Brzytwa na żyletki a maszynka na żyletki

Zaczęty przez Sparrov, 05 Lipiec 2023, 09:50:50

Przeczytano 999 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sparrov

Witajcie.

Tak jak pisałem wątku "powitaniowym" miałem przelotną styczność z brzytwą. Samo golenie było w miarę pozytywnym odczuciem, natomiast wecowanie brzytwy nie szło mi najlepiej. Nauki ostrzenia się nie podjąłem.
Zastanawiam się natomiast nad brzytwą na żyletki. Odpadałaby kwestia wecowania i ostrzenia. Czy brzytwa na żyletki będzie skuteczniejsza w goleniu niż otwarty grzebień nr R41? Oczywiście mówię o sytuacji opanowania posługiwania się BNŻ.
  •  

marekmarek

Nie kupuj bnż, weź szawetkę FAC. Na ali masz za niecałe 40zł. Do tego ostrza z ochroną i super golenie. Podobne odczucie jak w R41, ale chyba trochę mniejsza dermabrazja, przynajmniej na tych Soft Guardach. R41 też zależy jaka żyletka. Mnie szawetka super goli. Z brzytwą się docieramy... Też nie bardzo mi idzie wecowanie i generalnie nie jest to takie proste i komfortowe jak miałem nadzieję, ale nie poddaję się.
It was never about shaving
  •  

Sparrov

marekmarek,
myślałem o brzytwie na ostrza FAC ale chyba dość kosztowne wychodzi użytkowanie, biorąc pod uwagę że 15 ostrzy to około 80 zł.
  •  

Monocero

Jeśli szawetka to tylko FAC. Taką poprawną kupisz na Ali tanio ale ceny ostrzy nie przeskoczysz. Osobiście bardzo lubię się golić szawetką ale jeśli chcesz z tego zrobić przyrząd codziennego użytku to brzytwa jest zdecydowanie formą bardziej ekonomiczną. Oczywiście zakładam użytkowanie codzienne, a nie pasjonackie z całym bagażem artefaktów typu kamienie, pasy, wiosełka, mikroskop itd, itd  ;D
(D.D)
  •  

Sparrov

Tego się obawiałem, że szawetka na żyletki to połśrodek. Wiem że tradycyjna brzytwa jest najbardziej ekonomiczna ale jednak trzeba sporych umiejętności w zakresie wecowania i ostrzenia.
  •  

Monocero

Szawetka FAC to nie półśrodek, bo goli się nią SUPER. Bolą tylko ceny nożyków FAC  :'(
(D.D)
  •  

Sparrov

Czy żywotność ostrza FAC jest większa niż żyletki np Feather?
  •  

marekmarek

FAC pod 20 goleń, nie? A Feather no to zależy...
It was never about shaving
  •  

ShaveManiac

Osobiście polecam Feather ss lub SR. Dobrze wykonane, mało agresywne w porównaniu do Feather dx czy kai. Chińczyki sa kiepsko wykonane. Żyletki starczają od 4 do 10 goleń mowa tu o Feather soft guard. Brzytwa to inna bajka. Jak słabo ostrzysz to takie będzie golenie. Jakość ostrza zależy od umiejętności ostrzenia. Na pewno brzytew jest łagodniejsza od żyletki ale tylko wtedy kiedy jest umiejętne naostrzona. A nie jest to proste. Trzeba sporo ćwiczyć by sie nauczyć ostrzysz a na to tez trzeba mieć czas. Pozdrawiam
  •  

adamsky

Zastanawiam się czy ktoś nie próbował żyletek fac z ochronną ale z Ali... Widziałem oferty za ok 20 zł za 15 sztuk. Sporo tego się sprzedaje tak (na ali widać ile sprzedano sztuk)... Ponieważ zaczynam dopiero kupiłem sobie 2 piórka z ali za ok 20 i 45 żeby porównać wykonanie i zestaw żyletek FAC za 19 zł. Wziąłem też w PL Feather softguard za 85 żeby mieć punkt odniesienia... Natomiast jak już pisałem dopiero zaczynam więc moja ocena nie będzie taka jak np. pimpsa. Druga sprawa że ja mam brodę więc tylko kontury robię i golę szyję... więc żyleki napewno na więcej niż 10 razy wystarczą...
  •