Konserwacja brzytwy

Zaczęty przez Monocero, 11 Styczeń 2019, 11:39:38

Przeczytano 3 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwasek071

Wazelina techniczna kosztuje grosze.

PrzeLuka

Ostatni zakup na targu staroci. Lekka polerka i oto efekt. Brzytwa po naostrzeniu goliła by pewnie całkiem nieźle ale jest kompletnie nieporeczna. Kosztowała grosze i nie mogłem się powstrzymać przed zakupem.

•  

Yarek

Pewnie"odgrzebuje"troche ten watek..przepraszam;)
Chodzi mi o roznice miedzy tymi wazelinami,ktorymi mozna chronic brzytwy..jezeli dysponuje wazelina medyczna,czyli czystsza niz techniczna to ona sie nadaje do konserwacji?czy musi byc to wlasnie wazelina techniczna zolta czy biala,jak pisal Pan @kwasek071 ?nie chce mu zawracac glowy takimi pytaniami na priv..
Pli bona estas saĝa malamiko, ol malsaĝa amiko
  •  

kwasek071

Cytat: Yarek w 31 Maj 2026, 11:44:35Pewnie"odgrzebuje"troche ten watek..przepraszam;)
Chodzi mi o roznice miedzy tymi wazelinami,ktorymi mozna chronic brzytwy..jezeli dysponuje wazelina medyczna,czyli czystsza niz techniczna to ona sie nadaje do konserwacji?czy musi byc to wlasnie wazelina techniczna zolta czy biala,jak pisal Pan @kwasek071 ?nie chce mu zawracac glowy takimi pytaniami na priv..
Wazelina techniczna biała , bądź żółta , bez różnicy . Tubka kosztuje parę złotych . Ja tak zabezpieczam wszystkie brzytwy . Na brzytwę wystarczy ilość dosłownie dwa ziarnka ryżu. Równie dobrze może też być ballistoil bądź olej kameliowy.

Yarek

Dzieki za odpowiedz..nie chcialem fatygowac..;)
Chodzilo mo o to,ze jezeli nie mam wazeliny technicznej tylko medyczna to czy ona bedzie ok?medyczna jest czystsza niz techniczna..ale chyba wazelina to wazelina..kazda sie powinna nadac?nie ma znaczenia,czy jakas bezkwasowa czy niskotopliwa?jak to sie mowi:diabel tkwi w szczegolach..im dalej w las tym wiecej drzew..nie chce niczego zepsuc po prostu..:(
Pli bona estas saĝa malamiko, ol malsaĝa amiko
  •  

kwasek071

Cytat: Yarek w 31 Maj 2026, 13:48:51Dzieki za odpowiedz..nie chcialem fatygowac..;)
Chodzilo mo o to,ze jezeli nie mam wazeliny technicznej tylko medyczna to czy ona bedzie ok?medyczna jest czystsza niz techniczna..ale chyba wazelina to wazelina..kazda sie powinna nadac?nie ma znaczenia,czy jakas bezkwasowa czy niskotopliwa?jak to sie mowi:diabel tkwi w szczegolach..im dalej w las tym wiecej drzew..nie chce niczego zepsuc po prostu..:(
Właśnie co do medycznej to nie wiem , wcale mnie nie fatygujesz, po to jest forum żeby pytać.  :)

Bojan

Cześć wszystkim, dopiero zaczynam swoją przygodę z goleniem brzytwą i chciałabym się poradzić w sprawie specyfików, które pomogą mi dopieścić brzytwę, którą właśnie kupiłem.

Kilkanaście lat leżała nieużywana i chciałbym spytać się czy macie pomysł jak można by usunąć widoczne przebarwienia  (pasta polerska pomogła, ale nie usunęła w pełni przebarwienia). Czy polecicie też jakieś preparaty, aby odświeżyć drewniane
okładki?

•  

Mokasyn86

@Bojan Jakiej pasty polerskiej użyłeś, to będziemy wiedzieć który level nie pomógł.
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Bojan

Cytat: Mokasyn86 w 16 Czerwiec 2026, 19:38:39@Bojan Jakiej pasty polerskiej użyłeś, to będziemy wiedzieć który level nie pomógł.

Razem z pasem był ten zestaw, ultra fine był w uzyciu. Chciałabym kupić paste Thiers-Issard, ale od jakiegos czasu nie jest nigdzie dostępna

•  

Mokasyn86

Cytat: Bojan w 16 Czerwiec 2026, 19:53:40Razem z pasem był ten zestaw, ultra fine był w uzyciu. Chciałabym kupić paste Thiers-Issard, ale od jakiegos czasu nie jest nigdzie dostępna

Autosolem próbowałeś ?
Prosiłbym o nie wysyłanie mi MMSów, nie mam jak ich odczytać, ani też nie mam info o numerze nadawcy.
  •  

Bojan

Cytat: Mokasyn86 w 16 Czerwiec 2026, 20:01:10Autosolem próbowałeś ?

Sprobuje, dziękuję! A jakiś specyfik do odświeżania okładek (orzech)
  •  

Mokasyn86

Cytat: Bojan w 16 Czerwiec 2026, 20:12:29Sprobuje, dziękuję! A jakiś specyfik do odświeżania okładek (orzech)
Ja jechałem chusteczkami nawilżanymi dla niemowląt, i zawsze dobrze robiło.
  •