Superpiana i Uberpiana

Zaczęty przez Troip, 14 Listopad 2021, 09:41:06

Przeczytano 1 razy

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Troip

SUPERPIANA

Superpiana powstaje na skutek zmieszania kremu do golenia z mydłem do golenia (+ opcjonalnie kilka kropel gliceryny).

UBERPIANA

Uberpiana powstaje na skutek zmieszania kremu do golenia z mydłem do golenia + dodanie Lanoliny (+ opcjonalnie kilka kropel gliceryny).
(Lanolinę dodajemy w ilości główki od szpilki i dopiero pod koniec kręcenia piany, ponieważ dodana na początku może zgasić pianę).

Co daje nam SUPERPIANA

Wyrabiając superpianę oszczędzamy na drogim produkcie, ponieważ dodanie kremu do golenia daje nam eksplozję piany. Superpiana również jest przydatna przy problematycznych produktach, z których ciężko uzyskać dobrej jakości pianę. O ile na skórze nie zaobserwowałem jakichś szczególnych efektów po dodaniu gliceryny, to zauważyłem, że gliceryna świetnie działa na pędzle z naturalnego włosia. W moim przypadku pędzel ze szczeciny, którym zacząłem wyrabiać pianę z dodatkiem gliceryny, po kilku użyciach zrobił się dużo fajniejszy w odczuciu na twarzy.

Co nam daje UBERPIANA

Zalety uberpiany są takie, że piana staje się cięższa i bardziej klejąca do twarzy, ale jej główne właściwości ujawniają się tak naprawdę dopiero po goleniu. Po goleniu uberpianą skóra jest fenomenalnie odżywiona, aksamitnie gładka i w rewelacyjnej kondycji.

(UWAGA!!! Część osób jest uczulona na lanolinę i oni nie powinni jej używać).

Czy do golenia używacie któregoś z wymienionych w tytule sposobów na uzyskanie idealnej piany? Czy macie jakieś ulubione kombinacje kremów i mydeł? A może czegoś jeszcze?

Ja bardzo często używam piany wieloskładnikowej.

•  

ylid

Co do gliceryny to kupując zawsze należy sprawdzić źródło. Musi to być gliceryna roślinna. Każde inne oznacza pozostałości po syntezie i oczyszczaniu, a to prowadzi do problemów. Oczywiście jest różnica w cenie - roślinna jest droższa, ale biorąc pod uwagę ilości jakie wchodzą w grę - moim zdaniem nie warto oszczędzać.

Piszę to tylko dlatego, żebyście się nie nacięli i nie kupili jakiejś gliceryny spożywczej lub coś w tym stylu, bo może się zdarzyć, że będzie to produkt pochodzenia od zwierzęcego, który był oczyszczony na jakimś tam poziomie. Nie uwierzę, że pozbyto się wszystkich możliwych, szkodliwych zanieczyszczeń, bo to po prostu za drogie. O syntetycznej nawet nie wspominam, bo przy czystości 99,99% i tak śmierdzi i ma wyraźnie ciemniejszy kolor.

Także tylko gliceryna z olejów roślinnych, daje Wam pewność, że nie będziecie mieli problemów.

A mechanizm działania ze szczeciną i naszą skórą jest prosty - ułatwia "wciąganie wody do środka". Szczecina szybciej i mocniej się namoczy, skóra będzie bardziej miękka i nawodniona, a klient bardziej zadowolony.

I żeby choć trochę nawiązać do tematu - czasami łączę mydło KENT z białym Proraso. Proporcję mniej więcej połowa opakowania białego Proraso i krążek mydła KENT.
  •  

Troip

Ja używam tej gliceryny z apteki.

•  

rafalJG

Na Badger&Blade popularny jest mix MWF z Haslinger Schafmilch 50%x50%.
  •  

Troip

rafalJG
Połączenie MWF z Haslingerem z owczym mlekiem fajnie się komponuje zapachowo.

Ja np do tworzenia superpiany często używam kremów Bond, ponieważ one tak słabo pachną, że mało co czuć, i nie zaburzają zapachu mydła.
  •  

rafalJG

Zrobienie takiej piany jak na zdjęciach z MWF jest bardzo trudne więc Twoja instrukcja przyda się wielu osobom. A to fajne mydło przy bliższym poznaniu i nie warto zrażać się pierwszymi niepowodzeniami.
  •  

T800

Tylko raz zrobilem taki myk Mydlo do golenia Zew i Krem do golenia Wars Oczywiscie Wars zabil zapachowo zew a piana wyszla fajna ale wiedziony starym nawykiem lepiej nie mieszac  :goodnight:
  •