Konserwacja brzytwy

Zaczęty przez Monocero, 11 Styczeń 2019, 11:39:38

Przeczytano 2 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

Jak wiemy brzytwa wykonana ze stali węglowej jest bardzo podatna na wilgoć i wodę. Sprawia to pewne trudności w jej użytkowaniu lub jak kto woli wyrabia w mężczyźnie nawyk dbania o przedmiot.

1. Nie przechowujemy brzytwy w opakowaniach sprzyjających wilgoci, takich jak torebki foliowe.
2. Lepiej również nie przechowywać brzytwy w łazience, gdzie są zmienne temperatury i para wodna, co może źle wpływać na brzytwę. 
3. po użyciu brzytwę staranie wycieramy, zwracając szczególną uwagę na powierzanie miedzy okładzinami, w której chowa się ostrze.
4. Przy dłuższym nie używaniu warto zabezpieczyć ostrze olejem parafinowym lub nawet zwykłą oliwką dla dzieci.
5. Jeśli brzytwa ma spędzić długi czas na leżakowaniu, warto zrobić natłuszczoną papierową przekładkę na ostrze pomiędzy okładki.

Zachowanie powyższych zasad pozwoli na długie użytkowanie i cieszenie się brzytwą w doskonałej kondycji.
(D.D)
  •  

MJW

Ja po już jakimś czasie zabezpieczania brzytew zdecydowanie zaczynam szukać czegoś co będzie pokrywało stal w całości.

Pierwsze kroki zrobię w kierunku wazeliny technicznej która jest gęsta i nie spływa.

Wszystko co do tej pory stosowałem na brzytwy nawet po odtłuszczeniu finalnie albo spływało, albo zbierało się w małe kropelki i odsłaniało stal.

Na jednej przez to pojawiło się niewielkie przebarwienie. Myślę o balistolu który też jest dobry do zabezpieczania stali ale wszystko powoli
  •  

Monocero

masz z tym racje, jak miałem kilkanaście NOS Wapienic to były zawijane w papier i mazane olejem. Mimo tego olej nie wszędzie docierał i tam gdzie go nie było pojawiał się nalot.

Miałem tez kilkanaście sztuk płn. koreańskich Czarnych kotów, które były wysmarowane jakimś tłuszczem i dodatkowo ostrze było zabezpieczone w natłuszczony papier. Mimo lat brzytwy kompletnie NOWE!!!
(D.D)
  •  

MJW

Prawda jest taka że idąc dalej to wystarczy to jakimś gęstym smarem maznąć który nie spłynie i powinno być po problemie.

Ja mam starą utro - mój największy przeciwnik w renowacji. Odpoczywa na emeryturze ale ostrze jest zawinięte w folię i zalana olejem. Na razie nic się jej nie dzieje
  •  

Monocero

Tak radzieckie Utram też robiłem.

(D.D)
  •  

tombar

Jeżeli chcę zakonserwować brzytwę, którą zamierzam odłożyć na półkę na dłuższy bliżej nie określony czas, to czy do tego nadawałby się smar silikonowy?

Kupiłem go do uszczelniania piór, ale może nadawałby się także do konserwacji metalu? Oleje mineralne niszczą okładki z tworzywa.

EDIT: Pytanie nieaktualne. Doczytałem, że z niedrogich preparatów zalecane do konserwacji brzytwy są: wazelina techniczna (biała) lub olej parafinowy, ew. olej kamelinowy. Podobno stosuje się też preparaty do konserwacji broni np. PKB, czy Balistol. Natomiast silikony nie są wskazane.
Ius est ars boni et aequi
  •  

Marcin Es

Mój pradziadek, jak odkładał brzytwę na dłuższy czas smarował ją zwykłym smarem ŁT43. Pamiętam też, kiedy stawiali nowe osiedle na dawnych koszarach wojskowych koło mnie, to robotnicy natrafili na ciekawe znalezisko. Było to prawie 100 sztuk broni z czasów napoleońskich - karabiny AN 1777, zakopane w ziemi w skrzyniach, całe w smarze. Widzialem je. Zero rdzy, super zakonserwowane. Także jak widać, smar daje radę.
  •  

Piotr2142

Witam, @MJW ja używam do zabezpieczenia noża japońskiego z rdzewnej stali Olej kameliowy do noży ze stali Kanetsune 100 ml.
Daje krople na papier i starczy mi żeby pokryć ostrze 24cm, ładnie i równomiernie się rozprowadza
Revisor, Wapienica, Gold dolar, Parker vargr/variant, Parker srx
Muhle rytmo m 226
  •  

kwasek071

:)  Biała bądź żółta wazelina techniczna . Ja używam teraz białej .

jaro82

Kiedy smarować brzytwę? Gdy jest odkładana na ile dni na półkę?
  •  

Piotr2142

@jaro82 o do brzytwy też jest https://golibrodasklep.pl/pl/p/Olej-kameliowy-Boker-/1186 z tego co pisze można go użyć i potem skorzystać z brzytwy, jeśli chodzi o mój nóż japoński używam co jakiś czas, nóż mam już 4 lata i ma się świetnie, na allegro można ten olejek kameliowy dostać dużo taniej, starcza na bardzo długo ja jeszcze mam pierwszą butelkę 😁
Revisor, Wapienica, Gold dolar, Parker vargr/variant, Parker srx
Muhle rytmo m 226
  •  

kwasek071

Jak korzystasz z brzytwy co dwa dni lub codzien to nie ma potrzeby smarować blanku. Zasada jest prosta , należy przechowywać brzytwę w suchym ,miejscu. I nic złego jej się nie stanie i dokładnie do sucha wycierać po goleniu . Jak na dłuższy czas nie używasz to można posmarować . Ja stosuję wazelinę bo jest tania i zabezpiecza tak samo dobrze jak olej kameliowy czy inne specyfiki

jaro82

@kwasek071: Dzięki za odpowiedź. Mam sporo brzytew a golę się nimi w rotacji i jeszcze na przemian z maszynkami. Zainteresuję się zakupem któregoś środka. Po wytarciu tej wazeliny trzeba jeszcze myć brzytwę?
  •  

kwasek071

@jaro82 nie trzeba myć brzytwy , wytrzeć papierem toaletowym albo papierowym ręcznikiem i się golić.

marekmarek

Z ciekawości skoro wazelina OK to czy od biedy silikon spożywczy się nada? Taki do smarowania uszczelek w ekspresie. Albo olejek arganowy ten co jako pre-shave jest świetny?
It was never about shaving
  •