dodam, że Nowy pędzel przed rozdwojeniem końcówek kłuje.
  •  

HaSSaN

@Monocero Pędzelek już w paczkomacie, ale dzisiejsze golenie wykonam jeszcze starym a Omegę będę łamał wg poradnika kolegi @Troip  ;)

Scalony post: 20 Październik 2023, 23:07:23
@Troip @Robcyk @Monocero Panowie krótka piłka wg Was jak byście uszeregowali te mydełka? Arko tygiel, arko sztyft, Derby premium, Cella czerwona w tyglu? Wszystkie z tego co się orientuję są na bazie tallow.
  •  
    Za ten post podziękował: Troip

Sonik76

Cytat: HaSSaN w 20 Październik 2023, 13:19:14@Monocero Pędzelek już w paczkomacie, ale dzisiejsze golenie wykonam jeszcze starym a Omegę będę łamał wg poradnika kolegi @Troip  ;)

Scalony post: 20 Październik 2023, 23:07:23
@Troip @Robcyk @Monocero Panowie krótka piłka wg Was jak byście uszeregowali te mydełka? Arko tygiel, arko sztyft, Derby premium, Cella czerwona w tyglu? Wszystkie z tego co się orientuję są na bazie tallow.

Trochę wyjdę przed szereg bo nie byłem pytany. To tanie mydła i każdego z nich warto spróbować, ale wracając do Twojego pytania. Gdybym to ja  miał wybrać. Zaczynając od najlepszego według mnie: Derby premium, Arko tygiel = Arko sztyft i na końcu cella. Dodam że najlepsza byłaby, gdybyś ją wymienił, cella z bloku. To inne mydło niż ta w tyglu, i z nich byłoby najlepsze zarówno jeśli chodzi o właściwości i zapach.

Wysłane z mojego CPH1903 przy użyciu Tapatalka

•  

przemo666

na mój gust cella(zużyłem pół słoiczka oraz połowę z setki odkrojonego bloku, mydło u mnie w stałej rotacji) nie ma startu do tureckich mydeł, jest ok ale daje bardziej puchową pianę o wyraźnie mniejszym poślizgu, jedyny aspekt w którym wygrywa to pielęgnacja bo te cytryniaki trochę wysuszają skórę.