Muhle R89

Zaczęty przez Monocero, 26 Listopad 2018, 23:14:19

Przeczytano 13 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monocero

Maszynka tradycyjna, trzy częściowa o zamkniętym grzebieniu firmy Muhle, będąca ikoną TG. Tak jak jednostką miary jest kilogram i jego wzorzec przechowywany jest w sejfie Międzynarodowego Biura Miar i Wag w Sèvres koło Paryża, tak w TG takim wzorcem do którego odnosi się inne maszynki pod kątem agresywności, komfortu i jakości golenia jest maszynka Muhle R89.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
(D.D)
  •  

Marcin Es

Bardzo fajna maszynka, polecam jako pierwszą maszynkę dla osób zaczynających przygodę z tradycyjnym goleniem jak i dla doświadczonych golarzy. Dla mnie to wzór i wszystkie inne maszynki właśnie porównuję do niej.
  •  

Carlos

Potwierdzam powyższe opinie. Co prawda dopiero po jakimś czasie dostrzegłem jej walory w 100%, jak już wyrobiłem sobie odpowiednią technikę golenia. Bardzo lubię do niej wracać, nie tylko że względu na wygląd ale  też uważam że jest b.skuteczna jednocześnie b. łagodna.
  •  

TheMarco

Mam chyba jakąś pierwszą wersję R89 (ma już częściowo zniszczone chromowanie), jest zdecydowanie wyczuwalnie agresywniejsza od obecnej, ale i skuteczniejsza. Tą, nie jestem w stanie niezależnie od żyletki ogolić szyi bez nawet jednego mikro zacięcia, norma to 3-4.
  •  

Carlos

A mówią że to taki baranek
  •  

Walker

Ja ostatnio nawet się nad tym zastanawiałem. Kilka lat temu kupiłem używaną głowicę od EJ89, a ostatnio nabyłem nową maszynkę EJ89.
Niby ta sama głowica, ale jednak ta nowa bardziej łagodna, ale nie tak skuteczna.  Tym nowym nabytkiem udaje mi się ogolić na gładko, ale jednak czegoś jej brakuje.
  •  

Marcin Es

@Walker i żadnych różnic na oko nie widać?
  •  

Walker

Moim okiem nie, ale ja już powoli ślepawy jestem.
Tą nowa 89ka mi nie podeszła, jednak za łagodna.
Ale na szybkie, dodatkowe golenie w ciągu dnia może być.
  •  

Marcin Es

To ciekawe, mogą decydować setne milimetra i już delikatna różnica jest. Słyszałem już gdzieś, że między starą i nową wersją jest różnica w goleniu.
  •  

Walker

Śmiem twierdzić, że ta różnica jest bardziej niż delikatna. Za to w tej nowszej żyletka do tygodnia czasu wytrzymuje, a przy starej 3dni, max 4.
  •  

Carlos

A tą nową trzeba zrobić więcej przejść żeby się dobrze ogolić ???
  •  

Walker

Albo więcej poprawek, jak kto woli.
  •  

Carlos

Hmm no to moim zdaniem spaprali sprawe
  •  

Walker

No, zaczynam rozumieć ludzi, którzy twierdzą, że 89ka nie dogala.
A już myślałem, że to ze mną coś nie tak. :D
  •  

Carlos

Ja mam tą stara wersję i tak muszę w niej używać podkładek bo inaczej kończy się golenie podrażnieniami itd.
  •